Ministerul Apărării din Rusia a anunțat joi că va ține un exercițiu naval major în Mediterană între 1 și 8 septembrie, informează TASS. Mutarea coincide cu tensiuni în creștere pe relația Moscova Washington pe tema Siriei, scrieMoscow Times.

Nave militare rusestiFoto: kremlin.ru

Rusia și-a extins activ luna aceasta forțele navale din Mediterană. Un ziar rusesc a scris că este vorba de cea mai mare prezență navală a Moscovei de când a intrat în războiul din Siria, în 2015.

Potrivit ministerului Apărării, 25 de nave de război și submarine și 30 de avioane, inclusiv avioane de luptă și bombardiere strategice, vor participa la manevrele ce vor include exerciții antiaeriene și antisubmarin.

”În interesul asigurării transporturilor navale și zborului avioanelor, în acord cu legile internaționale, zonele în care vor avea loc exercițiul va fi declarat periculos pentru navigație și zboruri”, a spus ministerul Apărării de la Moscova, potrivit TASS.

Exercițiile vin în contextul unor tensiuni crescute între Rusia și Occident în privința regiunii Idlib din nordul Siriei, controlată de rebeli. Potrivit unor surse, președintele sirian Bashar al-Assad se pregătește de o ofensivă în trepte acolo.

Ministrul de externe rus a spus miercuri că militanții din Idlib trebuie lichidați, spunând că aceștia sunt niște ”abcese supurânde”.

Presa rusească a scris marți căMoscova și-a întărit prezența militară în largul Siriei, de team unor lovituri aeriene ale occidentalilor vizând forțele lui Bashar al-Assad, după o "provocare" a rebelilor. Două fregate înarmate cu rachetele de croazieră Kalibr, capabile să lovească ținte la sol sau nave de suprafață, au fost trimise sâmbătă în Marea Mediterană, potrivit cotidianului Kommersant.

Anatoli Antonov,ambasadorul Rusiei la Washington a avertizat Statele Uniteîmpotriva comiterii unui nou "act nejustificat și ilegal de agresiune" în Siria, după ce Moscova a sugerat luni că forțele americane din Orientul Mijlociu se pregătesc de un nou atac asupra trupelor regimului de la Damasc.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat luni că Statele Unite au sporit numărul rachetelor de croaziere desfășurate în Orientul Mijlociu, plănuind să lovească trupele guvernamentale siriene după o înscenare de atac cu arme chimice, care urmează să fie efectuată de teroriști în provincia Idlib, cu sprijinul serviciilor secrete britanice.

Oficialul rus adăugând că SUA intenționează să acuze regimul de la Damasc pentru acestă atac chimic.

Statele Unite au avertizat Rusiacă sunt pregătite să ia măsuri militare împotriva Siriei dacă președintele Bashar al-Assad va utliza arme chimice pentru a recăpăta ultima regiune aflată sub controlul rebelilor, au informat patru surse citate de site-ul agenției Bloomberg.