​Pulverizatorul de capacitate mărită (PCM) este un produs utilizat de peste 30 ani de Jandarmeria Română, precum și de formațiuni de intervenție similare din toate statele din lume și nu vindem decât celor autorizați să folosească astfel de produse, a precizat pentru HotNews.ro Marcel Istrate, directorul general al Stimpex, unul dintre distribuitorii pulverizatoarelor folosite de jandarmi pentru reprimarea protestului din 10 august. Acesta a spus că produsele sunt pe bază de CS (concentrație 1%), a oferit detalii despre produsele vândute Jandarmeriei și susține că CS-ul nu are caracter letal decât în condiții extreme: spații închise, precum și timpi de expunere îndelungați.

Gaze lacrimogene la protestul din 10 augustFoto: AGERPRES
  • Ce detalii a prezentat la solicitarea HotNews.ro, inginerul Marcel Istrate, administrator și director general al Stimpex SA, unul dintre distribuitorii de la care Jandarmeria a cumpărat pulverizatoarele cu efect iritant lacrimogene folosite pentru reprimarea protestului din 10 august:

"Stimpex S.A. București este o societate cu capital privat care lucrează în principal produse destinate sistemului național de apărare și ordine publică (prin aceasta se înțelege MApN, MAI, SRI, SPP). Produsele sunt comandate pe sistemul SICAP pentru transparența achizițiilor (pot participa producători interni precum STIMPEX S.A. sau externi) dar nu este vorba de o activitate de “comercializare”, cu alte cuvinte nu vindem decât celor autorizați să folosească astfel de produse.

Pulverizatorul de capacitate mărită este un produs utilizat de peste 30 ani de Jandarmeria Română (precum și de formațiuni de intervenție similare din toate statele din lume) este un produs aflat în tabela de înzestrare a Ministerului de Interne și ca atare nu putem face publice date tehnice fără acordul “Proprietarului” documentației de execuție care este Direcția Tehnică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei.

IGJR a achiziționat între 01.2016 – 20.08.2018, 16 bucati PCM (vezi e-licitataie / secțiunea achiziții directe) și nu în mod special anterior acestei perioade (în medie circa 5 bucăți/luna) și circa 26.000 spray de 150 ml.

Produsele de mai sus conțin CS (de la numele celor doi englezi care l-au inventat), care este esterul malonic al 2 clor benzoldehidei (2-clor-benziliden malononitril) soluție 1% în clorura de metilen drept solvent. Efectul iritant lacrimogen este produs de CS.

- Pulverizantul de capacitate mărită conține 5,6 l soluție 1% CS și produce un jet de 10-12 m prin pulverizare.

- Pulverizantul tip spray conține 150 ml soluție 1% CS și produce un jet de circa 3 m prin pulverizare.

Documentele Convenției de la Geneva privind gazele toxice de luptă consideră CS ca fiind o substanță permisă pentru combaterea dezordinilor publice.

Documentele legate de omologarea produselor utilizând substanțe iritante lacrimogene aparțin autorității – respectiv MI – IGJR.

Nu comercializăm astfel de produse decât celor care dețin autorizații de utilizare și le au în înzestrare.", a precizat Marcel Istrate.

  • Cât de periculoase sunt pulverizatoarele Stimpex vândute Direcției de Jandarmi prin prisma substanțelor pe care le conțin?

"Produsele pe bază de CS au efect descurajant tocmai datorită proprietăților iritant-lacrimogene. Concentrația minimă care are efect iritant lacrimogen este de 0,4 mg / m3.

Stimpex SA lucrează cu CS de peste 30 de ani și nu a înregistrat accidente profesionale sau probleme de sănătate ale salariaților în acest interval de timp având destule incidente de contaminare directă fără urmări (de exemplu: cedări de supape necalibrate și evacuare instantanee a întregului conținut de pulverizatori de capacitate mărită).

În opinia noastră, CS-ul nu are caracter letal decât în condiții extreme: spații închise, precum și timpi de expunere îndelungați. Doza letală LCt 50 (50% din subiecți se sufocă, 50% nu) este de 25.000 mg x minut / m3 sau 25 g x minut / m3. În opinia noastră o astfel de concentrație poate fi atinsă numai în spații închise și timp îndelungat", a mai precizat directorul general al Stimpex.

  • Ce cantități de muniție și spray-uri cu efect iritant lacrimogen a cumpărat Jandarmeria în cele trei luni anterioare protestului din 10 august

Parchetul General a publicat lista muniției neletale și a gazelor lacrimogene folosite la protestul din 10 august, iar datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București și Brigada Specială 'Vlad Țepeș' au cumpărat cantități mari din aceste produse în cele trei luni anterioare protestului, de la firme precum: Stimpex SA, Neramo Distribution, Rotman Industries, Outdoor Gear SRL, Terra Operations SRL, Transcarpat Sportours International SRL și Romarm.

Astfel, în data de 16 iulie 2018, Jandarmeria Română a cumpărat, prin negociere fără publicarea prealabilă a unei invitații, 25 de veste antiglonț si 25 de casti antiglonț de la firma Stimpex SA. Valoarea contractului a fost de 96.250 lei (fără TVA).

Click pentru a deschide

În motivarea alegerii acestei proceduri se precizează: "Extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă".

În data de 14 iunie 2018, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului București a cumpărat, de la firma Stimpex SA, 5 pulverizatoare de capacitate mărită cu soluție iritant lacrimogenă.

Click pentru a deschide

  • Achiziții din 2016: Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a cumpărat de la Stimpex 13 pulverizatoare de capacitate mărită cumpărate și 1.500 de sprayuri iritant lacrimogene 1% CS de capacitate 150 ml

13 pulverizatoare de capacitate mărită cumpărate în luna noiembrie 2016, cu 117.000 lei de la firma Stimpex:

Click pentru a deschide

Și 1.500 de sprayuri iritant lacrimogene 1% CS de capacitate 150 ml, cumpărate în luna octombrie 2016, tot de la firma Stimpex, cu 30.600 de lei (cu TVA):

Click pentru a deschide

  • HotNews.ro a solicitat Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București încă din data de 14 august 2018 să ofere explicații în privința tuturor acestor cantități mari de muniție și gaze lacrimogene cumpărate în cele trei luni anterioare protestului din 10 august, dar până la publicarea acestui articol nu am primit aceste răspunsuri.

Pentru detalii despre toate aceste achiziții citește: