Curtea Constituțională a decis, marți, respingerea sesizării de neconstituționalitate formulată de PNL cu privire la înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Pază și Protecție (SPP) în activitatea unor partide politice.

Lucian PahontuFoto: Agerpres

(ERATĂ: În varianta inițială a știrii difuzate de Mediafax se spune, eronat, că CCR a admis sesizarea liberalilor.)

Pe 4 iulie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care se înfiinţează Comisia comună de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice şi a liderilor formaţiunilor.

La data de 10 iulie, PNL a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu hotărârea Parlamentului de a înfiinţa Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

Constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide este neconstituţională şi nelegală prin raportare la prevederile art. 1, 64 şi 119 din Constituţie şi ale art. 3 din Legea nr. 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Protecţie şi Pază", se arată în sesizarea depusă la CCR.

Liberalii susţin că există deja o comisie a Parlamentului care controlează activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază şi că nu există niciun motiv clar pentru a înfiinţa o nouă comisie care să aibă acelaşi scop.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, pe 4 iulie, constituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi în activitatea unor lideri ai acestor partide.

Potrivit hotărârii, comisia se înfiinţează cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale, "având în vedere declaraţiile viceprim-ministrului Paul Stănescu, potrivit cărora un emisar din partea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază i-ar fi solicitat colaborarea cu acest serviciu în schimbul susţinerii politice pentru preluarea conducerii Partidului Social Democrat".

Comisia a mai fost declarată o dată neconstituțională, atunci când aceasta făcea referire în mod direct la directorul SPP, Lucian Pahonțu.

Liderul PSD Liviu Dragnea a făcut în mai multe rânduri referire la Lucian Pahonțu. În noiembrie anul trecut, Dragnea a declarat că acesta este "poștașul Cotroceniului" si i-a transmis "lui si apropiaților" să nu mai încerce la niciun membru PSD să-l convingă "să aibă gânduri de mărire".

"Apropo, domnule Pahonțu, nu mai incercați la niciun membru PSD să-l convingeți să aibă gânduri de mărire! Ocupați-vă de SPP și de paza lui Iohannis. Sfat prietenesc". Întrebat dacă șeful SPP este implicat în politică, liderul PSD a replicat: "E de mult băgat. E poștașul de serviciu, vestitorul de serviciu de la Cotroceni. A fost al lui Băsescu, acum este al lui Iohannis".