Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, lege care prevede sancționarea cu amendă pentru hărțuire, hărțuire sexuală și hărțuire psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia vine după ceCamera Deputaților a adoptat, pe 10 iulie, proiectul de legeinițiat de deputatul independent Oana Bîzgan-Gayral, fost USR, și susținut de toate partidele parlamentare.

"Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3000 lei la 10.000 lei (inițial, amenda maximă era de 100.000 lei, așa cum era și până acum în vigoare - n.r.) dacă fapta nu a fsot săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune".

Constatarea și sancționarea se face de către: Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, la care, potrivit proiectului, se va adăuga: "Ministerul Afacerilor Interne, prin ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră Române, în zona de competență, precum și de către polițiștii locali, în cazul contravențiilor constând în încălcarea dispozițiilor art. 6 alin 1", mai prevede proiectul.

Cum este definită hărțuirea în lege:

"prinhărţuirese înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

prinhărţuire sexualăse înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

prinhărţuire psihologicăse înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane."