Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a scris miercuri pe Facebook că declarațiile precum cele ale comisarului german Günther Oettinger, care a spus că România alături de alte țări vor să distrugă proiectul european, nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe. Acesta respinge ”aceste tipuri de stigmatizări care nu au legătură cu realitatea ” și subliniază că ”România nu are partide extremiste în Parlamentul național sau în Parlamentul European, România sprijină toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană și adoptarea, pe cale de consecință, a viitorului buget european”.

Victor NegrescuFoto: Parlamentul European

”Actualul comisar german, Günther Oettinger, a reacționat evocând faptul că anumite țări, printre care și România, doresc să pună piedici Uniunii Europene.

Consider că astfel de declarații nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe și, mai mult decât atât, să inducă cetățenilor europeni ideea că statele din Estul și Sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eșuarea proiectului european. Într-o perioadă caracterizată de efortul comun de a identifica răspunsuri la provocările existente la adresa proiectului european, în care avem nevoie de mai multă coeziune, consider că astfel de declarații nu pot decât să afecteze unitatea statelor membre”, a scris Negrescu peFacebook.

Negrescu a mai scris că România are una dintre populațiile cele mai pro-europene din Uniunea Europeană și că ”nu are partide extremiste în Parlamentul național sau în Parlamentul European, România sprijină toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană și adoptarea, pe cale de consecință, a viitorului buget european”.

În final, Negrescu a spus că respinge aceste tipuri de asocieri care nu au legătură cu realitatea.

Comisarul european pentru buget Günther Oettinger a spus că România, Ungaria, Polonia și o parte din guvernul Italiei vor să slăbească și să distrugă proiectul european, într-un discurs în care a subliniat că proiectul se află în pericol mortal din cauza unor oponenți din afară și din interior, potrivit Politico.eu.