PSD vrea declanșarea de urgență a unei anchete privind informațiile ”de o gravitate excepțională” care au apărut în spațiul public cu privire la ”finanțarea externă” a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Partidul lui Dragnea invocă, din nou, indicii potrivit cărora ar fi existat ”acțiuni subversive” care vizau securitatea națională.

Liviu DragneaFoto: Hotnews

”PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile de o gravitate excepțională care au apărut în spațiul public cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

PSD invocă ”informațiile apărute în presă” cu privire la mitingul din 10 august și susține că există indicii temeinice cu privire la ”acțiuni subversive” menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român.

”Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în România”, se mai arată în comunicat.

Secția procurorilor militari din cadrul Parchetului General a demarat o anchetă care vizează violențele comise de jandarmi la protestul din 10 august. Aproape 800 de oameni au depus plângeri penale împotriva jandarmeriei. Până acum au fost audiați șefi ai jandarmeriei, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru și primarul Capitalei, Gabriela Firea. Marți este audiat suubprefectul, în calitate de martor, și ar urma să fie audiat și un secretar de stat din MAI.

Gabriela Firea a acuzat-o pe Carmen Dan, ministru de interne, că a premeditat intervenția violentă a jandarmilor împotriva manifestanților și a precizat că aceasta se consultă frecvent cu președintele PSD, Liviu Dragnea. La ultima ședință a Comitetului Executiv al PSD, de sâmbătă, Firea a cerut demisia lui Dan, declanșând astfel războiul cu Liviu Dragnea.

Teoria potrivit căreia protestele ar fi fost finanțate din exterior se înscrie în linia propagandei social-democraților care au făcut trimitere la George Soros de nenumărate ori. Dragnea spunea recent că și protestul din 10 august ar fi fost finanțat din exterior, liderul PSD vorbind despre ”organizare de tip paramilitar”.

”Sunt suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate, se pare că şi din extern. Eu sunt absolut convins că săptămâna viitoare vor ieşi informaţii despre modul cum s-au finanţat aceste proteste, despre faptul că au fost organizate tip paramilitar, despre faptul că, şi s-a văzut asta de fapt, că au vrut să ocupe sediul Guvernului şi au provocat în permanenţă jandarmii”, a declarat Dragnea.