România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, la ora de iarnă 2018, astfel încât ora 4 a devenit ora 3, iar ziua de duminică va fi cea mai lungă din an. Aceasta ar putea fi ultima oară când România schimbă ora, după aproape 40 de ani, după ce Comisia Europeană a decis că această practică trebuie eliminată până în 2019.

HotNews.roFoto: Hotnews

În România s-a vorbit de modificarea orei pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a face economie de resurse. După război s-a renunțat, iar în 1932 practica a fost reintrodusă. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Comisia Europeană le cere ţărilor din UE să-şi comunice alegerea până cel târziu la sfârşitul lui aprilie 2019. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania.

Potrivit unor surse europene, 80% din respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă. Oficial, Comisia Europeană va prezenta rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans.

Sondajul a venit ca urmare a unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European în februarie, în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre. Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise. Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state se membre se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor, inclusiv tulburări de somn, nervozitate şi lipsa concentrării.

Rusia a renunțat la practică în 2010, iar alte țări europene care nu schimbă ora sunt Islanda, Belarus, Georgia și Armenia.

În luna martie, o propunere legislativă privind renunțarea la trecerea la ora de vară a fost depusă la Senat. Inițiatorul, deputatul PMP Marius Pașcan, spune că potrivit Parlamentului European această trecere are efecte negative asupra sănătății.