Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, după ce Comisia de la Veneția a a adoptat recomandările privind Legile justiției și codurile penale, că dacă majoritatea guvernamentală nu va respecta recomandările oficialilor europeni, România riscă să spună adio Spațiului Schengen și fondurilor europene.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"În cazul în care majoritatea guvernamentală nu se va angaja să respecte punctele de vedere ale comisiei, raportul pe MCV va fi devastator pentru România. Comisia europeană și celelalte instituții europene, nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele în materie de independență a justiției și mai ales nu vor tolera ceea ce vrea PSD-ALDE, anume să se pună punct luptei anticorupție în România. În cazul în care majoritatea guvernamentală nu va relua procesul de legiferare și nu va ține cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția, le spun românilor încă de pe acum, că riscăm să punem adio Schengen, putem să spunem adio fondurilor europene", a declarat Orban, citat de Mediafax.

"Raportul privind Codul penal și Codul de procedură penală este devastator. În afara recomandărilor concrete de revizuire a unor articole, există o recomandare cu caracter general care arată de fapt modul netransparent, pe repede înainte în care au fost făcute aceste modificări", a mai spus el.

Liderul liberal a mai spus că raportul Comisiei de la Veneția este extrem de critic cu privire la modificările aduse legilor justiției.

"Comisia de la Veneția a adoptat cele două rapoarte privind Legile justiției și de asemenea, raportul privind Codul penal și codul de procedură penală. Suntem astăzi în această situație pentru că PNL și președintele României au reușit sesizarea Comisiei de la Veneția, astfel încât să putem avea un punct de vedere profesionist și independent al celor mai importanți specialiști în drept care există la nivel european. Ambele rapoarte sunt extrem de critice cu privire la modificările făcute la legile justiției", a completat Orban.

Acesta a anunțat și că PNL o va chema pe premierului Viorica Dăncilă în fața parlamentului, "să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneția."