Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, în perioada 2007-2018, rezoluții de clasare în nouă dosare care îl privesc pe președintele Klaus Iohannis, însă niciunul nu a fost soluționat de Augustin Lazăr, se arată într-un răspuns al Parchetului la solicitarea Mediafax.

Augustin LazarFoto: Captura video

” La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în perioada 2007-2018, au fost identificate 9 dosare care îl privesc pe Klaus Iohannis, în care s-au dispus soluții de clasare. Nu a fost identificat niciun dosar soluționat sau confirmat de dl. procuror general Augustin Lazăr”, se arată într-un răspuns dat, vineri, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX.

Ministrul Tudorel Toader a declanșat, miercuri,procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproșează acestuia. Cea mai gravă pare să fie tocmai prezența, în dosarul de candidatură din 2016 a lui Augustin Lazăr, a unei rezoluții de clasare care îl viza pe Klaus Iohannis, din vremea în care ocupa funcția de primar ar Sibiului.

"Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcția de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanță profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiției de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcția de procuror general cu nerespectarea criteriilor și procedurilor legale. Președintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul justiției a transmis fără ca dosarul să fie complet, președintele a numit fără a exista verificarea legalității și nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, și nu înțeleg de ce, apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoriare la președintele României în funcție", a declarat miercuri Tudorel Toader.

Augustin Lazăr a fost din 2001 până în 31 decembrie 2012 procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar de la 1 ianuarie 2013 până în 27 aprilie 2016 procuror general al acestui parchet.