Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, că starea echipajului navei comerciale elvețiene atacată de pirați pe coasta Nigeriei, printre care se numără și un cetățean român, este bună. Celula de Criză a MAE continuă demersurile pentru eliberare și ține legătura permanent cu familia românului, scrie Mediafax.

NavaFoto: MyShip.com

"În continuarea informațiilor referitoare la cazul navigatorului român răpit la data de 22 septembrie 2018 de pe o navă aflată în largul apelor nigeriene, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Celula de Criză a MAE, activată din dispoziția ministrului afacerilor externe, își continuă activitatea de coordonare a demersurilor tuturor misiunilor diplomatice implicate. Având în vedere faptul că printre persoanele răpite se regăsesc și alți cetățeni străini, Celula de Criză a MAE a implicat în demersurile de gestionare a cazului și Ambasadele României la Zagreb, Ljubljana și Manila, pe lângă cele din Abuja și Berna, care sunt în contact cu Ministerele de Externe ale statelor de reședință, astfel încât Celula de Criză MAE coordonează în prezent un număr de cinci reprezentanțe diplomatice implicate", a transmis Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

Reprezentanții ministerului mai precizează că țin legătura permanent cu MAE elvețian, armatorul navei și ambasadele Sloveniei și Croației la Berna.

"Totodată, Ambasada României la Berna menține în permanență legătura cu Ministerul Afacerilor Externe elvețian, cu armatorul navei și Ambasadele Sloveniei și Croației la Berna, iar misiunea diplomatică a României la Abuja este în contact cu autoritățile nigeriene competente. Potrivit datelor preliminare obținute de către agenția de crewing, starea persoanelor răpite este bună. Reprezentanții Celulei de Criză a MAE sunt în contact permanent cu familia cetățeanului român. Dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestui caz, Celula de Criză a MAE reiterează recomandarea ca abordarea în spațiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauția", a completat MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a activat celula de criză MAE pentru a ține legătura permanentă cu autoritățile nigeriene și cu armatorul.

O navă ce opera sub pavilion elveţian a fost atacată de către pirați în largul apelor nigeriene, 12 membri ai echipajului fiind răpiţi. Printre aceștia se află și un român, dar și persoane din Filipine, Slovenia, Ucraina, Croația și Bosnia.