Sorin-Adrian Pîrvulescu , fiul vitreg al ministrului de externe Teodor Meleșcanu, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) că nu va prelua imediat postul de consul general al României la Strasbourg. Asta după ce Guvernul Dăncilă, sub semnătura ministrului Meleșcanu, l-a numit pe Pîrvulescu în această funcție, iar ulterior MAE a și demarat formalitățile interne de trimitere a acestuia la post. Informația a fost confirmată oficial de MAE, joi, într-o adresă transmisă HotNews.ro. Între timp, la Parchetul General a fost depusă o plângere împotriva lui Meleșecanu privind numirea fiului vitreg al acestuia în funcția de consul general la Strasbourg.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

În 28 iunie, Guvernul l-a numit pe Sorin Adrian Pîrvulescu în funcția de consul general la Strasbourg.

Surse diplomatice au declarat atunci pentru HotNews că Pîrvulescu este fiul vitreg al ministrului Teodor Meleșcanu, care a contrasemnat hotărârea de guvern de numire. Sorin Adrian Pîrvulescu este fiul din altă căsătorie al lui Viki Meleșcanu, actuala soție a ministrului Teodor Meleșcanu.

După această hotărâre de guvern, un diplomat de carieră, Vasile Popovici, a depus la Parchetul General o plângere penală în acest caz, arătând că postul de consul general al României la Strasbourg fusese obținut de el, prin concurs, în decembrie 2017, și el ar fi trebuit să plece la acest post.

„Ministerul a organizat un concurs public constând din prezentarea unui dosar (CV și proiect de misiune), într-o primă fază, urmată în faza a doua – în situația selectării candidaturii pe baza unor criterii clare de selecție – de intervievarea candidaților de către o comisie MAE constituită ad hoc. Conform comunicării primite din partea MAE, subsemnatul a fost desemnat pentru ocuparea postului de consul general al României la Strasbourg”, se arată în plângerea formulată de Popovici la Parchet.

El spune că l-a informat și pe Meleșcanu despre situația sa.

Așa se face că Parchetul General a deschis pe faptă un doar în acest caz, iar pe 1 octombrie reclamantul Vasile Popovici a fost citat pentru declarații în fața procurorilor.

Dar a produs vreun efect HG-ul contrasemnat de Meleșcanu pentru trimiterea fiului său vitreg la postul de consul general la Strasbourg?

Trei luni au trecut de când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern semnată de premierul Viorica Dăncilă și contrasemnată de ministrul Meleșcanu, pentru trimiterea lui Pîrvulescu la Strasbourg. Fiul vitreg al lui Meleșcanu nu a ajuns însă la post.

Domnul Pîrvulescu nu a renunțat la postul de consul general, ci a informat Ministerul Afacerilor Externe ca nu va prelua postul imediat, din rațiuni de ordin personal, urmând a-și începe misiunea la o dată ulterioară”, a precizat, joi, MAE, într-o adresă oficială transmisă HotNews.ro.

Domnul Sorin-Adrian Pîrvulescu nu și-a început misiunea în calitate de consul general la Consulatul General al României de la Strasbourg. Menționăm că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, nu există o dată limită la care un șef de misiune urmează a-și prelua mandatul”, a menționat MAE.

Totuși, Minsterul Afacerilor Externe a apucat să înceapă formalitățile interne pentru ca fiul vitreg al ministrului Meleșcanu să-și preia postul de la Strasbourg.

HotNews.ro a întrebat MAE dacă i-a emis lui Pîrvulescu Memorandumul de plecare la misiune și Ordinul de plecare la misiune.

Referitor la formalitățile interne de preluare a postului de consul general de către domnul Pîrvulescu, menționăm că acestea au fost inițiate ulterior publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii de Guvern privind numirea sa în funcția de consul general”, a răspuns MAE, la solicitarea HotNews.

Potrivit procedurilor, așa cum au fost ele explicate de surse din MAE pentru HotNews.ro, pentru a pleca la Strasbourg fiul vitreg al ministrului Meleșcanu avea nevoie de un Memorandum de plecare la misiune, pentru emiterea căruia era nevoie de proceduri administrative interne și semnături de la o serie întreagă de servicii și departamente ale ministerului. Vorbim aici inclusiv de chestiuni de natură financiară, bani de drum, alocarea unei mașini și altele.

De asemenea, procedura avea nevoie să fie încheiată cu un Ordin de plecare la misiune, care trebuia semnat chiar de ministrul Meșecanu, pentru ca fiul său vitreg să poată merge să-și ia postul în primire.

În fine, am mai întrebat MAE și când a fost emis pașaportul diplomatic pentru Sorin-Adrian Pîrvulescu. MAE ne-a spus însă că nu ne poate ajuta cu această informație.

„Referitor la întrebarea 7, menționăm că informația solicitată vizează prelucrarea unor date cu caracter personal, iar această categorie de informații se circumscrie sferei de aplicare a art. 12 litera d) din Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că informaţiile referitoare la datele personale se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor. Totodată, în conformitate cu Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, datele de identificare ale unei persoane reprezintă date cu caracter personal a căror prelucrare, inclusiv dezvăluirea, se supune unui regim special. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 6 din Regulament, prelucrarea este legală numai dacă şi în măsura în care “persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice”, a răspuns MAE.

Sorin Pîrvulescu era încadrat consilier la Senat, dar a fost detașat la un moment dat în Ministerul Afacerilor Externe. De anul trecut, el a fost trimis consul în cadrul Ambasadei României în Luxemburg. Cu numirea sa la Strasbourg, prin HG contrasemnată de tatăl său vitreg, Pîrvulescu face un pas înainte în cariera diplomatică, ajungând consul general, șef de misiune.