Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a fost chemat joi la audieri în comisia parlamentară de control asupra activității serviciului, a anunțat președintele acestui for, senatorul PSD Claudiu Manda. Pe agendă discuțiilor se află și protestul din 10 august, în condițiile în care social-democrații au cerut o anchetă pe motiv că există indicii potrivit cărora ar fi fost ”acțiuni subversive” care atentau la securitatea națională.

Eduard HellvigFoto: Agerpres

Audierea ar urma să înceapă la ora 11.00. De asemenea, PSD vrea detalii legate de protocoale și de bugetul instituției.

”Am avut astăzi o discuție cu colegii din Comisia de control a activității SRI și am decis să îl invităm la ședința Comisiei noastre pentru ziua de joi, la ora 11.00, pe directorul SRI, împreună cu colegii domniei sale. Avem o serie de subiecte pe care dorim să le lămurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol, o să vorbim de bugetul SRI, o să vorbim despre pesta porcină, despre evenimentele din 10 august, să vedem dacă sunt și alte lucruri pe care SRI dorește să le aducă în atenția noastră. Eventual o să avem și o discuție despre raportul pe anul 2017 pentru că la discuțiile despre raportul pe 2015 am dorit lămuriri de la Curtea de Conturi și de la alte instituții ale statului”, a spus Manda.

PSD vreadeclanșarea de urgență a unei ancheteprivind informațiile ”de o gravitate excepțională” care au apărut în spațiul public cu privire la ”finanțarea externă” a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Partidul lui Dragnea invocă, din nou, indicii potrivit cărora ar fi existat ”acțiuni subversive” care vizau securitatea națională.