3 ani de la Colectiv

Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut decât la pacienți din zone de conflicte armate

de N.O.     HotNews.ro
Luni, 22 octombrie 2018, 19:21 Actualitate | Esenţial


Alexandra Furnea
Foto: Alexandra Furnea Facebook
Alexandra Furnea, unul dintre supraviețuitorii tragediei din Colectiv, a scris luni pe Facebook, la aproape trei ani de la incendiu, cum medicul din Germania care o ajută să se recupereze i-a spus că nu a văzut cicatrici ca ale ei decât la pacienți din zone afectate ”conflicte armate” și care fuseseră tratați cu ”improvizații, băi în apă sărată și alte asemenea născociri”. ”Îmi vine să îi spun că și noi tot dintr-un război am scăpat. Același pe care România îl duce de 30 de ani încoace împotriva corupției și căruia i-am căzut victime toți cei care am fost nenorociți de sistemul medical de stat, distrus de furturile lor”, spune tânăra.
Aceasta povestește cum medicul a subliniat că cicatricile au crescut exagerat și că ”de obicei, cu îngrijirile moderne din spital și cu profilaxia corespunzătoare, nu se ajunge la o fază atât de avansată de hipertrofie”.
Tânăra povestește despre coșmarurile produse de incendiul din Colectiv, dar și de băile de igienă din spital făcute fără anestezie, despre care niciun pacient de la spitalul din Germania nu auzise, deși, își aduce aminte Alexandra Furnea, fostul ministru Nicolae Bănicioiu declara în noiembrie 2015 că ”avem condiții ca în Germania”.

”E foarte frig și întuneric în încăpere, iar eu sunt goală. M-au așezat într-o cadă dintr-un material incert și au dat drumul la apă. Am ceva pe picioare, o rană pe care nu o văd, dar care mă ustură tot mai tare. Simt dintr-odată prezența cuiva în spatele meu. Oricât m-aș zbate ca să mă întorc să-i văd chipul, nu reușesc.

«Nu pe spate, vă rog, vă rog, nu pe spate», rostesc fără oprire.

Însă omul nu mă ascultă. Nu știu ce îmi face, dar mă doare. Îmi umblă în răni cu mâinile goale și rupe ceva. Tot rupe până când începe să curgă sânge. Țip și îl implor să se oprească, dar el continuă să lucreze, ca un robot al răului a cărui singură comandă este «distruge». Nu mă pot mișca, nu mă pot apăra și am amuțit. Apoi văd. În colțul din stânga al încăperii a început să ardă tavanul”, scrie Alexandra Furnea.

Tânăra mai spune că situația arșilor s-a înrăutățit în România după anul 2015 și afirmă că ”nu există nicăieri saloane sterile”,  ”nu există un protocol pentru realizarea igienei plăgii arse. Nu există materiale moderne prin care aceasta să poată fi „închisă” și abia apoi grefată (Integra, Matriderm și alți substituenți dermici). Nu există pansamente speciale care să accelereze vindecarea”.

”Se întâmplă frecvent ca spitalele „de specialitate” să nu primească răniți. Se știu cu musca pe căciulă după Colectiv și preferă să mintă că nu au locuri. Cada verde de la Arși este încă pe poziții. Chiar acum, o infirmieră surmenată, prost-plătită și depășită de situație încearcă să spele pacientul așa încât acesta să nu moară de durere. Suferă și ea, uneori plânge de milă, dar suferă mai ales bolnavul. Ea nu are autoritatea necesară să ceară o schimbare, iar șefilor ei nu le pasă. Rănile se infectează și grefele mor, ca mulți dintre pacienți. Dacă omul supraviețuiește și plaga se vindecă într-un târziu, rămân în urmă cicatrice monstruoase.

Oamenii sunt externați cu plăgi deschise, de teamă să nu se suprainfecteze”, afirmă Furnea. 

Aceasta își încheie postarea subliniind că viața nu merge înainte, întrucât ”Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România. În multe instituții din România”.

Postarea integrală a tinerei:

Medicul încheie consultația și oprește reportofonul. Aruncă o ultimă privire cicatricelor mele și se sprijină de birou, în timp ce își scoate, obosit, ochelarii. Își strânge pleoapele, le masează cu degetele și rămâne tăcut.

- Vă puteți îmbrăca, domnișoară Furnea, îmi spune după o perioadă destul de lungă de timp. Trebuie să mărturisesc că sechelele dumneavoastră sunt cel puțin neobișnuite. De obicei, cu îngrijirile moderne din spital și cu profilaxia corespunzătoare, nu se ajunge la o fază atât de avansată de hipertrofie.

Deja cunosc foarte bine semnificația ultimului cuvânt. Înseamnă „dezvoltare excesivă” și se referă la felul în care se comportă arsurile mele. Cicatricele au crescut exagerat și s-au deformat, lăsând în urmă suprafețe mari de piele suferindă. Arată rău, dor, mănâncă și uneori ulcerează. În zilele bune, mi se pare că rănile de pe spate au formă de aripi. Însă când sunt lucidă, înțeleg că trupul meu este bolnav.

Domnul doctor mă privește atent, cu compasiune.

-Și dumneavoastră ați avut infecții, nu e așa?

Aprob din cap și îmi plec privirea. Am avut, da. Nu am aflat decât de curând, dintr-o scrisoare medicală pe care asistenta șefă o „rătăcise” vreo câteva luni. Nu am primit nici pozele făcute în sala de baie, deși mi s-a promis că se vor regăsi la dosar. Am obținut documentul după ce l-am cerut insistent pe toate căile posibile, însă fotografiile îmi sunt refuzate în continuare. Probabil că medicii au ceva de ascuns.

Pe fiecare pagină a scrisorii medicale scria lămurit: examen secreție plagă POZITIV cu Pseudomonas spp - rezistent. M-am temut că spitalul din Germania va refuza să mă trateze îndată ce va vedea actele. Însă șeful Secției de Recuperare Medicală mi-a acceptat dosarul și, câteva săptămâni mai târziu, iată-mă înaintea lui. Sunt al patrulea pacient din grupul sosit din România în urma accidentului și toți am avut infecții nosocomiale. Cicatricele noastre sunt diferite de cele ale oamenilor veniți la clinică din spitalele germane. Cicatricele, dar și amintirile legate de îngrijirea medicală.

Câteodată am coșmaruri. E foarte frig și întuneric în încăpere, iar eu sunt goală. M-au așezat într-o cadă dintr-un material incert și au dat drumul la apă. Am ceva pe picioare, o rană pe care nu o văd, dar care mă ustură tot mai tare. Simt dintr-odată prezența cuiva în spatele meu. Oricât m-aș zbate ca să mă întorc să-i văd chipul, nu reușesc.

«Nu pe spate, vă rog, vă rog, nu pe spate», rostesc fără oprire.

Însă omul nu mă ascultă. Nu știu ce îmi face, dar mă doare. Îmi umblă în răni cu mâinile goale și rupe ceva. Tot rupe până când începe să curgă sânge. Țip și îl implor să se oprească, dar el continuă să lucreze, ca un robot al răului a cărui singură comandă este «distruge». Nu mă pot mișca, nu mă pot apăra și am amuțit. Apoi văd. În colțul din stânga al încăperii a început să ardă tavanul.

Mă trezesc plângând, așa cum tot pățesc de câteva luni încoace. Câteodată visez incendiul, retrăiesc panica aceea îngrozitoare și senzația focului pe piele. Aud cum plesnesc ramele ochelarilor în timp ce se topește plasticul și urletele disperate ale celorlalți răniți, devenite, în mod bizar, șoapte în coșmarul meu. Alteori, mai des, visez saloanele spitalului în care am fost internată în România și, mai ales, băile în cada verde.

Prima dată când am povestit pacienților de aici despre felul în care am fost tratați în țară, s-a făcut liniște la masă. Niciunul dintre ei nu auzise despre căzi verzi din cauciuc sau igienă a rănilor făcută prin dușuri fără anestezie. Niciunul nu fusese infectat cu 3, 4 bacterii multirezistente. Niciunul nu și-a împărțit salonul cu altcineva. Niciunul nu a mers pe hol la toaletă. Grefele lor de piele erau netede și cei mai mulți își aminteau vag de durerile din timpul perioadei acute. Fuseseră sedați sau în comă indusă. E firesc aici, mi se spune. Medicii cred că șocul durerii te poate chiar ucide, așa că fac tot ce pot ca tu să nu simți nimic. Nu vor să te traumatizeze.

«Avem condiții ca în Germania», spunea în noiembrie 2015 domnul ministru Nicolae Bănicioiu.

- Veți avea nevoie de o perioadă lungă de recuperare medicală și de foarte multe operații, îmi explică medicul german. Asemenea cicatrice ca ale dumneavoastră și ca ale colegilor dumneavoastră am văzut doar la pacienți sosiți din zone afectate de conflicte armate. Suferiseră arsurile într-un atac sau în luptă și, până să ajungă într-un centru specializat, fuseseră tratați cu improvizații, băi în apă sărată și alte asemenea născociri. Îmi pare tare rău...

Îmi vine să îi spun că și noi tot dintr-un război am scăpat. Același pe care România îl duce de 30 de ani încoace împotriva corupției și căruia i-am căzut victime toți cei care am fost nenorociți de sistemul medical de stat, distrus de furturile lor.

Din 2016 și până acum, am continuat să frecventez clinica de recuperare medicală din Germania. Am obținut rezultate foarte bune dar mai e încă un drum lung de parcurs. Am pierdut șirul operațiilor odată ce am ajuns la a 15-a. Nu știu de câte voi mai avea nevoie ca să mă simt cât mai aproape de normal. Doctorii din străinătate au spus că mă așteaptă o viață întreagă de reparații. Potrivit legii, noi, răniții, mai avem doar doi ani la dispoziție. După aceea...nu știu ce va fi. Nu sunt doar eu în această situație. Suntem câteva zeci de oameni mutilați de incendiul din Colectiv. Însă ceea ce ne-a anulat orice șansă la un proces normal de vindecare nu a fost focul, ci ceea ce am pătimit în spitale după accident: infecțiile, lipsurile, improvizațiile, nepriceperea personalului medical, condițiile insalubre și stilul înapoiat de îngrijire.

Situația arșilor s-a înrăutățit în România după anul 2015. Se întâmplă frecvent ca spitalele «de specialitate» să nu primească răniți. Se știu cu musca pe căciulă după Colectiv și preferă să mintă că nu au locuri. Cada verde de la Arși este încă pe poziții. Chiar acum, o infirmieră surmenată, prost-plătită și depășită de situație încearcă să spele pacientul așa încât acesta să nu moară de durere. Suferă și ea, uneori plânge de milă, dar suferă mai ales bolnavul. Ea nu are autoritatea necesară să ceară o schimbare, iar șefilor ei nu le pasă. Rănile se infectează și grefele mor, ca mulți dintre pacienți. Dacă omul supraviețuiește și plaga se vindecă într-un târziu, rămân în urmă cicatrice monstruoase.

Oamenii sunt externați cu plăgi deschise de teamă să nu se suprainfecteze. Pleci fără să fii informat cu privire la vreun protocol de îngrijire și fără o rețetă medicală. În acte scrie că ești vindecat. De fapt, ești plin de răni și de microbi. A fost și cazul meu. După ce am ajuns acasă, am plătit o asistentă să vină să mă spele și să mă panseze. Primul lucru pe care l-a făcut când mi-a văzut plăgile deschise de pe corp a fost să o trimită pe mama la farmacie ca să cumpere Colistin pulbere, un antibiotic foarte puternic. Mama a găsit și a cumpărat. Farmacista i-a dat medicamentul fără rețetă pentru că știa că îmi este necesar. Timp de două luni după externare, asistenta a venit aproape în fiecare zi, m-a spălat în cada de acasă, mi-a dezinfectat rănile cu soluție de Colistin și m-a pansat. Mama plângea, dar eu nu mai aveam lacrimi. Voiam doar să se termine odată. Dacă nu apelam la această femeie, ajungeam din nou în spital. Ei, nu medicilor, îi datorez faptul că, dupa patru luni de chin, am putut să fac un duș fără să vărs de durere.

Apoi a urmat recuperarea. Un șir de improvizații într-un mediu necorespunzător. Am întâlnit o fizioterapeută ambițioasă și sufletistă care și-a făcut o misiune din a mă «repara». L. a luptat pentru mine și m-a ajutat să devin cât de cât independentă. Când și-a dat seama că nu se mai poate face nimic pentru vindecarea mea în spitalul în care lucra, m-a încurajat să plec în Germania.

Acolo am înțeles ce înseamnă să îți pese de arși. Să gândești un sistem întreg prin care să îi sprijini în așa fel încât să nu rămână mutilați și să nu aibă coșmaruri din cauza condițiilor din spitale.

La noi nu există niciun spital care să «aibă tot ceea ce îi trebuie» pentru îngrijirea arșilor. Nu există nicăieri saloane sterile, în care să fie internat un singur bolnav. Nu există un protocol pentru realizarea igienei plăgii arse. Nu există materiale moderne prin care aceasta poate fi «închisă» și abia apoi grefată (Integra, Matriderm și alți substituenți dermici). Nu există pansamente speciale care să accelereze vindecarea. Nu există empatie față de durerile îngrozitoare pe care le are un ars. La noi, te spală cum pot, cu dușul, cu apă de la robinet, cu ser fiziologic, cu soluție de antibiotic, te ung cu o cremă usturătoare și ineficientă, apoi te înfășoară în comprese așa-zis sterile. Crema se topește, curge pe sub pansamente, se amestecă cu secrețiile plăgii și, în final, tifonul se lipește de răni, se agață de ele și se desprinde cu tot cu coji, cu tot cu grefe, cu tot cu carne. Fără anestezie.

În România nu există un program de recuperare medicală pentru arși. Ședințele de fizioterapie sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate doar câteva săptămâni, după care bolnavii sunt pe cont propriu. Cei mai mulți renunță să mai ceară ajutor și ajung să aibă handicapuri permanente. Nu există fizioterapeuți specializați în recuperarea marelui ars. Angajații spitalelor bâjbâie sau caută tutoriale pe Youtube ca să își ajute pacienții. Nu există o clinică sau un centru de recuperare dedicate arșilor.

Nu există un program de îngrijire specific perioadei post-acute. Arșii au nevoie de haine compresive pe care să le poarte 23 de ore din 24, timp de cel puțin 2 ani după accident. Aceste costume trebuie înlocuite o dată la trei, patru luni cu altele noi. Sistemul de asigurări din Germania decontează aceste haine compresive. La noi, nu se întâmplă asta. O pereche de mănuși compresive poate ajunge să coste 600 de euro. Un costum complet costă în jur de 1500 de euro. Nu avem o companie serioasă capabilă să creeze compresive personalizate. Cremele și produsele de îngrijire necesare marelui ars sunt considerate „cosmetice” de către Casa de Asigurări de Sănătate, așa că nu sunt decontate. O cremă specială costă în jur de 50 de euro. Peste tot în lumea civilizată, aceste produse sunt acoperite de fondul de asigurări al bolnavului. La noi, oamenii umblă cu ulcere pe piele, pentru că nu își permit să se îngrijească. Atunci când pleci din spital, ești sfătuit să îți dai cu Nivea Body Milk, și atât. Pleci fără compresive, fără produse speciale, handicapat, infectat și fără speranță.

Nu avem spitale pentru arși. Medicii refuză în continuare transferul în străinătate în perioada acută, deși supraviețuirea rănitului depinde de asta.

Nu avem recuperare pentru arși. Sistemul îi trimite acasă după 14 zile de fizioterapie.
Nu avem îngrijire post-acută pentru arși. Oamenii dezvoltă cicatrice bolnave și ulcere care devin în timp cancer.
Nu avem NIMIC pentru arși. Au trecut 3 ani de la Colectiv.
Chiar și acum, după tot acest timp, nu trece nicio duminică fără să mă gândesc că lunea este zi de baie la Spitalul de Arși. Nu trece nicio zi de luni fără să fiu recunoscătoare că am scăpat din acel infern, cel puțin la fel de sfâșietor ca acela dezlănțuit de foc.
Mai jos, câteva pagini din scrisoarea mea medicală. Am marcat cu roșu paragrafele în care sunt menționate infecțiile. În data de 2 noiembrie, la trei zile după accident și înainte de prima operație majoră de grefare, probele mele erau încă sterile. Pe măsură ce treceau zilele, corpul meu se contamina tot mai mult. Între timp, mamei și surorii mele li se spunea că nu am nimic. Același lucru li s-a spus și părinților care acum sunt orfani de copii.

Nu. Viața nu merge înainte și Colectiv nu este doar un incendiu dintr-un club, petrecut în data de 30 octombrie 2015. Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România. În multe instituții din România. În multe suflete din România. Colectiv este de fiecare dată când un om moare pentru că medicamentul de care are nevoie nu este de găsit. România, Colectiv nu este doar al nostru, al celor care am fost acolo sau al celor care am pierdut oameni. Este și al tău.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7512 vizualizari

 • +26 (32 voturi)    
  geniul de banicioiu acum e "curat" in alt partid (Luni, 22 octombrie 2018, 19:31)

  linarel [utilizator]

  ca deh obrazu subtire cere alt mandat de parlamentar caldut ......

  jegurile isi bat joc si acum de victimele de la Colectiv
  • -26 (36 voturi)    
   banicioiu e si laudat, inclusiv aici! (Luni, 22 octombrie 2018, 20:18)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   pentru ca il injura pe Dragnea....
  • -2 (8 voturi)    
   "Au trebuit sa moara tineri...." (Marţi, 23 octombrie 2018, 11:02)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   Acum sa intelegem de la Alexandra Furnea ca de fapt nu a fost un accident, ci a fost un razboi politic facut de Werner ca sa il dea jos pe Ponta si sa-l inlocuiasca cu Ciolos? Ca din "asemenea cicatrici nu a văzut decât la pacienți din zone de conflicte armate" intelegem ca a fost un razboi.
   Oricum, nu Ponta a fost de vina, ci Dragnea.
   • +3 (7 voturi)    
    incredibil de jegos poti fi (Marţi, 23 octombrie 2018, 11:56)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    si totusi Pamantul te rabda...
 • +30 (36 voturi)    
  Asta au votat romanii, asta au vrut (Luni, 22 octombrie 2018, 19:32)

  emil bobu [utilizator]

  Romanii vor de 30 de ani politicieni ticalosi care "sa fure, da' sa-mi dea si mie ceva".

  Suntem o natie de mincinosi lacomi, de prosti fara judecata, de slugi trufase, arogante.

  De ce va asteptati la altceva? Ati vrut cumva altceva? Ati votat cumva altceva?

  Astia suntem, un popor ticalos, ne furam intre noi.

  Cum sa fie guvernantii altfel?
 • -38 (54 voturi)    
  noroc ca a picat guverul Ponta si a venit Ciolos!i (Luni, 22 octombrie 2018, 19:53)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  care a facut.......in afara de esecul cu "cumintenia", ce a mai facut?
 • +30 (34 voturi)    
  Cutremurător... (Luni, 22 octombrie 2018, 19:58)

  iaurtica [utilizator]

  şi absolut REVOLTATOR că la 3 ani de la tragedie nimeni nu răspunde pentru corupţie, incompetenţă şi nepăsare! Nu sunt suficiente cuvinte în limba română pentru a ilustra iresponsabilitatea şi incapacitatea unui stat care nu răspunde pentru NIMIC şi care face legi doar pentru servitorii săi umili. Ne preocupă doar soarta puşcăriaşilor şi a puşcăriabililor, restul nu contează. RUŞINE statului român pentru această crimă!
  Alexandra este un om frumos şi talentat, o supravieţuitoare din toate punctele de vedere! Multă sănătate şi putere îţi doresc. RESPECT nemărginit!
 • +15 (27 voturi)    
  Putregaiul care ne cuprinde (Luni, 22 octombrie 2018, 20:18)

  dannad [utilizator]

  Ceva este cu adevarat putred si rau in profunzimea fibrei noastre centenare. Este un amestec de indiferenta, de indolenta, de jemanfis, de "nu ma intereseaza" neaos și scuipat dintr-un colt al gurii, de ipocrizie, de superficialitate, de rautate, lene. Si chiar daca, printr-o minune, aș putea da un contur aproximativ acestui melanj, nu voi fi niciodată sigur că nu am scăpat ceva din inventarul acestui mucegai moral, pe din afară. Că nu am uitat ceva precum invidia sau lehamitea. Iar acest putregai ne cuprinde incet dar sigur, asimptomatic si fara sa ne trezim. Este un rău care încurajeaza somnul ratiunii, Este precum stereotipia mincatului de seminte insotita de privirele acelea lungi si bovine, in care se stinge orice sclipire de inteligenta, de ratiune, Parcă nu vrem să ne trezim, din starea aceasta de animalitate inconstienta si indiferenta, este un fel de Inception in care ne prelungim reveria pentru ca nu cumva, trezindu-ne, să dăm ochii cu noi înșine, cei reali și putrezi. Si rai. Ce speranta? Îmi vine să urlu căci ne-am născut aici, între Carpați, deci lăsați orice speranță!
  • +4 (8 voturi)    
   Fa cum vrei dar nu te lauda cu deznadejdea ta (Luni, 22 octombrie 2018, 21:45)

   V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui dannad

   "lasati orice speranta"? SI??? Nu ai copii evident, si nu stii prin ce greutati au trecut bunicii ori strabunicii nostri

   E grav rau ce se intampla, si o sa fie probabil si mai rau, daca nu facem nimic.

   Si eu cred ca vine noapte urata incoace, dar uita-te la tine si la cei de langa tine, chiar crezi ca suntem fara speranta? Eu nu.
  • +1 (1 vot)    
   Falsa autoflagelare, de fapt jignire abjecta (Marţi, 23 octombrie 2018, 16:04)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui dannad

   Pe cine, mai exact, critici cind scrii "noi"? "Noi", inseamna de fapt, "voi, romanii admiteti ca sunteti..."

   Nu, nu suntem. Poate doar tu si cei pe care ii cunosti direct.
 • -29 (35 voturi)    
  eroi (Luni, 22 octombrie 2018, 20:22)

  GeorgeT [utilizator]

  Propun sa le fie acordat titlul de eroi ai neamului tuturor supravietuitorilor, ai au suferit pentru binele general , nu? .
  Macar o pensie speciala
  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 octombrie 2018, 21:53)

   [anonim] i-a raspuns lui GeorgeT

   • -3 (7 voturi)    
    asta ma linisteste (Marţi, 23 octombrie 2018, 10:07)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui

    @liberte, egalite, multa mouie pesede ,
    asta ma linisteste pe deplin

    Have a nice day,
    George
    inca basist - spre deosebire de Basescu
 • +7 (9 voturi)    
  “Razboiul impotriva coruptiei”- corect! (Luni, 22 octombrie 2018, 20:24)

  V. Istina [utilizator]

  Expresia asta rezuma, cred, situatia romanilor de dupa ‘90. Colectivul e doar un simptom, boala e clar numita: Coruptia si hotia. Romania nu are decat un singur viitor: fara hoti!
  • -5 (15 voturi)    
   Fara Hoți (Marţi, 23 octombrie 2018, 8:01)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Dar de furat, fura toți!

   Cât despre dotarea spitalelor: unde este toată politehnica și ingineria și ASE. Unde sunt olimpicii și geniile despre care se tot vorbește? Pentru spitale fabricile nu produc nimic. Dar absolut nimic. Nici seringi, nici macar tifon. Nimic. Totul e de import, roata banilor e alta. Și eu mă duc în cluburi. Dar dacă mă duc , știu că sunt buimac 3 zile după aia. Îmi revin miercuri, dar joi e deja week end. Compasiune, dar în afară de cei arși atunci, cate sute mor in fiecare an, consecință a ceea ce fac ei în cluburi? Mai terminați cu poveștile siropoase. Multe te vor durea după o noapte în cluburi. Dacă nu in seara din club, peste 10-20 ani cu siguranță.
   • 0 (2 voturi)    
    pai daca nu stii sa pui dopul la sticla, (Marţi, 23 octombrie 2018, 12:04)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    nu te mai du, fiule

    cat despre joi e weekend, sigur stai pe banii babacilor, ca dintr-o unitate de productie de care vorbesti ai zbura dupa a 2-a "iesire in club"
   • 0 (0 voturi)    
    Nu, doar hotii fura. Si spun apoi ca "toti fura" (Marţi, 23 octombrie 2018, 23:43)

    V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    Asta vor hotii, (sau... rusiii) sa ne fac sa credem, ca toti fura, toti sunt ticalosi si nu e nici o diferenta intre ticalos si virtuos. Un om fara valori e usor de condus, de invartit si prostit. Te rastesti un pic la el si ii dardaie deja creierul ala confuz.

    Cat despre cafenele cluburi baruri... bati campii!
 • +5 (7 voturi)    
  ... (Luni, 22 octombrie 2018, 20:28)

  zgubilitix [utilizator]

  Mi s-a facut pielea de gaina si am vrut sa ma opresc din citit. Insa am codin fata unui astfel de adevar cutremurator.

  Ce fac cei ce ne conduc? Se cearta precum chiorii si cheltuie milioane de euro pe referendumuri inutile. Suntem condusi de o mana de condamnati penali si plagiatori dovediti. Pai cum sa stea altfel lucrurile.
 • +9 (13 voturi)    
  pentru troli (Luni, 22 octombrie 2018, 20:43)

  dannad [utilizator]

  Si ma uit la trolii astia care impinzesc hotnews, oameni fara Dumnezeu, moldoveni si ucrainieni care si-au v\ndut sufletul pentru putin. Si vad jegosii postaci ai partidului care isi vând serviciile oricui pentru bani putini, doar ca sa umple vastitatea internetului cu anodinul lor cotidian în speranța de a face lucrurile uitate. De data aceasta au primit dispozitii de linie sa decredebilizeze, sa schimbe subiectul. Fiinte intermediare situate undeva intre animalitate si umanitate, a lor este nimicul. Si nimic vor fi
 • +7 (9 voturi)    
  Din pacate (Luni, 22 octombrie 2018, 21:11)

  Observatory [utilizator]

  ....nu avem conștiința , când nu mergem la vot suntem,! Leneși , Lași , Muncinosi, Trădători , Nu suntem patrioți ...
  Cotul nu durează decât câteva minute, dar am conștiința împăcat ca am votat ce am crezut ca este bine pentru viitorul copiilor sau nepoților noștri .
  Gândiți-va și votați pentru oameni adevărați , patrioți , cinstiti, curajoși și mai ales oameni inteligenți ....
  De 70+ de ani suntem conduși de pleava societăți ,analfabeți dar toți au fost cu Gașca lor, Dej, Ceașca , Ilici și acum Tractoristul...
  Unde sunt geniile românești ?
 • -6 (14 voturi)    
  Trebuie să stopăm exodul de doctori (Luni, 22 octombrie 2018, 21:39)

  Nyk1 [utilizator]

  Tot ceea ce am citit poate fi rezumat la un cuvânt: incompetență. Avem nevoie de doctori și manageri de spitale pregătiți și competenți.

  Cei care au plecat în Germania pe un salariu de 10 ori mai mare trebuie să nu o mai facă, trebuie să stea aici să repare gravele carențe cauzate de colegii lor mai puțin pregătiți care au rămas.

  Sigur, și problema politică este importantă, dar venirea la putere a lui Cioloș sau, mai grav, a Uniunii Sorosiți România, nu este nicidecum un deus-ex-machina care se rezolve problemele datorate lipsei capitalului uman, cum ai avea impresia că ar fi citind zi de zi articolele și rubricile de comentarii de pe HN.
 • +2 (16 voturi)    
  da draga mea... (Luni, 22 octombrie 2018, 22:16)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. sa organizezi spectacol pirotehnic in spatiu inchis iti trebuie o doza de inconstienta mai mare ca la razboi.
 • +3 (7 voturi)    
  Ce ti doresc eu tie dulce Romanie... (Luni, 22 octombrie 2018, 23:12)

  noodles2016 [utilizator]

  Poate este coruptie, poate este o jungla Romania asta...poate este cum vreti voi sa fie....Dar sa stiti ca mai e ceva...Este si responsabilitatea pe care noi toti o aruncam pe seama altora....Ai intrat intr un club care este si responsabilitatea ta...Poti sa zici nu imi pare rau nu intru acolo...Jungla care ne domina e creata de noi....Sunt sigur ca daca te vad pe sosea dai tare din claxon si ma depasesti cu 110...Sau cainele tau ne surzeste pana la 3 dimineata...Deci, totul totul e un bumerang ce tine de atitudine si responsabilitate...Ca un medic din Germania nu a vazut asa ceva saracu nu a vazut...dar ca maimutoi mai mare ca in Romania nu exista...si saracu medic nu a vazut....Ca sa ma duc intr o cambuza zic ....Bine noi trebuie sa fim solidari cu ..Dar pana nu tine de responsabilitatea si atitudinea tuturor degeaba...E carne vie toata Romania asta...Daca nu sunt incendii, sunt accidente, daca nu sunt accidente sunt greseli medicale, daca nu sunt greseli medicale, sunt niste caini care iti urla la fund de te trec fiorii...daca nu sunt caini e un bolnav de sot, susutinut de o sotie bolnava....Daca nu taie unul pomii, arunca altul gunoiul, daca nu arunca gunoiul distruge trotuarul, daca nu distruge trotuarul, ridica o cladire in fata ta...Voi chiar nu vedeti ca nu exista lege si nici responsabilitatea nimanui....E jungla.Daca nu e Ponta, e Dragnea, daca nu e Dragnea e Iliescu, Daca nu e Iliescu e Tariceanu, daca nu e Tariceanu , e Blaga...Daca nu e Blaga, e ...
  • -5 (11 voturi)    
   Săracu medic din germania (Marţi, 23 octombrie 2018, 8:18)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui noodles2016

   Are buget de 10 ori mai mare. Pentru că și PIB ul e de 10 ori mai mare. Iar contribuția la sănătate e procentual cu 50-75% mai mare.
 • +4 (6 voturi)    
  Ce ti doresc eu tie dulce Romanie... (Luni, 22 octombrie 2018, 23:27)

  noodles2016 [utilizator]

  In loc sa fi facut atatea proteste , la care multe am participat si eu....Dar este total gresit...Orice problema majora trebuie transformata in lege...Ei bine pentru orice trebuia sa i obligam pe politiceni sa includa in Constitutie legi, clare, bine definite pentru orice abuz...Ori noi doar protestam la general...Nu...Fiecare parlamentar trebuia obligat sa sustina o lege, o lege care sa apere societatea..Noi doar guitam...Si faptul faptul ca mereu in fiecare an apare un nou Ponta, un nou Dragnea si un nou Itic si Bitic spune clar ca traind intr o jungla trebuie sa ai grija de tine....sa nu te astepti la ei sa faca legi care sa te protejeze, desi mai tarziu si familiile lor vor avea nevoie de protectie, sa nu astepti salvare, politie, protectie sociala...Esti singur intr o jungla....Deci atentie....Mare mare atentie...In orice moment e un pericol.
  • +1 (1 vot)    
   pai ei PENTRU TINE fac legi acum (Marţi, 23 octombrie 2018, 12:09)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui noodles2016

   ca sa nu mai fi abuzat de procurori si SRI
 • -9 (21 voturi)    
  S-a distrat la disco (Marţi, 23 octombrie 2018, 0:51)

  Victtor [utilizator]

  Discoteca s-a stricat si acum trebuie sa o compatimeasca intreaga tara.
  Si cei care sufera accidente rutiere merita un statut special, o distinctie sau o zi in calendar, ca sa nu fie discriminati.
  • +6 (14 voturi)    
   eu iti urez (Marţi, 23 octombrie 2018, 8:20)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   sa nu trebuiasca sa suferi nici macar 10% din cat a avut (si inca mai are) de suferit fata asta!

   Si asta pentru ca a indraznit sa se "distreze la discoteca"...

   Si as mai spune ca ar trebui sa iti fie rusine, dar ma indoiesc ca ai mecanismele interioare necesare.
   • -6 (12 voturi)    
    pai.. (Marţi, 23 octombrie 2018, 10:11)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui KayT

    .. de ce ar trebui sa-i fie lui mila sau sa "sufere macar 10%"? Omu' 'poate nu se duce la spectacole pirotehnice in icninte inchise...
    Mai ales ca s-au mai petrecut astfel de incidente peste tot in lume in trecut.. rockerii au o manie pentru asa ceva.
    • +1 (5 voturi)    
     pai da (Marţi, 23 octombrie 2018, 11:32)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Uneori am senzatia ca analfabetismul functional e mai raspandit si de cat spun statisticile. Stim sa citim, dar nu intelegem mai nimic.

     Unde exact am spus eu ca "trebuie sa ii fie mila"? Sau ca "trebuie sa sufere macar 10%"?

     De mila chiar nu am pomenit absolut nimic, n-are de-a face nimic cu nici o "mila". Si am spus ca ii doresc sa NU sufere nici macar 10% din ce a suferit Alexandra, pentru ca nimeni nu merita asta, indiferent daca merge la concerte rock sau nu. Hai pa.
 • +9 (11 voturi)    
  Era ticalosilor (Marţi, 23 octombrie 2018, 7:36)

  matali [utilizator]

  Asta se intampla cand votezi niste scursuri ale societatii, niste infractori , care in loc sa faca ceva bun pentru tara pentru societate, pentru sistemul medical care este de un primitivism iesit din comun, corupt si cu medici care au o mentalitate de acum 2 secole,se lupta doar pentru a schimba legile in favoarea lor, sa se imbogateasca peste noapte pe spinarea noastra si eventual sa instaureze un regim dictatorial, totalitarist , de tip african.
  • +2 (6 voturi)    
   Am un spital, de fapt doua (Marţi, 23 octombrie 2018, 10:22)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui matali

   in oraselul din vest in care locuiesc impreuna cu familia.
   Unul are niste sectii stas, finantate de rotarieni ca primaria n-a fost in stare, pe langa altele mizere. Toaletele sunt neinchipuit de jegoase.
   Altuls e chinuie sa nu-I calce pe urme, sau invers, nici nu mai stii.
   Insa peste tot se fumeaza de se rupe.
   Asta inseamna o populatie canceroasa in 20-30 de ani maximum.
   Unde se vor trata ?
   Caci atunci stabilimentele vor fi niste gheene imputite.
 • +1 (3 voturi)    
  Alexandra, ii critici pe cei care te-au ajutat, (Marţi, 23 octombrie 2018, 17:11)

  D-or [utilizator]

  Incendiul si cei care l-au provocat te-au nenorocit, iar tu ii critici pe cei care te-au ajutat, care au luptat - cu ceea ce au avut - pentru viata ta.

  Tu acum te lupti cu "sistemul medical de stat". Dar nu te-a obligat nimeni sa apelezi doar la el.

  Si ii lauzi pe cei pentru care ai fost o afacere grasa.

  Au fost sute, poate mii de oameni arsi in accidente de munca pentru care nu s-a pus problema sa fie tratati in alta tara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by