Organizarea referendumului întâmpină probleme serioase în județul Sibiu din cauza retragerii persoanelor desemnate să fie președinți la secțiile de votare. Cu doar câteva zile înainte de scrutin, aproape jumătate din persoanele desemnate se retrag de pe lista intocmită de Biroul Electoral Județean (BEJ) Sibiu, a declarat judecătorul Andrei Sebeșan, citat destiridesibiu.ro.

Sectie de votareFoto: EvZ

UPDATE 18.30: Sute de președinți de secțiilor de votare s-au retras și din județele Dolj, Teleorman și Prahova

Peste 350 de președinți de secții de votare din județele Teleorman și Dolj au anunțat, marți, Birourile Electorale Județene la care sunt arondați că nu vor putea participa la desfășurarea referendumului pentru definirea familiei, transmite Mediafax. Și la Prahova un sfert dintre președinți au spus că nu vor fi prezenți.

Aproape jumătate din cei 363 de președinți de secții de votare din județul Teleorman, care au fost trași la sorți în ședința din 28 septembrie, au anunțat marți că nu vor lua parte la procesul electoral de la finalul săptămânii.

Cristian Toma, reprezentant USR în BEJ Teleorman, a declarat pentru Mediafax că numărul celor care s-au retras e îngrijorător de mare.

"Au depășit 100. Unii au murit, unii sunt bolnavi, unii nu știu că sunt pe listă, unii pur și simplu sunt în concediu sau au probleme personale și unii s-au mutat din județ. Cam 50% dintre toți. Acum trebuie să vadă ce fac, pentru că e posibil ca acest Referendum să fie un fiasco", a spus Toma.

În județul Dolj situația e aproape identică, de aici retrăgându-se circa 100 de președinți de secții de votare dintr-un număr total de 530 puși pe liste. Majoritatea au invocat probleme personale.

La rândul său, președintele BEJ Prahova, judecătorul Ancuța Monica Mitrache, a declarat pentru Mediafax că aproximativ un sfert dintre președinții secțiilor de votare din județ au renunțat la funcții.

"Nu vă pot spune numărul exact. Pot să vă spun că în continuare se depun cereri de retragere. Imposibilitățile au documente justificative și sunt legate în general de motive medicale, evenimente în familie și altele. Cele mai multe sunt în general probleme medicale", a spus Mitrache.

În județul Prahova sunt 623 de secții de votare.

UPDATE 14.20 Potrivit reprezentanților birourilor electorale județene, în Cluj au renunțat circa 270 președinți (din 656 de secții de vot), în Bihor 120 din 650 de secții, în Timiș circa 150 de președinți din 697 de secții, iar în Arad peste 100 de persoane care ar fi trebuit să conducă o parte din cele 437 de secții de vot. (Mediafax)

”Cele 373 de persoane selectate să fie președinți ai birourilor electorale a secțiilor de votare au fost stabilite prin tragere la sorți din lista cu cei 1000 de experți electorali deținută de Autoritatea Electorală Permanentă. Problema este că mulți dintre cei aleși se retrag. Nu știu din ce motive, nu mai vor să participe, deși trebuie să fie prezentat un motiv întemeiat pentru acceptarea cererii de retragere. Avem peste 150 de solicitări de retragere de pe listă până acum. Este un val de retrageri nemaiîntâlnit. Este o situație extrem de problematică, care pune sub semnul întrebării buna organizare a referendumului”, a declarat Andrei Sebeșan, președintele BEJ Sibiu.

Potrivit acestuia, în lipsa persoanei desemnată ca președinte al unei secții de votare, procesul electoral nu se poate desfășura.

Pentru munca depusă în cele patru zile de implicare în organizarea referendumului, un președinte de secție primește aproximativ 1000 de lei, impozabili.

O situație similară, dar la scară mai mică, este înregistrată în județul Neamț. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Neamţ, Adrian Niţă, a declarat, marţi, pentru Agerpes, că, până în prezent, sunt înregistrate 50 de astfel de cereri: "S-a solicitat înlocuirea a 50 de preşedinţi ai secţiilor de votare. Cererile au fost depuse de către aceştia, însoţite de motivaţia absenţei, în cele mai multe situaţii fiind vorba despre lipsa din localitate a persoanelor la data desfăşurării referendumului".

Potrivit sursei citate, în judeţ au fost înfiinţate 486 de secţii de vot.

Aproape 400 de președinți de secții de votare din județele Cluj și Bihor și alți circa 250 din Arad și Timiș, trași la sorți din Corpul Experților Electorali, s-au retras înainte de referendum invocând motive personale și au fost înlocuiți, transmite corespondentul Mediafax.

Președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj, Anca Groza, a declarat, marți că în Corpul Experților Electorali din județ sunt înscrise 1.800 de persoane, astfel că există o rezervă suficientă.

”În județul Cluj sunt 656 de secții de votare cu tot atâția președinți, din care circa 270 au renunțat din diverse motive și se înlocuiesc, câtă vreme în Corpul Experților Electorali din județ, de unde au fost trași la sorți, sunt înscrise 1.800 de persoane. Mulți au renunțat din motive personale, nu vor fi în localitate, merg la nunți, listele sunt din 2016, unii aveau alte numere de telefon atunci, nu are legătură cu boicotul despre care se vorbește. Nu există pericolul ca de referendum să fie secții de votare fără președinți, înlocuirile se rezolvă în timp util”, a spus Groza.

Potrivit acesteia, președinții secțiilor de votare se mai pot retrage până la constituirea birourilor secțiilor de votare, după care pot fi înlocuiți doar din motive de boală sau deces, iar dacă absentează în zilele referendumului riscă sancțiunile legale.

Președintele BEJ Bihor, Iuliana Crișan, a declarat, la rândul său, că au renunțat la funcție aproximativ 120 de președinți de secții de votare.

”Persoanele care s-au retras au invocat motive obiective, renunțarea se face doar în cazuri justificate. Mulți au motivat că pleacă în concediu, aveau bilete luate dinainte, s-a prezentat o doamnă care era însărcinată, a spus că nu știa că va fi organizat referendum. Era cu dovada la purtător. Toți au fost înlocuiți, nu este nicio problemă să rămână secțiile fără președinți. În Corpul Experților Electorali din județul Bihor sunt 1.800 de persoane, se pot efectua înlocuiri”, a spus Crișan.

În județul Bihor sunt 650 de secții de votare.

De asemenea, președintele Biroului Electoral Județean Timiș, Titu Birceanu, a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că din cei 597 de președinți de secții de votare din județ, aproximativ 150 au depus cereri de retragere de la referendum.

“Au fost depuse aproximativ 150 de cereri de renunțare. Majoritatea președinților secțiilor de votare au invocat ca motive faptul că au diferite evenimente pentru ziua de sâmbătă, cumva i-a încurcat ziua de sâmbătă. Majoritatea oamenilor invocă motive obiective, că nu pot să fie două zile la rând la referendum. Urmează procedura de înlocuire a lor cu persoane care vor. Sunt persoane care vor, nu este o situație fără ieșire. În fiecare zi se fac înlocuiri, ca să nu rămână secțiile fără președinți. Este rezolvabilă situația, nu afectează absolut deloc procesul electoral”, a afirmat Titu Birceanu.

De asemenea, și peste 100 de președinți de secții de votare din județul Arad au depus cereri de retragere de la referendum, urmând să fie înlocuiți în aceste zile.

“Au fost depuse foarte multe cereri, în continuare tot primim cereri de retragere. În general, sunt invocate motive de boală, sunt diverse motive, unele justificate, altele pur și simplu, că au fost anunțați prea târziu. O parte și-au manifestat deranjul că este și sâmbata referendumul, alții justifică că sunt plecați din țară, că au bilete cumpărate pentru sejururi nu știu pe unde. Noi am transmis către Tribunal toate cererile și urmează să fie numiți înlocuitori. Dar în continuare vin cereri, inclusiv dintre înlocuitori au renunțat, este o procedură în curs. Situația va fi rezolvată, secțiile de votare nu vor rămâne nedescoperite, se va numi cineva, doar că e o situație oarecum deranjantă, e o incertitudine, până la urmă, cu anumite secții de votare, dar nu va rămâne nicio secție fără președinte categoric”, au arătat reprezentanții Biroului Electoral Județean Arad.

La nivelul județului Arad vor fi deschise 437 de secții de votare.