Un bărbat a deschis focul în sinagoga ”Copacul Vieții” din Pittsburgh, 11 persoane pierzându-și viața, iar alte șase fiind rănite printre care patru polițiști. Atacatorul, un bărbat alb, în vârstă de 46 de ani, cu convingeri antisemite, a fost pus sub acuzare pentru 29 de crime federale. Atacatorul ar fi strigat ”Moarte evreilor!” în momentul asaltului considerat cel mai devastator atac antisemit din istoria recentă a SUA.

Atac la sinagogaFoto: Captura YouTube

UPDATE: Procurorii l-au pus sub acuzare pe autorul atacului pentru nu mai puțin de 29 de crime federale vizând: uciderea a 11 oameni, folosirea armelor de foc cu scopul de a ucide, împiedicarea exercitării credinței religioase având drept consecință moartea și rănirea unor polițiști.

UPDATE: Ministrul justițieiJeff Sessions a declarat că Departamentul de Justiție intenționează să îl pună sub acuzare pe autorul atacului pentru crimă motivată de ură și alte infracțiuni. Pentru capetele de acuzare ce îi vor fi aduse atacatorul riscă pedeapsa cu moartea, scrie Associated Press.

De altfel, Trump declara într-o primă reacție că cei care comit astfel de crime ar trebui să primească pedeapsa capitală.

UPDATE: Bilanțul atacului a ajuns la 11 morți și șase răniți, potrivit Associated Press, care citează surse FBI. De asemenea, potrivit sursei citate, atacatorul nu figura în evidențele poliției, nefiind cunoscut pentru alte incidente. El ar fi acționat singur.

UPDATE: DonaldTrump a condamnat din nou atacul într-un discurs ținut la un meeting electoralunde a vorbit despre toleranță zero față de antisemitism sau orice altă formă de ură rasială sau bazată pe religie. Potrivit lui Trump, atacul s-a produs în timpul ceremoniei dării numelui (similară botezului). El a spus că suspectul se află în custodia poliției și FBI conduce ancheta.

UPDATE: Surse din poliție citate de Associated Press au precizat că cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața în urma atacului.

UPDATE: Atactorul, Robert Bowers, a scris mai multe mesaje antisemite pe rețelele sociale.

Într-o postare pe rețele sociale, atacatorul scris că o organizație evreiască privind asistența pentru imigranți (The Hebrew Immigrant Aid Society) vrea să aducă invadatori în SUA care să-i omoare pe americani. El mai spune că nu mai poate sta cu mâinile în sân să asiste la modul în care sunt omorâți compatrioții săi, relatează Reuters.

UPDATE: Potrivit presei americane care citează oficiali din poliție, atacatorul este Robert Bowers, în vârstă de 46 de ani.

Informația potrivit căreia au fost uciși cel puțin opt oameni a fost confirmată de surse federale și pentru Reuters. Totuși, până la această oră, nu există o comunicare oficială referitoare la numărul victimelor.

UPDATE: Trump spune că ”foarte mulți oameni au fost uciși” în atacul de la Pittsburgh care arată clar ca o ”crimă cu caracter antisemit”, relatează Associated Press.

UPDATE: Președintele francez Emmanuel Macron a transmis, pe twitter, un mesaj de solidaritate cu poporul american după tragedia de la Pittsburgh.

Macron își exprimă tristețea și spune că se gândește la cei afectați de tragedie.

UPDATE: Donald Trump a anunțat că situația este mult mai dramatică decât s-a crezut inițial.

”Este teribil ceea ce se întâmplă cu atâta ură în țara noastră și în lume. Ceva trebuie făcut. Se pare că situația este mult mai devastatoare decât se credea inițial”, a spus Trump, precizând că va reveni cudeclarații de presă.

Anterior, el a scris pe twitter că a vorbit cu primarul și guvernatorul pentru a le transmite că au tot sprijinul guvernului.

UPDATE: Numărul victimelor a crescut la opt persoane, potrivitCBS. De asemenea, trei polițiști au fost răniți. Atacatorul a fost reținut de forțele de ordine, fiind vorba despre un bărbat alb. Aceeași sursă precizează că există martori care spun că bărbatul ar fi strigat ”moarte evreilor”.

Poliția a confirmat că există mai multe victime, trei polițiști răniți și că atacatorul a fost reținut, dar nu a dat încă alte detalii.

UPDATE: Poliția a avertizat oamenii să evite zona. Încă nu există date certe legate de numărul răniților și nici despre profilul atacatorului.

Președintele Donald Trump a scris pe twitter că urmărește cu atenție derularea evenimentelor: ”Urmăresc desfășurarea evenimentelor din Pittsburgh, Pennsylvania. Forțele de ordine sunt la fața locului. Oamenii din zona Squirrel Hill ar trebui să rămână la adăpost. Se pare că sunt mai multe victime. Aveți grijă, atacator activ. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți”.

UPDATE: Atacatorul s-ar fi predat, acesta fiind rănit, informează CBS, citând surse din poliție.

UPDATE:Șapte persoane au fost ucise, transmite postul CBS. Atacatorul este activ. De asemenea, un polițist ar fi fost împușcat în mână.

Încă nu este clar dacă există răniți.

Ambulanțele au ajuns la fața locului în jurul orei 14.00, ora locală, iar imaginile de pe rețele sociale indică o prezență masivă a forțelor de ordine la sinagoga The Tree of Life Congregation.

Sinagoga aparține unei congregații conservatoare evreiești, potrivitwebsite-ului. În această dimineață, în intervalul 9.45 și 12.00, ora locală era programată slujba de Shabbat.