Hărțuirea stradală, inclusiv cea psihologică, va fi sancționată cu amendă de până la 10.000 lei - proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2018, 13:42 Actualitate | Politic


Plenul Camerei Deputailor
Foto: Hotnews
Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan-Gayral, fost USR, și susținut de toate partidele parlamentare, care prevede sancționarea cu amendă pentru hărțuire, hărțuire sexuală și hărțuire psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.

Concrect, la art. 6 se adaugă alin 1^1:

"Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat."

"Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3000 lei la 10.000 lei (inițial, amenda maximă era de 100.000 lei, așa cum este și acum în vigoare - n.r.) dacă faăta nu a fsot săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1^1) și 2-4, art. 7 alin 2, art. 8, art. 9 alin 1, art. 10 alin 1-4, art. 11-22 și art. 29 (s-a adăugat în listă practic articolul privind hărțuirea prevăzut în proiect - n.r.)".

Constatarea și sancționarea se face de către: Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, la care, potrivit proiectului, se va adăuga: "Ministerul Afacerilor Interne, prin ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră Române, în zona de competență, precum și de către polițiștii locali, în cazul contravențiilor constând în încălcarea dispozițiilor art. 6 alin 1", mai prevede proiectul.

Cum este definită hărțuirea în lege:

"prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

prin hărţuire sexuală se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane."

Proiectul a trecut cu 214 voturi "pentru", 8 împotrivă și 4 abțineri și va merge la promulgare.

"Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă. În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu pot fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală. Practic, hărțuirea, hărțuirea sexuală și hărțuirea psihologică, altele decât cele prevăzute de legea penală și înfăptuite în afara unor relații de muncă nu sunt pedepsite în niciun mod", se arată în expunerea de motive semnată de deputatul independent Oana Bîzgan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11768 vizualizari

 • +34 (44 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 10 iulie 2018, 13:51)

  Radu-Mihai [anonim]

  • +8 (52 voturi)    
   protecția femeilor în spațiul public (Marţi, 10 iulie 2018, 14:51)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Comentați pe lângă subiect, proiectul are ca țintă protejarea femeilor în spațiul public, unde gibonii se dau la femei fără să pățească nimic. Da, să curgă cu amenzi!
   Amenzi pentru toți libidinoșii, perverșii și cocălarii de cartier, agresori de femei!!
   • +5 (51 voturi)    
    Legea e un abuz de putere (Marţi, 10 iulie 2018, 15:39)

    Testing101 [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    Nu cred ca iti dai seama ce abuz e legea asta. Poate sa fie folosita de oricine drept pretext pentru a sanctiona pe cineva. Daca protestam in strada, crezi ca e posibil sa lezam psihologic cei pe care ii criticam? E o porcarie abuziva...
    • +8 (42 voturi)    
     legea e foarte bună în jungla urbană! (Marţi, 10 iulie 2018, 15:54)

     FFF T [utilizator] i-a raspuns lui Testing101

     Poate nu realizezi, bărbat fiind, ce înseamnă pentru o femeie atunci când e hărțuită, pipăită fără acordul ei sau mai rău. Deschide ochii!!
     • -3 (23 voturi)    
      fato (Marţi, 10 iulie 2018, 18:49)

      zicsieu [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      te simt. dar ghiolbanii din varfu tarii noastre au amestecat-o cu altele. sustin ideea dar nu la pachet cu o gramada de altele. apropo discursul tau violent ma face sa cred ca sunt hartuit psihologic.
      • -4 (14 voturi)    
       Se termina cu roiul de ziaristi dupa Dragnea (Marţi, 10 iulie 2018, 21:24)

       PutinMustDie [utilizator] i-a raspuns lui zicsieu

       Cu ocazia asta mai economiseste si el niste bani, nu mai are nevoie de interlopi platiti sa il apere.
   • +8 (40 voturi)    
    Nu prea cred! E un fel de cutie a Pandorei. (Marţi, 10 iulie 2018, 15:46)

    YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    Daca-i strigi unuia ca e penal si il intrebi in mod repetat de ce a furat, se cheama ca l-ai hartuit psihologic.
    Citeste definitia: „prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane”.
    Gibonii vor fi in continuare bine-mersi, dar vor incasa amenzi oamenii care le ureaza de bine politicienilor. Asta se va intampla.
    • 0 (40 voturi)    
     vorbești prostii (Marţi, 10 iulie 2018, 16:24)

     FFF T [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

     așa poți interpreta orice, nu mai schimbăm nimic pentru ca se va interpreta, bla bla
     • -2 (32 voturi)    
      Serios? (Marţi, 10 iulie 2018, 17:17)

      J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      Eu văd că încerci să ne "afectezi personalitatea" prin "limbaj scris", într-un "mediu ostil".
      Amendă de 10.000 lei!
      • -5 (27 voturi)    
       :D (Marţi, 10 iulie 2018, 18:42)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui J.C.Denton

       Lor nu li se aplica, pentru ca ei sunt entitled. :D Vezi aberatiile din state cu discriminarea pozitiva si legi de genul, aplicabile numai "celorlalti".
     • -8 (24 voturi)    
      poate tu (Marţi, 10 iulie 2018, 17:18)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      schimbare doar ca sa schimbam, chiar daca mai rau si stupid?!?
      Ai citit macar tampenia? Vezi partea cu "hartuirea psihologica". Inteleg nevoia unora de a nu li se mai spune cum SUNT, doar ca asta nu le va schimba nivelul real.

      Nu mai bine te joci tu cu statusul pe FB, si-l schimbi pana nu mai poti?
     • +4 (6 voturi)    
      exact (Marţi, 10 iulie 2018, 18:20)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      asa face si dragnea.
      Orice alta parere contrara lui, nu e buna si e facuta doar sa tergiverseze in mod fals bunastarea boborului. Ca atare, Johannis trebuie suspendat. De fapt. actul e de demitere care are o prima faza suspendarea, timp in care se face referendumul popular de demitere, dar handicapatul de dragnea nu vrea decat suspendare, cat sa-si puna la punct libertatea.
     • -1 (11 voturi)    
      se va interpreta in directia care trebuie (Marţi, 10 iulie 2018, 23:26)

      Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      legea e buna...interpretarea e proasta. mai tineti minte tiganii care te hartuiau prin autobuze si pe care milita te ruga sa-i aduci la sectie fara sa poti dovedi fapta? cam asta e legea asta proactiva...intr-o zi si cei care nu realizaza acum o sa isi manince degetele cu tot cu murdarie, erdogan e mic copil cu ce e aici.
   • -5 (21 voturi)    
    Si asta ii va opri?! (Marţi, 10 iulie 2018, 18:00)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    parca si violul si crima sunt interzise prin lege si, mai mult, se face parnaie, nu doar amenda, pe care o vor plati la pastele cailor! E posibil ca exact aceeasi persoana(daca nu l place o tipa) sa fie considerata ca hartuieste si(daca l place) sa nu! Si adolescentii ce statut au?!...ca ei urla cel mai mult! De ce ar raspunde parintii de unul de 17 ani si 11 luni, de ex?!
  • -1 (15 voturi)    
   astia cum sunt cu psihicul (Marţi, 10 iulie 2018, 14:53)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   la firul ierbii va trebui sa umblam cu manusi !
  • +3 (11 voturi)    
   lol (Marţi, 10 iulie 2018, 14:54)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Chiar asta este si ideea. ;-)
  • +3 (15 voturi)    
   gata cu protestele (Marţi, 10 iulie 2018, 16:18)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Vedeti sa nu hartuiti pshihologic guvernul sau jandarmii care pazesc poarta guvernului :)
 • +1 (39 voturi)    
  Unde dai si unde crapa ! Se aplica deci ... (Marţi, 10 iulie 2018, 13:51)

  NicolaeA [utilizator]

  si demonstrantilor care blocheaza strazi prin traversare continua pe trecerea de pietoni sau prin ocuparea carosabilului ! Hartuire stradala !
  In curand va urma legiferarea ca hartuire stradala adunarea in grupuri mai mari de 3 persoane !
  Si asta de la un fost deputat USR !
  • -18 (28 voturi)    
   USR este un pai (Marţi, 10 iulie 2018, 14:07)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Este doar o sigla.
   Cine vrea sa se-agate de pai ca sa nu se inece, nu-I normal la cap.
   Se vede nivelul.
   Nu combati idioti si talharii cu alti idioti.
  • -4 (44 voturi)    
   mda (Marţi, 10 iulie 2018, 14:09)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

   Multumim USR.
   "hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.""

   AR PUTEA afecta?!? Sa vezi procese de intentie. Inclusiv mustata lui dragnea ar putea fi afectata.

   Aberatii libtarde. Copiem ce este mai prost de afara si o facem la modul cel mai jalnic. Safe spaces fara numar pentru lameri. Sa se interzica bac-ul! Ar putea "personalitatea" celor ce nu stiu limba romana.
 • +12 (26 voturi)    
  Uite ca nu o sa mai (Marţi, 10 iulie 2018, 13:57)

  paonipao [utilizator]

  putem sa-l apostrofam pe Dragnea cand il intalnim in aeroport...!
  Ca numai pe acolo se mai afisa singur....
 • +5 (27 voturi)    
  intrebari (Marţi, 10 iulie 2018, 14:28)

  jescu [utilizator]

  Intr-un club/discoteca/etc..., daca cineva se duce sa agate mai insistent o tipa si tipa il refuza. Se va chema hartuire sexuala ? Tare as vrea sa vad politia venind din 10 in zece minute sa ridice pe cate cineva de la discoteca :)
 • +21 (29 voturi)    
  Mircea Badea (Marţi, 10 iulie 2018, 14:34)

  cristifox [utilizator]

  Ce bine ca acum exista legea pentru hartuirea psihologica. O sa fiu prima care il va arde pe Mircea Badea si pe Antena 3 pentru ca in fiecare seara ne-au facut handicapati, sorosisti si nazisti ca il sustinem pe Iohannis si ca ne aparam tara de infractori. M-am apucat sa inregistrez de fiecare data cand Mircea Badea ne face nazisti sau inculti. Cred ca legea se aplica si pentru indivizii de la Antena 3. Eu ma simt afectata din punct de vedere psihologic fiindca Mircea Badea m-a facuta nazista cand am iesit in strada sa apar tara pentru familia mea si desigur si pentru amarata lui de familie.
  • -3 (19 voturi)    
   e cu doua taisuri (Marţi, 10 iulie 2018, 15:59)

   xan [utilizator] i-a raspuns lui cristifox

   Norocul tau ca legea inca nu e in vigoare, e adoptata dar inca nu e promulgata.

   Altfel MB poate s-ar fi simtit hartuit de amenintarea ca vrei sa ii dai foc sau cum ai zis, iar familia lui s-ar putea simti afectata dpdv psihologic pentru ca ai facut-o amarata. Pam pam.

   Norocul meu ca legea inca nu e in vigoare, altfel nici nu ti-as mai fi spus, mai bine sa dai tu cu capul decat sa fiu eu amendat.

   Hai noroc si atentie la ce iti doresti.
   • +10 (16 voturi)    
    asa e (Marţi, 10 iulie 2018, 16:23)

    cristifox [utilizator] i-a raspuns lui xan

    Sper sa fie promulgata. Eu tot o sa depun plangere si o sa prezint toate dovezile fiindca mi se pare absurd sa distrugi imaginea unei persoane prin asociere si prin minciuna si mai mult sa il faci nazist. Oricum iesind din grila must carry spune multe. Antena 3 se scufunda, sponsorii pleaca, publicul targetat al postului clasa 65+ ani nu aduce prea multa valoare si atunci se asteapta ca cineva sa plateasca pentru asa zisele emisiuni "educative"

    Daca as fii sa dau o lege pentru audio-vizual as da urmatoarea: daca un infractor este condamnat si are dosar penal, in fata numelui sau sa apara mereu pe post "Condamnatul Penal" la fel cum pentru doctori apare Dr. sau pentru ingineri Ing. Nu cred ca este o jignire, este realitatea.
 • -5 (7 voturi)    
  gata ! (Marţi, 10 iulie 2018, 14:53)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  S-a terminat !
 • -1 (9 voturi)    
  Hmm (Marţi, 10 iulie 2018, 15:07)

  MinDepous [utilizator]

  La definitia hartuirii de ce este mentionat ", legat de sexul persoanei"? Ca aia e hartuire sexuala, practic. Adica avem 2 hartuiri sexuale?
 • +7 (19 voturi)    
  hărţuire psihologică..... (Marţi, 10 iulie 2018, 16:01)

  taro [utilizator]

  sau cum vrea PSD sa puna capat protestelor de strada folosind ca pretext o lege despre hartuirea sexuala.

  Imediat cum are sa fie publicata legea modificata au sa apara parlamentarii PSD "lezati" de protestele de strada si au sa curga amenzile.
  • +2 (6 voturi)    
   oare (Marţi, 10 iulie 2018, 18:52)

   zicsieu [utilizator] i-a raspuns lui taro

   si noi putem fi lezati de prostia lor? cati au stiu vreodata ce au votat?
 • +4 (12 voturi)    
  Stil romanesc (Marţi, 10 iulie 2018, 16:15)

  Observatory [utilizator]

  nu știu dacă se mai practica stilul specific românesc “ sa agăți “ femeile sau fetele pe strada...mitocănie de prost gust la îndemâna golanilor de cartier...
  Dacă acesta lege se referă la aceasta hărțuiala sexuală sunt de acord...
  De departe Va doresc succes !
 • -1 (7 voturi)    
  Asta e cu dedicatie (Marţi, 10 iulie 2018, 18:38)

  Kosmos [utilizator]

  pt Malin Bot
 • -1 (11 voturi)    
  pe strada ? (Marţi, 10 iulie 2018, 22:10)

  sitizan [utilizator]

  hartuire "stradala"?!?...ce-i aia, fratilor, sunteti cu pluta ?
 • +6 (8 voturi)    
  Tare (Marţi, 10 iulie 2018, 23:44)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Tare USR asta... ��
 • +5 (15 voturi)    
  Legea e buna (Miercuri, 11 iulie 2018, 3:51)

  ber [utilizator]

  Dar, pe cand o lege ferma mpotriva celor care ne hartuiesc buzunarele, facandu-si parte din bugetul public care ar trebui sa fie investit in folosul tuturor?
  • +3 (7 voturi)    
   legea nu e buna deloc... (Miercuri, 11 iulie 2018, 9:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui ber

   ce inseamna hartuire psihologica?!
   oricine o sa poata reclama asta: "s-a uitat urat la mine", "a ras cand se uita la mine", "nu-mi place fata lui"
   ce kkt inseamna astea?!

   justitia NU trebuie sa fie atat de interpretabila!
 • -7 (13 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 11 iulie 2018, 6:03)

  XLXL [utilizator]

  saraca ... ce de diferenta intre ce face si ce crede dumneaei ca face ... cum sa tii pe langa tine, macar politic vorbind, asa o acritura ...??? asta si ca traiesti te scoate dator cumva numai parerilor si aprobarilor sale ... si pe sf. petru il scoate cu obligatii catre ea ...
 • 0 (4 voturi)    
  sa curga amenzile. (Miercuri, 11 iulie 2018, 9:40)

  NuDa [utilizator]

  Legea in sine e o hartuire psihologica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by