Cancelarul german Angela Merkel spune că a avut dreptate când a declarat că europenii nu se mai pot baza pe SUA să impună ordinea în lume, și că este nevoie să ia frâiele în propriile mâini, relatează Reuters.

Angela Merkel si Donald TrumpFoto: YouTube

”Nu ne mai putem baza pe superputerea Statelor Unite”, a declarat Merkel, într-o conferință de presă la Berlin.

Pe de altă parte, ea a mai spus că în pofida presiunilor puternice din acest moment, relația transatlantică rămâne crucială pentru Germania.

”S-ar putea spune că valorile noastre, sau cadrul de lucru, sunt sub presiune puternică în acest moment”, a declarat Angela Merkel, întrebată despre relația cu Donald Trump. ”Totuși, relațiile transatlantice, inclusiv cu președintele Statelor Unite, sunt cruciale pentru noi și vom continua să le consolidăm”, a adăugat aceasta.

Referitor la întrevederea între președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, Merkel a comentat că ea se bucură pentru „orice întâlnire”, iar invitația administrației americane ca Putin să viziteze Casa Albă este o consecință firească a summitului de la Helsinki.

Relația dintre Germania și SUA a cunoscut un moment extrem de tensionat la summitul NATO de la Bruxelles, care a avut loc săptămâna trecută. Trump a acuzat Berlinul că este ”captivă” Rusiei pentru că depinde de energia pe care o cumpără de la ruși. În același timp, Trump a atacat dur Germania, alături de alte state NATO, pentru că nu contribuie cu 2% din PIB la bugetul Alianței Nord-Atlantice.