Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a criticat înființarea secției speciale ce va ancheta magistrații. Zegrean a spus, într-o intervenție la Digi 24, că nu înțelege ”nici graba, nici necesitatea” înființării ei.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

”Si Inchizitia avea secție specială pentru cardinali, probabil că de acolo ne-am inspirat”, a declarat fostul președinte al CCR.

„Ordonanța, din cate înțeleg eu la o lectură rapidă, are doar rolul de a urgenta organizarea acestei secții, pentru că înființarea ei a fost stabilită deja prin lege, legea a fost publicată în MO în 13 septembrie, dar se pare că cineva se grăbește foarte tare să-i ancheteze pe judecători și pe procurori”, a spus Zegrean la Digi 24.

În opinia sa, „e gata creat haosul, pentru că o parte din procurorii mebri ai acestei secții vor fi aleși de urgență, vor trebui să fie aleși în termen de 5 zile, să-și depună candidatura, să fie aleși, să fie numiți, trebuie să intre în atribuții pentru că vor prelua și dosarele de la DNA și celelalte parchete, e o grabă foarte mare”.

Zegrean spune că oricum nu vede rostul acestei secții speciale, pentru că în Constituție spune că toți oamenii sunt egali în fața legii, iar magistrații nu ar trebui să aibă alte structuri care să-i cerceteze.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că Ministerul Public deține toate resursele necesare pentru operaționalizarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, subliniind că actul normativ este unul în vigoare întrucât a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru operaționalizarea secției privind infracțiunile din Justiție,a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ședința Executivului de miercuri.

Toader a susținut că motivul pentru emiterea OUG a fost faptul că la 23 octombrie „DNA nu mai are competența de a investiga acele fapte, iar secția, de pe hârtie, nu este operațională”.