Grupul Poliţiştilor Rutieri din România face apel, printr-o scrisoare deschisă, la președintele Klaus Iohannis să nu promulge legea de modificare a Codului Rutier, care prevede, printre altele, că prezenţa maşinilor de poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 - 2.000 de metri înainte, pentru că ”numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va creşte alarmant”, relateazăNews.ro.

Politisti rutieri cu radarFoto: Facebook / Politia Romana

Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenționăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va crește alarmant după intrareaîn vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019). Domnule Președinte, va rugăm să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viață cetățenilor” la Curtea Constituțională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituției, art. 22, alin. (1) “Dreptul la viață, precum și dreptul la integritatea fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”, se arată în scrisoarea polițiștilor rutieri..

Potrivit polițiștilor, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu şi niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricţii.

În plus, poliţiştii afirmă că modificările aduse Codului Rutier ”nu fac decât să pună în pericol viaţă cetăţenilor acestei ţări prin nerespectarea limitelor de viteză în lipsa unui control din partea puterii statului” și transformă Poliția Rutieră într-un bibelou.

”Impunerea modificărilor adoptate nu face decât să parafeze o Poliţie Rutieră total ineficientă în depistarea celor care produc accidente rutiere. Această lege nu face decât să pună o forţă, cum este Poliţia Rutieră, ce trebuie să asigure siguranţă cetăţeanului (1951 de morţi în anul 2017 din accidente), într-un bibelou inutil în prezenţa căruia se va respecta legea, iar în absenţa anunţată se va merge după bunul plac”, mai spun poliţiştii.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, în 5 iulie, un proiect de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de Guvern nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede, printre altele, că prezenţa maşinilor de poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 - 2.000 de metri înainte.

Citește și:

Dispar radarele ascunse: Vor fi doar pe mașini marcate și semnalizate cu panouri afişate cu 500-1.000 de metri înainte - controversatul proiect, votat de Camera Deputaților