Generalul SRI Dumitru Dumbravă va fi trecut în rezervă, începând cu data de 1 septembrie 2018, potrivit unui decret semnat marți de președintele Klaus Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Potrivit unui comunicat publicat de Administrația Prezidențială, Iohannis a semnat decretul „privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Dumbravă Dumitru din Serviciul Român de Informații, la data de 1 septembrie 2018”.

Generalul Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției juridice a SRI, a devenit cunoscut publicului după declarațiile sale potrivit cărora instanțele constituie "câmp tactic" pentru Serviciul Român de Informații.

În cadrul unei audieri care a avut loc în noiembrie 2017 la Comisia parlamentara de control al SRI, generalul a spus, potrivit lui Claudiu Manda, șeful acestei comisii, că atunci când a vorbit despre câmpul tactic nu s-a referit la influențarea justiției, ci mai degrabă la faptul ca inculpații ar putea să influențeze actul de justiție și că "în acest sens era un atribut și o implicare a SRI".

La puțin timp după această audiere, Comisia a decis, cu 5 voturi "pentru" și 3 voturi "împotrivă", sa solicite demisia lui Dumitru Dumbravă, secretarul general al Serviciului, pe motiv că cercetările comisiei nu pot fi efectuate câtă vreme acesta rămâne în funcție.

După această cerere de demisie, SRI a cerut membrilor Comisiei prlamentare sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic.

Tot marți șeful statului a semnat decretul privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a generalului de brigadă Căpșună Dan-Valentin din Serviciul Român de Informații, la aceeași dată.