Comisia de la Veneţia are, pe ordinea de zi a şedinţei din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, dar și aprobarea opiniei preliminare publicate în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiției.

JustitieFoto: media.defense.gov

"Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este așteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală din România", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituției, citat de Mediafax.

Plenul Comisiei este așteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiției, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Experţii Comisiei vor discuta și cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiţiei, se mai precizează în comunicatul Consiliului Europei. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat, joi, cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre viitoarea ordonanță de urgență prin care vor fi puse în acord Legile Justiției cu recomandările Comisiei.

Curtea Constituţională a României a admis parţial, vineri, sesizările transmise de Instanţa supremă, PNL, USR şi preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu proiectul legii pentru modificarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea legii privind organizarea judiciară.