Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că UE nu are competențe în privința referendumului pentru familie, afirmând însă că nu vrea ca valorile familiei, în care crede, să fie transformate „în argumente pentru a justifica homofobia”, relatează Mediafax.

Frans TimmermansFoto: Comisia Europeana

„Uniunea Europeană nu are competențe pe această temă. Dreptul familiei este de competența statelor membre. Nu cred că cineva din această sală are vreun dubiu față de poziția mea pe acest subiect. Eu cred în valorile familiei, sunt soț, sunt tată, am patru copii, însă nu vreau ca ele să fie transformate în arme sau în argumente pentru a justifica homofobia sau pentru a justifica respingerea altor tipuri de familie. Nu pot eu decide dacă un stat deschide posibilitatea ca cuplurilor de același sex să se căsătorească”, a declarat Frans Timmermans în cadrul dezbaterii desfășurate luni seară, la Strasbourg, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, privind situația din România.

Timmermans a mai spus că sprijină căsătoria între perseoanele de același sex, țara sa (Olanda, n.r.) fiind una dintre primele care a legiferat acest lucru.

„Trebuie să fim atenți ca acest lucru nu trebuie folosit pentru a hrăni unii dintre demonii noștri cei mai întunecați - ura față de minoritățile sexuale, încercarea de a readuce femeile în secolele trecute, lucru pe care-l vedem în mai multe țări. Să fim atenți că egalitatea din tratate se aplică tuturor, femeilor și bărbaților, indiferent de orientarea sexuală”, a adăugat el.