Uniunea Europeană a decis că practica schimbării orei în funcție de anotimp trebuie eliminată și, în acest sens, acordă statelor membre timp până în aprilie 2019 să decidă dacă vor să adopte ora de vară sau ora de iarnă. Mai mulți critici ai deciziei și-au exprimat îngrijorarea că UE se îndreaptă către un conflict al fusului orar, informează cotidianul germanDW.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, a anunțat că UE va stopa practica schimbării orei pe continent de două ori pe an începând cu octombrie 2019.

Acest obicei a luat naștere în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru ca ulterior să supraviețuiască Crizei Petrolului din anii 70. Acest obicei cu beneficii practice a fost transformat în lege în UE abia în 1996.

Toate țările din blocul comunitar dau ora înainte în ultima duminică din martie. În ultima duminică din octombrie ora este dată înapoi.

,,Pentru a menține o abordare armonioasă a problemei, încurajăm consultările la nivel național pentru ca statele membre să reușească să se coordoneze”, a declarat Bulc.

Planul este criticat deoarece mulți sunt de părere că multe țări care se învecinează vor ajunge cu orarul la o oră distanță.