​Scrisoarea lui Rudi Giuliani, avocat al președintelui Trump, prin carte sunt criticate protocoalele promovate de Kovesi și Maior vine la o lună și jumătate după ce Washington Post a dezvăluit că fostul primar al New Yorkului lucrează pentru clienți străini în pofida faptului că îl asistă pe liderul SUA în ancheta privind legăturile cu Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe 10 iulie a.c., Washington Post scria că Rudolph Giuliani continuă să lucreze pentru clienți străini, atât personal cât și prin firma sa, în timp ce activează ca avocat personal al președintelui Trump. Potrivit experților citați de sursa menționată, situația produce îngrijorări privind un posibil conflict de interese și ar putea contraveni mai multor legi federale.

Ziarul american cita interviuri acordate de Giuliani în care acesta vorbea despre faptul că lucra, printre altele, pentru clienți din Brazilia și Columbia și susținea discursuri plătite pentru un grup controversat de dizidenți iranieni. El nu a raportat aceste activități la Departamentul Justiției deoarece nu ar fi necesar, în opinia sa, întrucât nu făcea lobby direct pe lângă executivul SUA, pe de o parte, iar pe de altă parte nu este plătit de Trump pentru serviciile sale.

Washington Post mai amintește că decizia lui Giuliani de a continua să reprezinte entități străine reprezintă o distanțare de practica obișnuită a avocaților președinților SUA, care, în trecut, încercau să renunțe la orice legături ce ar putea produce vreun conflict în relația cu președintele reprezentat.

Rudolph Giuliani, fost procuror federal și fost primar al New York-ului, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunile asupra judecătorilor.

George Maior, actual ambasador al României în SUA și fost director SRI, a declarat, luni, că scrisoarea e expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.