România a trecut sâmbătă spre duminică la ora de iarnă, poate pentru ultima oară din 1979

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 12:44 Actualitate | Esenţial


Ceasuri sunt trecute pe ora de iarna
Foto: pixabay.com
România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, la ora de iarnă 2018, astfel încât ora 4 a devenit ora 3, iar ziua de duminică va fi cea mai lungă din an. Aceasta ar putea fi ultima oară când România schimbă ora, după aproape 40 de ani, după ce Comisia Europeană a decis că această practică trebuie eliminată până în 2019. 

În România s-a vorbit de modificarea orei  pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a face economie de resurse. După război s-a renunțat, iar în 1932 practica a fost reintrodusă. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Comisia Europeană le cere ţărilor din UE să-şi comunice alegerea până cel târziu la sfârşitul lui aprilie 2019. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania. 

Potrivit unor surse europene, 80% din respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă. Oficial, Comisia Europeană va prezenta rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans.  

Sondajul a venit ca urmare a unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European în februarie, în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre. Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise. Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state se membre se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor, inclusiv tulburări de somn, nervozitate şi lipsa concentrării.

Rusia a renunțat la practică în 2010, iar alte țări europene care nu schimbă ora sunt Islanda, Belarus, Georgia și Armenia.

În luna martie, o propunere legislativă privind renunțarea la trecerea la ora de vară a fost depusă la Senat. Inițiatorul, deputatul PMP Marius Pașcan, spune că potrivit Parlamentului European această trecere are efecte negative asupra sănătății.

3978 vizualizari

 • +8 (22 voturi)    
  o sa mai treaca odata la primavara (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 12:57)

  leeloo2 [utilizator]

  Dupa aia cu noroc ramanem pe ora de vara permanent adica GMT+3, e mai avantajos mai ales pentru turism si zi lumina cat mai multa.
  • -4 (14 voturi)    
   In sfarsit, o idee corecta venita de la CE. (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:51)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   "Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019"

   ==========================

   In sfarsit, o idee corecta venita de la CE.
  • -2 (18 voturi)    
   E si mai aproape de Moscova (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 16:01)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   Asa cum ii place romanului.

   Ora de iarna e ora astronomica reala, dar daca putem sa ne pozitionam in continuare mai departe de Vest de ce sa nu o facem, nu? Doar Putin investeste serios in Romania, sa ii facem calatoria mai usoara!
 • +11 (15 voturi)    
  PSD e pe ora de la Moscova (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 13:04)

  emil bobu [utilizator]

  Asta stim sigur.
 • +7 (11 voturi)    
  Înca un articol (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 13:21)

  brifcor [utilizator]

  marca Onofrei :"România trece sâmbătă spre duminică la ora de iarnă, poate pentru ultima oară din 1932".
  Între 1939 si 1979 în Românai nu a existat "ora de vara". Mai documenteaza-te, duduia Nicoleta.

  Editor: Mulțumim pentru atenționare, am modificat. 
 • +4 (20 voturi)    
  Stai așa! (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 13:34)

  Nyk1 [utilizator]

  Ora de iarnă este ora adevărată, cea pentru care soarele este în poziția cea mai înaltă pe cer în jurul orei 12:00, plus sau minus câteva minute.

  Dacă trecem permanent la ora de vară (o mare prostie, ritmul circadian al omului este setat după ora astronomică, nu după „ora de vară”), atunci vom avea în permanență ora Moscovei, nemairămânând nicio diferență de fus orar între România și Rusia europeană!

  Știu că sunt mulți pro-ruși la noi și chiar la Bruxelles care doresc acest lucru, dar totuși - Moscova este cu mult mai la est decât țara noastră!
  • +2 (18 voturi)    
   Corect, ora de iarna e cea reala, astronomic (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:28)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   E un fapt stiintific evident, ma mir ca nu se stie.

   A ramane pe ora de vara e cea mai mare prostie, e ca si cum ai vrea sa schimbi legile naturii prin bula papala.

   Se pare ca ne intoarcem intr-o perioada in care stiinta nu mai conteaza si e supusa prostiei politicienilor. Cam ca in evul mediu, doar ca inchizitorii catolici au fost inlocuiti de politicieni needucati.
   • +10 (12 voturi)    
    Ora (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:50)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Este o conventie. Indiferent pe care o adopti, vor aparea erori. In mod normal orice oras, dependent de longitudine, ar trebui sa aiba ora locala astfel incat la 12 PM Soarele sa fie la punctul de maxima inaltime. Iti dai seama cum ar arata "mersul trenurilor" sau cu s-ar sincroniza afacerile? Asadar a ramane pe ora de vara sau pe cea de iarna nu e o ineptie ci o CONVENTIE, atat.
    • -2 (2 voturi)    
     Stiinta si matematica nu sunt "conventii" (Duminică, 28 octombrie 2018, 6:56)

     andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

     Ideea de fus orar si ora asociata acestuia nu sun "conventii". Ora astronomica, geografica, a regiunii e cea de iarna, iar ora de vara este inventata de politicieni pentru "daylight saving". A sustine altceva e ca si cum ai spune ca ideea ca pamantul nu e plat e doar o conventie...
     • +1 (1 vot)    
      Matematica este plina de conventii (Duminică, 28 octombrie 2018, 16:47)

      Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Una dintre ele sunt de exemplu operatorii si functiile. Dovada ca sunt conventii: schimba in text = cu * si toata aritmetica ramane valabila.

      De cate ori ai vazut intr-o carte de mate' "notatie" de atatea ori ai vazut o conventie.

      Ambele ore sunt inventate de catre oameni pentru ca sa aiba o viata mai comoda. Nici una si nici alta nu au - desi au fost inspirate din - nimic de-a face cu Soarele si Luna. Singurul ceas care arata ceea ce multi de aici au inventat ca termen "ora astronomica reala" este cadranul solar. Problema e ca fiecare zi indicata de el va fi unica in an. Deci daca il vei face in piatra, ori vei schimba piatra zilnic, ori cu exceptia acelei zile piatra iti va da erori. Si o alta problema: nu merge cand e innorat sau noapte. Asta ca sa nu mai spun ca fiecare sat va avea alta ora.

      Restul, toate celelalte forme de masurare a timpului sunt conventionale si mai mult sau mai putin "politice" sau "economice".
     • +1 (1 vot)    
      Inca o conventie in mate (Luni, 29 octombrie 2018, 9:23)

      Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Sunt axiomele. Axiomele sunt propozitii a caror valoare logica este implicit presupusa aca fiind adevarata, fara a fi demonstrate.

      Cum se traduce asta? Atat tu cat si eu convenim ca acea propozitie e adevarata pentru ca:

      1. pare adevarata
      2. este foarte, foarte dificila demonstratia
      3. este imposibila demonstratia

      A existat un matematician acum un secol (numele imi scapa) care a dorit pe baza logicii sa arate ca 1+1=2 in baza 10. I-a luat 3 volume. Noi nu punem la indoiala 1+1=2 si cum la magazin nu ti se cere demonstratia, convenim ca este adevarat.

      Matematica este asadar plina de conventii. Pe baza lor insa este facuta munca de mare arta a matematicienilor.
  • +13 (17 voturi)    
   Uite cum cineva (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:30)

   Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Poate pune cap la cap niste adevaruri stiintifice pt a scoate un text demn de un standup comedy.

   1. Timpul legal roman este GMT+1 - adevarul. Dar asta nu inseamna ca la ora 12 vei avea punctul de maxima inaltime a Soarelui pe cer decat daca acele cateva minute sunt de ordinul zecilor. In toata Europa, din Spania pana in Ungaria, este aceeasi ora insa ai o diferenta de longitudine de 50 de grade (din 360) iar tu spui ca la pranz Soarele e peste tot la punctul de maxima inaltime. FALS!

   2. Ritmul circadian este dat de ciclul lumina - intuneric, oricare ar fi pozitia Soarelui pe cer. Chiar crezi ca astronautii de pe statia spatiala au ritm circadian la fiecare 93 de minute - cat dureaza o orbita?!? Nu poti avea ritm fara sa stii ora astronomica? Apropo: in ce carti de astronomie ai citit despre "ora astronomica" - eu nu am intalnit acest termen. Stiu insa de ora oficiala si timp legal.

   3. Si daca avem aceeasi ora cu Moscova care e problema? Probabil ca esti stresat ca avem aceeasi longitudine cu Africa de Sud, in fond noi suntem albi si cu familii traditionale, nu negri.

   Concluzia: plecand de la niste adevaruri stiintifice debitezi niste aberatii.
   • -5 (11 voturi)    
    Sorry, dar acum ataci adevaruri stiintifice (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 16:17)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

    Ritmul cicardian e dat, intr-adevar, de ciclul lumina-intuneric. Pe Pamant, acest ciclu e dat de rotatia planetei in jurul axei sale, deci de pozitia relativa, in timp, a Soarelui fata de diferitele regiuni de pe Glob.

    Fusele orare nu au fost desemnate intamplator, ca simple conventii cum pare ca sugerezi tu, ci tinand cont de pozitia relativa a Soarelui fata de Pamant. Intr-adevar, ora 12 (pranzul) a fost setata pentru fiecare fus in asa fel incat Soarele sa fie la inaltimea maxima pe cer in acel fus orar, la acea ora. Sigur ca e o anumita aproximatie si ca pe masura ce te apropii de marginea fusului orar exista o mica diferenta, dar asta e din motive pragmatice. Aceasta este "ora astronomica" si, pentru ca vad ca nu stiai de ea, ma bucur sa fiu primul care te informeaza.

    Revenind la ritmul cicardian, corelatia dintre trecerea intre noapte si zi si ora asumata la o anumita longitudine este optima daca ora folosita e cea astronomica. Cu cat deviatia e mai mare, cu atat ora la care incepe ziua e prea timpurie sau prea tarzie fata de cum se vede lumina afara.

    Deci corelarea intre ritmul cicardian normal al omului, influentat de lumina de afara si ora pe care omul o vede pe ceas e optima daca acea ora e cea data de fusul orar in care se afla, nu de o conventie votata de politicieni.
    • +3 (7 voturi)    
     De asta in China (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 18:55)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Care are o latime 1/5 de mapamond, ora e una. QED
    • +1 (5 voturi)    
     Cat despre ora astronomica (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 18:59)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Asa cum e definita de tine: o dai in functie de perioada sinodica sau siderala de rotatie a Terrei in jurul axei? Nu de alta dar de la o zi la alta pozitia Soarelui se modifica pentru ca uiti de orbita Terrei? Deci ma informezi tu primul insa ori ma informezi incomplet ori inconsistent in definitii. Ai o diploma in astronomie?
     • -3 (3 voturi)    
      Sigur, lupta-te in continuare cu astronomia (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:06)

      andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

      Eu iti explic folosind date stiintifice cunoscute de orice elev de gimnaziu, tu imi vii cu povesti pe care nu le i nelegi exact. Evident ca Soarele isi schimba pozitia in raport cu Pamantul. Dar ora 12 e mijlocul zilei si, daca vrei sa ai ora corecta pentru fusul orar in care te afli, o setezi in asa fel incat la miezul zilei soarele se afla la INALTIMEA _maxima_ in orice zi.

      Faptul ca tie ti se pare ca miscarea soarelui e haotica si nu poate fi calculata, nu iti face cinste.
      • +1 (1 vot)    
       E drept ceea ce imi spui (Duminică, 28 octombrie 2018, 16:54)

       Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

       Tu imi explici la nivelul unui elev de gimnaziu. Eu am un master in ... astronomie pe tema "Hidrodinamica stelara", adica miscarea plasmei in interiorul stelelor. Am in spate si 10 ani de predat astronomie si vrei sa stii ce materie tineam? Hai sa iti spun: mecanica orbitala. Iar tu vinzi castraveti la gradinar.

       Miscarea Soarelui este - mai mult sau mai putin haotica. Orice preziceri ai incerca sa faci - te vei apropia foarte, foarte aproape de rezultat, dar vei avea erori. De ce? Pentru ca desi Soarele este marea masa a sistemului solar, el este influentat de miscarile oricarei alte planete.

       Dar sa lasam chestiile astea si sa vedem la nivel de gimnaziu: daca vrei sa ai ora corecta si Soarele la inaltime maxima la 12 ziua la 1 ianuarie, va trebui sa definesti fusul orar sa zicem la fiecare grad longitudine si vei avea Soarele acolo cu o eroare de maxim 1 grad. Problema este ca a doua zi vei avea surprize: eroarea ta va depasi un grad. A treia zi va fi si mai mult. de ce? Pentru ca iarna Terra este ca periheliu si se misca pe orbita mai repede (fiind cu putin mai apropiata de Soare). Dar stai: termenul de periheliu nu era in manual. Si aici te-ai blocat tu.
 • +2 (12 voturi)    
  Pmp a inteles pe dos (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 13:53)

  mmmircea [utilizator]

  80 la suta nu mai doresc trecerea de la ora de vara la cea de iarna. Nu m-ar mira ca parlamentul sa legifereze cum a propus pmp-ul, iar vara soarele sa rasara de la 4 dimineata.
  • -3 (11 voturi)    
   Nu lasa adevarul stintific sa te opreasca (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:32)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Asa e, da-o inainte, infiereaza proletar intentia oamenilor care gandesc de a pune lucrurile in ordinea corecta. Nu te lasa oprit de un amarat fapt stiintific, acela ca ora astronomica reala in orice fus orar e cea "de iarna", nu mizeria inventata de socialisti ca sa se duca oamenii muncii odata cu zorile in fabrici si uzine.

   Dar haideti sa implementam socialismul cu fatza umana, Iliescu sa se bucure ca a reusit sa spele pe creier societatea romaneasca.
   • +1 (3 voturi)    
    Ora astronomica reala (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 22:39)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Mai baieti, unde ati studiat atata astronomie? Va rog frumos, faceti niste confuzii intre astronomie si gastronomie.

    Ia fusul orar al Chinei care se intinde pe aprox 50 de grade longitudine. Care e "ora astronomica reala" a acelui fus?!? Adica la Shanghai Soarele e de o ora pe cer cand rasare si la Beijing, ce ora "reala" si "astronomica" e asta?

    E unul care explica aici cu rotatia Terrei dar nu stie daca perioada o calculeaza fata de stelele fixe, fata de Soare sau fata de un alt reper. Surpriza: aceste perioade sunt diferite. Avem de-a face cu perioade sinodice sau siderale.

    In rest toti sunt mari astronomi.
 • +4 (4 voturi)    
  asta-i documentare? (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 13:57)

  anonimicus [utilizator]

  De unde ati scos asta???
  " în 1932 practica a fost reintrodusă, astfel încât de atunci România a trecut, în fiecare an, în ultima duminică din octombrie, la ora de iarnă."

  Ora de vara a fost introdusa in anii 80. Pana atunci nu se schimba nicio ora, niciodata.

  Pare ca articolul e scris de cineva nascut dupa 80 ...
  • +5 (7 voturi)    
   De ar fi românii aşa aprigi şi la vot (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 16:04)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui anonimicus

   Dar nu, românii se ceartă doar pe chestii neimportante.
 • +4 (4 voturi)    
  Da (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 14:15)

  Babilou [utilizator]

  Da ora de vara a fost introdusa din nou in 1932, a fost suprimata de comunisti oentru fi reintrodusa in 1979 ceea ce articolul nu spune.
 • +2 (8 voturi)    
  Duca-se! (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:25)

  Alfabetix [utilizator]

  Personal m-am saturat sa tot invart ceasurile, de doua ori pe an e o mare zapaceala orara.
  • +3 (7 voturi)    
   Ia-ti ceasuri (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:51)

   Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Prin GPS, NTP sau radio. Si nu vei mai face nimic.
   • +1 (1 vot)    
    Merci! (Duminică, 28 octombrie 2018, 10:55)

    Alfabetix [utilizator] i-a raspuns lui Remulus si Rromus

    Sa le spun si bunicilor recomandarea ta cand ma cheama sa le reglez ornicele si orologiile.
    • +1 (1 vot)    
     Problema ta (Duminică, 28 octombrie 2018, 12:29)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

     Sunt bunicii, nu ceasul.
 • +5 (11 voturi)    
  Avem acum sansa sa ne aliniem ora la Vest (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:40)

  andipetre [utilizator]

  Avand in vedere ca de exemplu germanii vor sa ramana pe ora de vara, ar fi sansa noastra sa ne aliniem cu ei, sa avem aceeasi ora, daca noi ramanem pe ora de iarna. Ora de iarna e, oricum, cea naturala, iar noi am avea mult de castigat daca am avea aceeasi ora cu cea a Germaniei. (Ora lor de vara e aceeasi cu ora noastra de iarna).

  Ganditi-va ca s-ar simplifica multe, calatoriile si comunicarea cu partenerii de afaceri din Vest ar fi mai naturala si, cel putin simbolic, ne-am departa oficial de Moscova si mizeria Estului.
  • -1 (3 voturi)    
   Tu da-i inainte (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 17:38)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Cu Ilici, cu estul. Daca argumente nu ai, macar gargara sa fie
   • -1 (1 vot)    
    Pai cred ca am aratat clar argumentele (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:09)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Si ma mir, de fapt, ca a trebuit sa spun de miscarea sosrelui si fusuri orare, in mod normal asta e o chestiune cunoscuta inca din scoala.

    Dar, deh, incep sa fiu de acord cu statisticile alea, ca 40% din romani sunt analfabeti functionali...

    Conceptul de fus orar e simplu si nu necesita "dezbatere".
   • -1 (1 vot)    
    E pur si simplu pragmatism (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:29)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Cu cine avem (sau vrem) mai multe relatii economice, cu Germania sau cu Estul?
  • -1 (3 voturi)    
   nu putem avea (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 18:53)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   aceiasi ora cu a Germaniei.
   Numai daca schimbam fusul orar.
   Nu mai sta in genunchi in fata Germaniei, ridica-te in picioare :P
   • -1 (1 vot)    
    Nu ai inteles ce am zis (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:22)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    Ora Germaniei de vara e aceeasi cu ora noastra de iarna. Ora data, astronomic, de fusul orar e cea de iarna. Germanii au ales sa nu o foloseasca pe aceea ci pe cea cu un fus orar mai la est (+1 fata de fusul orar, daylight saving). Deci putem folosi aceasta ocazie, asta spuneam.
    • +1 (1 vot)    
     Aproape corect (Luni, 29 octombrie 2018, 12:50)

     Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Ora la care te referi tu nu e cea data de fusul orar ci de "felia de pepene" egala cu 15 grade (360 / 24) de longitudine. Fusul orar este ceva stabilit politic de tari, astfel o tara mica ce incaleca doua sau mai multe felii de pepene de 15 grade pot alege fusul orar egal cu ora in oricare dintre felii sau oricare alta ora aceea devenind timpul legal al statului respectiv. Vara, statele pot alege sa mai adauge DST (+1 h) in acel moment ora oficiala fiind cu o ora peste timpul legal.

     Dar tu faci un gulas intre fus orar, ora oficiala si timp legal, ele avand in carti definitii diferite pe care insa tu nu le cunosti. Singurul lucru corect si unde te procepi este "ocazia".
 • +8 (12 voturi)    
  dragi comentarii (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 15:43)

  vangall [utilizator]

  prieteni, colegi, dragi comentatori. .. Comisia a propus statelor sa nu mai invirtim ceasurile. Fiecare stat este liber sa alega daca va ramane permanent pe ora de iarna sau pe ora de vara. Singurul lucru care se va decide este pe care dintre aceste ore ramanem pentru urmatoarea 100 de ani: pe ora de iarna sau pe ora de vara. Dupa ce ne hotarim asa va ramane. Din punctul meu de vedere ora de vara e o prostie, ora corecta este cea de iarna.
  • +1 (5 voturi)    
   ora de vara/ora de iarna (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 23:30)

   anonimicus [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   Daca am trai ca pe vremuri, sa ne trezim la cantatul cocosilor si sa ne culcam repede dupa apus, ora de iarna ar fi mai potrivita. Dar acum e de preferat sa avem cat mai multa lumina ziua, ora de vara fiind mai potrivita.
  • 0 (2 voturi)    
   Asta e prostia (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:34)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   Si o sa duca la situatii aberante in care tari care sunt la aceeasi longitudine vor avea ore diferite. Trebuiau discutate lucrurile la nivel european si setata o conventie comuna pentru o ora (normala sau DST).

   Politicienii nu ar trebui sa se amestece in chestiuni stiintifice, ca genereaza haos.
   • +1 (1 vot)    
    Daca nu vrei asta (Duminică, 28 octombrie 2018, 16:55)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Vei ajunge cu tari mici care vor avea alta ora de la est la vest. Politicienii TREBUIE sa se implice, dar cu cap, in problema orei oficiale a unei tari.
 • -1 (1 vot)    
  Cum suntem fata de Anglia ? La doua fusuri (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 21:39)

  Intermezzo [utilizator]

  Un fus avind 15° . Pai atunci asa sa fie si ora . Destul timp a pierdut omenirea cu aceasta prostie .
  • 0 (0 voturi)    
   Da, noi suntem la GMT+2 (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:12)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Dar englezii schimba si ei ora vara. Sa vedem ce or sa decida si ei. Normal ar fi sa stea toate tarile europene pe ora normala a fusului orar in care se afla. dar mai nou politicienii pun la vot si asta...
  • +2 (2 voturi)    
   De unde veniti, baieti (Duminică, 28 octombrie 2018, 9:14)

   Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Cu definitiile? "Un fus orar este o zonă pe Pământ în care este legal în vigoare aceeași oră (același timp). Timpul aflat legal în vigoare într-un anumit loc este numit timp legal, oră legală, oră oficială sau, uneori, timp standard sau oră locală."

   China are UN SINGUR FUS si are o latime de 50 de grade. E bine ca voi care habar nu aveti definitiile va lansati in aprecieri.
 • +4 (10 voturi)    
  ora de vara este cea mai avantajoasa... (Sâmbătă, 27 octombrie 2018, 22:55)

  leeloo2 [utilizator]

  Deoarece pe ora standard GMT+2 in timpul verii si o buna parte din primavara si toamna la 4 dimineata deja este lumina... iar noi dormim, ne sculam 2-3 ore mai tarziu... acea lumina este pierduta practic. Seara se intuneca pe la 8... daca am fi permament pe ora GMT+3 (cum doresc si bulgarii sa fie) dimineata lumina ar incepe de le la 5, am pierde putin din ea iar seara s-ar intuneca dupa 9, foarte avantajos pentru activitatile recreative de seara, trafic, turism etc... cum ziceam si in primul comentariu. Nu intereseaza pe nimeni sa fie soarele fix sus la 12... poate foarte bine sa fie la ora 13, este perfect! Singurul dezavantaj este ca iarna dimineata devreme va fi intunecat, seara va fi decent se va intuneca pe la 6-7 nu pe la 5 cum o sa fie pe ora GMT+2. Totusi este vorba de doar 2 luni in care se intampla asta in perioada de maxim, avantajele GMT+3 zic eu acopera dezavantajele.
  • -5 (5 voturi)    
   Si uite-asa se permanentizeaza o aberatie (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:01)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   Deci tu vrei sa stabilesti definitiv o ora care nu e naturala pentru fusul orar in care ne aflam, doar asa, pentru ca iti place tie. Adica sa permanentizam inventia aberanta a unor politicieni de la inceputul secolului trecut care au creat notiunea de "daylight saving" ca asa li s-a parut lor ca ar fi mai bine pentru clasa muncitoare..
  • -5 (5 voturi)    
   Depinde de ziua de care vorbesti (Duminică, 28 octombrie 2018, 7:17)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   Nu poti sa iei ca exemplu extreme din zile diferite pentru a argumenta ca o ora e mai buna decat alta. Ora fusului orar geografic in care te afli e cea mai echilibrata, deoarece e calculata ca la ora 12 (mijlocul zilei) soarele sa fie cel mai sus pe cer in acea perioada. Deci distanta intre ea si rasarit si apus e egala. In rest, e politica.
   • +2 (2 voturi)    
    Iar ceea ce spui tu (Duminică, 28 octombrie 2018, 16:56)

    Remulus si Rromus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Este matematic gresit dar tu nu vrei sa intelegi. Asta e. Desi matematica poate admite erori, tu nu.
 • +5 (5 voturi)    
  In fapt (Duminică, 28 octombrie 2018, 12:01)

  Altiro [utilizator]

  din aceasta noapte Romania a trecut la cutremurele de iarna..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version