Cel puțin 74 de persoane au murit și aproape 200 sunt rănite după ce două incendii de pădure scăpate de sub control au făcut ravagii în apropiere de capitala Greciei, Atena. Autoritățile le-a cerut luni oamenilor să-și părăsească locuințele, după ce vântul puternic a întețit cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Acestea au avut loc în două zone din apropierea Atenei, stațiunile Mati și Rafina, distrugând numeroase proprietăți și obligând autoritățile să închidă principala autostradă ce merge spre vest, spre Corint. Guvernul elen a solicitat sprijinul țărilor europene, prin Mecanismul de protecție civilă al UE. „Grecia trece printr-o tragedie de nedescris”, a spus premierul Alexis Tsipras într-o apariție televizată, anunțând trei zile de doliu național.

HotNews.roFoto: Hotnews

LIVE TEXT, principalele informații din Grecia:

21.15 Autoritățile se tem că bilanțul victimelor - oficial până acum de 74 de morți și 187 de răniți - ar putea crește, echipele de salvare căutând în continuare persoane blocate în case sau în mașinile carbonizate.

De asemenea, un jurnalist grec menționează într-un tweet că o altă zonă rezidențială, de data aceasta din apropiere de Corint, este evacuată, întrucât focul se extinde și spre acest oraș.

Peste 600 de pompieri se luptă cu flăcările.

Pe de altă parte, potrivit Sky News, pentru miercuri sunt prognozate ploi în sudul Greciei, ceea ce ar putea sprijini eforturile pompierilor.

20.50 Macedonia oferă un ajutor de urgență de 100.000 de euro țării vecine

Premierul Macedoniei Zoran Zaev a anunțat într-o postare pe Twitter că guvernul său a oferit Greciei un ajutor de urgență de 6 milioane de denari (aproximativ 100.000 de euro). Fondurile vor fi puse la dispoziție instituțiilor grecești care se ocupă cu intervenția în cazul incendiilor.

Guvernul de la Skopje va înființa de asemenea un organism de monitorizare a situației și pentru coordonarea asistenței umanitare.

19.35MApN își anunță disponibilitatea de a sprijini autoritățile din Grecia: Două aeronave militare, pregătite să decoleze în orice moment

17.30 Bilanțul victimelor a ajuns la 74 de morți, au anunțat pompierii greci, citați de AFP. Bilanțul nu este definitiv, o sută de pompieri continuând căutările unor eventuale noi victime în zona balneară a coastei estice a Atticii.

15.54”Grecia trece printr-o tragedie de nedescris”, a spus premierul Alexis Tsipras într-o apariție televizată, în care a anunțat trei zile de doliu național.

15:19Premierul Dăncilă anunță că România este gata să acorde sprijin Greciei. „Ministrul apărării român se află deja în contact cu ministrul apărării elen”

13.36 Imaginile aeriene arată amploarea dezastrului:

13.33 Ministrul grec de interne, Panos Skourletis, a declarat la Sky News că incendiile sunt o ”tragedie națională” și ”un dezastru de dimensiuni biblice, cu pierderi de vieți omenești”.

13.10Potrivit ultimelor informații, peste 60 de oameni au decedat. ”Numărul morților crește. Deja a depășit 60”, a spus primarul din Rafina, Evangelos Bournous.

12.25Mărturii din infernul din Grecia. „Un salvator a văzut ceva șocant: 26 de persoane au murit imbrățișate pe câmp, la 30 metri de plajă. Acești oameni și copii lor nu s-au salvat la timp”

11.38Grecia va primi ajutor după ce a invocat acordul de protecție civilă. O aeronavă militară aduce 60 de pompieri din Cipru, iar Spania a trimis două avioane de stins incendii.

11.31 Garda de Coastă și alte vase au salvat 696 de oameni care fugiseră de flăcări pe plaje. Alte 19 persoane au fost salvate din apele mării.

11:06La nivelul ambasadei din Atena, nu au fost primite până acum solicitări de asistență consulară, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

11.02 Grecia a declarat stare de urgență.

10.02 Potrivit ultimului bilanț, peste 50 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți de flăcările care au prins ca într-o capcană familiile ce încercau să fugă de incendii.

Inițial bilanțul era de 24 de morți, însă corpurile neînsuflețite a alte 26 de persoane au fost descoperite marți dimineață în apropierea unei plaje din zona localității Rafina, au declarat voluntari de la Crucea Roșie și un oficial local. Potrivit ziaruluiTa Nea, este vorba de bărbați, femei și copii care ar fi murit îmbrățișați.

08.41 Numărul celor decedați a ajuns la 24, potrivit ultimelor informații oferite de autorități (Reuters).

Cele mai multe dintre victime au murit în casele sau în mașinile lor în Mati, o localitate turistică aflată la 29 kilometri de Atena ce a fost devastată de flăcările ce s-au extins rapid luni după-amiază, a declarat marți dimineață Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al Guvernului.

El a spus că 88 de adulți și 16 copii au fost răniți, 11 dintre ei grav. Cea mai tânără victimă este un bebeluș de 6 luni, care a murit din cauza intoxicării cu fum.

”Mati nu mai există ca localitate. Am văzut cadavre, mașini arse. Sunt norocoasă că mai sunt în viață”, a declarat o femeie pentru televiziunea elenă Skai TV.

Grecia a cerut ajutor pentru a lupta cu flăcările, spunând că are nevoie de la partenerii din UE de echipamente pentru combaterea de la sol și din aer a incendiilor. Cipru și Spania s-au oferit să ajute.