​Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, vineri, pentru HotNews.ro, că în România sunt în vigoare prevederile convenției ONU potrivit cărora este permisă circulația automobilelor cu plăcuțe de înmatriculare numai cu litere. MAE român îi contrzice astfel pe șefii Poliției Rutiere, care spuneau că plăcuțele de înmatriculare care au litere trebuie să aibă și cifre pentru a putea circula în România.

Placutele cu mesaj anti-PSDFoto: captura facebook

HotNews.ro a făcut câteva solicitări de informații referitor la cazul românului Răzvan Ștefănescu, asupra căruia Poliția Română a început și retras o serie de investigații, care au durat cel puțin 4 zile, pentru că a circulat în România cu un autoturism înmatriculat în Suedia cu plăcuțe conținînd doar litere cu un mesaj anti-PSD.

La solicitarea HotNews, MAE român a confirmat, vineri, într-un răspuns oficial, că în România este în vigoare amendamentul adus unei convenții ONU care permite circulația mașinilor înmatriculate cu plăcuțe conținând doar litere.

Răspunsul MAE:

„În ceea ce privește amendamentele la alineatul nr. 1 al Anexei II al Convenției privind traficul rutier, adoptată la Viena la 8 noiembrie 1968, precizăm că modificările respective au intrat în vigoare în baza unei proceduri speciale, prevăzută în mod expres în art. 49 al Convenției, România exprimându-şi acordul pentru aplicarea acestei proceduri prin ratificarea Convenţiei.

În aceste condiții, apreciem că modificările în cauză sunt în vigoare pentru România (de la 19 septembrie 2016, data intrării în vigoare pentru toate părțile contractante), nefiind necesare proceduri interne suplimentare pentru exprimarea consimțământului”.

Reamintim că pe data de 30 iulie 2018, trei oficiali ai Poliției Române - comisarul șef Marian Badea, directorul adjunct al Direcției Rutiere, comisarul șef de poliție Andrei Lință, precum și purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan - au declarat, într-o conferință de presă, că în România nu se poate circula cu plăcuțe de înmatriculare auto formate doar din litere.

Când jurnaliștii le-au atres atenția asupra amendamentului care permite din anul 2016 plăcuțele cu litere, ei au spus că acesta „nu a fost ratificat”, deși acum MAE a menționează că nu era necesară ratificarea.

O altă informație eronată folosită de polițiștii români în ancheta privind plăcuțele de inmatriculare anti-PSD pentru autoturismul înmatriculat în Suedia este faptul că acele plăcuțe nu ar fi putut circula în afara Suediei.

„Am primit un răspuns de la autoritatile suedeze prin care ne informează ca plăcuțele de înmatriculare nu sunt valabile decât pe teritoriul statului suedez”, a declarat chestorul general Ioan Buda, inspectorul general al Poliției Române, pe 1 august.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a precizat că polițiștii români au primit aceste informații în urma corespondenței cu Biroul Interpol Stockholm.

Dar în Suedia autoritatea care emite și retrage plăcuțe de înmatriculare auto este Agenția pentru Transport a acestei țări. Or, această autoritate a precizat, pentru HotNews.ro, că nici Poliția Română, nici Ministerul Afacerilor Interne român și nicio altă autoritate românească nu le-a trimis nicio solicitare privind numerele de înmatriculare.

„Am analizat și putem să confirmăm că nu există nicio corespondență între Agenția Suedeză de Transport și autoritățile române, cum ar fi Poliția Română sau Ministerul Afacerilor Interne, referitor la această chestiune”, au precizat reprezentanții agenției suedeze, într-un mail trimis HotNews.

Întrebați cum au aflat depre cazul românului Răzvan Ștefănescu și numerele de înmatriculare suedeze ale mașinii sale, oficialii autorității competente din Suedia au spus că ”mai mulți cetățeni ne-au sesizat cazul”. În urma acestor sesizări ale unor cetățeni agenția suedeză a retras plăcuțele de înmatriculare, fiind considerate insultătoare.

În cele din urmă, vineri, Poliția Română a renunțat la caz, cu propunere de clasare a actelor premergătoare dosarului penal în cazul plăcuțelor de înmatrculare anti-PSD.

Toate aceste evenimente conturează un caz în care Poliția Română a supus un cetățean român unor proceduri de forță în care i-au ridicat plăcuțele de înmatriculare, i-ar reținut permisul auto și l-au supus unei investigații penale, în baza unor informații eronate și a necunoașterii legislației în vigoare.