Oficialii ruși și presa pro-Kremlin resping rezultatele investigației care a arătat că unul dintre suspecții atacului cu noviciok din Salisbury este un ofițer al serviciului secret militar rusesc GRU, scrieGuardian.

Alexandr Petrov si Ruslan BoshirovFoto: Captura YouTube

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova a spus că investigația este fabricată. ”Nu există nicio dovadă, așa că ei continuă această campanie informațională, al cărei scop principal este să distragă atenția de la întrebarea principală: Ce s-a întâmplat în Salisbury”, afirmă Zakharova.

Jurnaliștii de la Bellingcat și The Insider – Rusia au replicat arătând că asta vor ei să afle. ”Am citit răspunsul Mariei Zakharova, în care ea scrie că investigația noastră privind Salisbury este fabricată, menită să distragă atenția”, a spus, sarcastic, editorul Isider, Roman Dobrokhotov. ”M-am gândit (la asta) o vreme”, a adăugat el.

Ambasada Rusiei din Olanda a încercat o ironie pe Twitter: ”Întrebare: De cât timp au nevoie câțiva oameni, aflați la mii de kilometri distanță, pentru a dezvălui ‘identitatea reală’ a unui ‘ofițer de informații’? Răspuns: Mai puțin de o lună dacă folosesc Google. #AdevărulVaIeșiLaLumină".

Răspunsul pe care l-a dat Aric Toler, jurnalist de investigații la Bellingcat, a fost mult mai usturător: ”Păi da, vă mulțumim, băieți, că sunteți niște genii care fac chestii precum emiterea de pașapoarte cu numere consecutive pentru spionii voștri”.

Cei de la Bellingcat au spus și că, probabil, vor face publică, în următoarele săptămâni, și identitatea celui de-al doilea bărbat suspectat de atacul din Salisbury, prezentat până acum drept ”Alexander Petrov”.