Pavel Alekseenko, secretar 1 al Ambasadei Rusiei la București, i-a „mulțumit” miercuri ministrului român al Apărării pentru „adevărul spontan„ pe care l-a rostit, o referire la gafa lui Mihai Fifor, care a declarat marți seara, la Antena 3, că la baza de la Deveselu sunt „rachete balistice”, care nu ar putea să-l „încânte” vreodată pe Vladimir Putin.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Declarația lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale Federației Ruse. Mulțumesc, dle Fifor pentru adevărul spontan”, a scris Pavel Alekseenko, pe pagina sa de Facebook.

Ce declarație a lui Mihai Fifor a a stârnit reacția oficialului rus:

  • „Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”.

Miercuri dimineață, Fifor a declarat, însă, că „niciodată nu aș putea afirma că la baza de la Deveselu se află rachete balistice” și că afirmația sa de la Antena 3 a fost ”o greșeală de înțelegere, de interpretare”. „A fost în cel mai rău caz o eroare de interpretare”, a declarat el, într-o intervenție telefonică la Digi 24.