Trei atacatori au fost uciși și alți trei răniți de către „șoimii aerului” - ofițeri antitero sub acoperire - la bordul unei aeronave Tarom, în urma unei alerte primite de la turnul de control al aeroportului „Henri Coandă” - așa arată scenariul unui exercițiu desfășurat marți seară pe pista aeroportului din Otopeni. Aeronava care decolase s-a întors și a efectuat o aterizare scurtă, de urgență, iar trupele de interveție de la sol au asigurat avionul și au eliberat pasagerii prinși în incident.

Atentat terorist, simulat la bordul unei aeronave TaromFoto: Hotnews

Video realizat cu echipament Nikon.

Scanariul exercițiului antitero a pornit de la o atenționare pe care forțele de ordine ale Aeroportului Otopeni au transmis-o prin turnul de control către „șoimii aerului” aflați la bordul aeronavei Tarom ce tocmai decolase. „Șoimii aerului” - sau „air marshals cum li se mai spune - sunt ofțieri antitero sub acoperire care zboară adesea la bordul aeronavelor pentru a contracara amenințări teroriste.

Atenționarea venită din turnul de control preciza că unul dintre pasageri s-a îmbarcat cu un rucsac pe care nu îl avea asupra sa la sosirea în aeroport. Ofițerii de securitate de la bord au demarat la identificarea suspectului, moment în care doi pasageri au declanșat un atac cu obiecte ascuțite ce puteau pune în pericol viața pasagerilor.

A urmat o serie de confruntări la bord între ofițerii de securitate și șase atacatori care s-au ascuns până atunci printre pasageri. Trei atacatori au fost uciși de către ofițerii antitero care purtau asupra lor arme de foc, iar ceilalți trei au fost răniți.

Aeronava s-a întors și a aterizat de urgență pe aeroportul Otopeni. Echipajele de intervenție de la sol au intrat în acțiune, iar echipe de ofițeri antiero au urcat pe aripile avionului și au deschis ușile de urgență. Pasagerii au fost debarcați din avion unul câte unul, iar răniții și victimele au fost predate serviciilor medicale.

Un reportaj pe larg despre șoimii aerului din România, aici:

REPORTAJ Cum arata baza din Romania in care se antreneaza agentii pregatiti sa lupte in avion cu teroristii aerului