Președintele Klaus Iohannis vrea să cheme partidele parlamentare la consultări, după raportul dur al Comisiei de la Veneția cu privire la legile Justiției și modificarea Codurilor penale, informează postul Digi24.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Potrivit informațiilor obținute de Digi24, șeful statului analizează posibilitatea de a chema partidele la consultări săptămâna viitoare.

Comisia de la Veneția a adoptat vineri un raport critic față de modificările aduse Codurilor penale în țara noastră. Comisia atrage atenția că modificările adoptate de Parlamentul României la Codul penal și de procedură penală slăbesc eficiența sistemului judiciar penal în privința luptei împotriva corupției, crimelor cu violență și crimei organizate.

Astfel, Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să facă o reevaluare completă a tuturor amendamentelor aduse ambelor coduri, printr-un proces larg și eficient de consultare publică, pentru a veni cu propuneri legislative solide și coerente, care să beneficieze de un sprijin larg din partea societății românești, să țină cont de standarde de aplicabilitate, și să urmeze recomandările Curții Constituționale.

După publicarea acestui raport, președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia ministrului de Justiție, Tudorel Toader, acuzând „comportamentul iresponsabil” al acestuia. Șeful statului susține că avizul Comisiei de la Veneția confirmă problemele semnalate în ultimul an în privința modificărilor legislației penale și reprezintă un semnal fără echivoc care ar trebui luat în considerare de actuala putere pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

În replică, ministrul Tudorel Toader a declarat, după ce Iohannis i-a cerut demisia, că modificările codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiției au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări. Toader consideră totodată „inadmisibilă” solicitarea șefului statului privind demisia.

Citește pe aceeași temă:

Comisia de la Veneția: Modificările aduse Codurilor penale slăbesc eficiența sistemului judiciar, amendamentele ar trebui reevaluate complet / Criticile punctuale pe cele două coduri

Klaus Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader, acuzând „comportamentul iresponsabil” al ministrului Justiției: Comisia de la Veneția confirmă neregulile sesizate în cazul modificării codurilor penale

Toader, după ce Iohannis i-a cerut demisia: „Într-o lume normală, este inadmisibil ca Președintele Republicii să aștepte demisia Ministrului Justiției”

Ludovic Orban, despre opinia Comisiei de la Veneția: Riscăm să spunem "Adio Schengen și fondurilor europene" / PNL o cheamă pe Dăncilă în Parlament

USR anunță că va depune proiecte legislative pentru a transpune recomandările Comisiei de la Veneția în legile justiției și codurile penale