Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a spus în cadrul unei vizite la Băile Tușnad că problema atacurilor urșilor are la bază o serie de cauze, precum încălzirea globală sau culegerea necontrolată a fructelor de pădure, dar și guvernarea tehnocrată, care în cele 400 de zile nu a făcut nimic, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În ceea ce privește atacurile urșilor din zonă, au fost identificate mai multe cauze, unele fiind obiective, ca, de exemplu, încălzirea globală, cu efectele climatice cunoscute, care au condus la micșorarea perioadei de hibernare a urșilor și la evidente modificări de comportament. Sunt, însă, și cauze subiective, precum culegerea necontrolată a fructelor de pădure, neasigurarea, în cantitate corespunzătoare, a hranei de către fondurile de vânătoare, neîntreținerea pășunilor și împădurirea acestora, care au condus la apropierea habitatului habitatul urșilor de zonele locuite, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere. (...) Din păcate, o altă cauză este, însă, și scăparea de sub orice control a acestei probleme în cele 400 de zile de guvernare tehnocrată, în care nu s-a făcut absolut nimic pentru gestionarea ei, proiectele bune începute înainte de 2016 fiind stopate în totalitate”, a precizat ministrul Mediului, printr-un comunicat de presă.

Pentru a rezolva situația, la vizita de lucru de la Băile Tușnad ministrul Mediului a mai spus că a fost elaborat un plan ce prevede inventarierea și ciparea exemplarelor, asigurarea unor zone tampon, construirea de garduri de împrejmuire, utilizarea de tomberoane pentru deșeuri menajere la care urșii să nu mai poată avea acces, acțiuni de educare a populației în ceea ce privește evitarea și comportamentul în situații de criză.

Multe dintre acestea vor fi realizate cu fonduri europene, printr-un proiect POIM dedicat, transmis spre aprobare de către Ministerul Mediului, mai arată sursa citată.

„Se dorește ca autoritățile publice locale din zonele cu risc ridicat de conflict om-urs să aibă baza legală pentru a se implica mai mult și rapid în procesul de avizare în cazul solicitărilor de intervenție. Totodată, plata despăgubirilor acordate cetățenilor să poată fi făcută prin intermediul consiliilor județene, sumele respective urmând a fi recuperate de către acestea de la Ministerul Mediului ulterior. (...) Interpelată de jurnaliști cu privire la durata emiterii ordinelor de derogare, doamna viceprim-ministru a subliniat, în cadrul conferinței de presă, că acestea reprezintă o soluție de criză și că, în consecință, se semnează extrem de repede, în câteva ore, dar nu în orice condiții”, mai precizează comunicatul.