Viceprimarul Aurelian Bădulescu, a declarat, după ce a fost la Parchet pentru a vorbi cu procurorii despre evenimentele de pe 10 august, din Piața Victoriei, că ”am avut parte de bătăi de stradă de tip Belfast”. Bădulescu a afirmat că „nu a existat un centru de comandă, a existat o încăpere”, în care a stat până la 4 dimineața cu Prefectul Capitalei. „Acea clădire se afla în zona guvernului, o clădire în care paza era asigurată de cei de la SPP”, a mai spus el.

Aurelian Badulescu, la Parchetul GeneralFoto: Agerpres

”Violența era aproape de neimaginat”, a susținut Bădulescu, afirmând că Jandarmeria nu a greșit prin reprimarea protestatarilor. ”În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept”.

”De la cine primeam informații? De la cine primeați și dumneavoastră, de la Facebook”, a răspuns el la o întrebare pe această temă a jurnaliștilor.

El a spus că s-a dus acolo să vadă ”dacă sunt manipulanții de tramvai în regulă, că avem depou în spatele Guvernului”.

„Nu a existat un centru de comandă, a existat o încăpere”, într-o clădire a SGG care avea pază SPP

Viceprimarul a susținut că „nu a existat un centru de comandă, a existat o încăpere”, într-o clădire a Secretariatului General al Guvernului (SGG) care avea pază SPP.

„Nu a existat un centru de comandă, a existat o încăpere, unde reprezentantul prefecturii împreună cu reprezentantul administrației publice din acea zi, respectiv subsemnatul, care aveam delegate atribuțiile primarului, a trebuit să luăm măsuri care prevedeau modul de administrare a orașului în situații de criză. Având în vedere datele și informațiile care existau la acea dată, și anume faptul că urmau să existe violențe, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii și inițiatorii acestui miting neautorizat am luat măsurile care se dispuneau. Ceea ce se induce în media și în mediul public, că era un centru de comandă, că nu știu ce, este o chestiune speculativă și depășește limita normalității. Nu a fost nicio conspirație, nu a fost nimeni în altă parte decât acolo unde trebuia să fie”, a spus el.

„Acea clădire se afla în zona guvernului, o clădire în care paza era asigurată de cei de la SPP. Am dedus că acea clădire era o clădire a SGG. Tot ce șine de Guvern, și fiind o clădire a SGG, paza ține de SPP. Acolo am intrat, acolo s-au luat anumite decizii care țin de modul în care trebuie să luăm anumite restricții administrative și la ora 4 dimineața am plecat acasă. Dna prefect a fost de la ora 16 până la 4 dimineața împreună cu mine”, a adăugat el.

Firea: L-am întrebat și mi-a spus că nu s-a aflat în Piață Victoriei, ci într-un birou al SGG, unde l-au solicitat reprezentanții Jandarmeriei București

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat pentru HotHews că l-a întrebat pe viceprimarul Bădulescu unde a fost în ziua protestului, iar acesta i-a spus că se afla în clădirea SGG, unde i-au solicitat reprezentanții Jandarmeriei.

„În perioada 8-12 august a.c. m-am aflat în vizită oficială la Tallinn, Capitală Estoniei, unde am avut întrevederi cu mai mulți oficiali, așa cum relevă comunicatele de presă și fotografiile difuzate. Din delegație a făcut parte și Doamna Viceprimar Tomnita Florescu, astfel încât atribuțiile au fost delegate Domnului Viceprimar Aurelian Bădulescu. L-am întrebat și mi-a spus că nu s-a aflat în Piață Victoriei, ci într-un birou al SGG, din spatele Guvernului, acolo unde l-au solicitat reprezentanții Jandarmeriei București. Prin lege, reprezentanții autorității locale pe rază căreia se desfășoară un eveniment NU au atribuții cu caracter militar, ci civil : devieri trasee RATB și restricționări trafic, suport logistic din partea Administrației Străzilor”, a spus Firea.

Bădulescu a fost chemat, vineri, de către procurorii militari de la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul care vizează violențele de la protestul din 10 august.

Viceprimarul spunea lunică a fost în Piața Victoriei dar ”a avut treabă doar cu RATB-ul”

”Am fost în piață. Toată lumea a fost. Cum a mers Orban, am fost și eu. Am stat și m-am uitat la lume, ce să fac. Nu am fost în comandament, nu am dat ordine. Noi nu avem atribuții. Legea 550/2004 spune clar cine dă ordine și în ce condiții. Eu am fost în piață să văd dacă oamenii de la RATB au nevoie de ceva, că s-au luat măsuri de devierea circulației. Când se iau măsurile astea eu trebuie să semnez pe niște documente, mă ocup de RATB. Eu am avut treabă doar cu RATB-ul”, a declarat Aurelian Bădulescu pentru HotNews.ro.

  • Belfast este cel mai mare oraș din Irlanda de Nord și este celebru pentru perioada de violență și pentru agitația politică ce a început în a doua parte a anilor 60 și s-a sfârșit spre anul 2000.