Camera Deputaților a votat joi, în calitate de for decizional, proiectul de lege de modificare a Codului Rutier care obligă polițiștii rutieri să foloseasca radarele doar pe mașini inscripționate și în locuri semnalate cu panouri rutiere afișate înainte cu 500-1000 de metri înainte în localitate și 2 - 4 km în afara localității.

Fara radare ascunseFoto: Stirile ProTV

Totodată, dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie.

Proiectul a trecut cu 226 voturi "pentru" - PSD, ALDE, PNL, UDMR, 26 "contra" - toti deputații USR plus unul de la PSD (Alfred Simonis), unul de la UDMR (Csoma Botond) și doi de la PNL (Gabriel Andronache și Daniel Gheorghe) și 5 abțineri.

Vezi detaliat votul electronic pe acest proiect

Ce prevede exact acest amendament UDMR plus PNL:

"În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staționare sau pe suporții amenajărilor rutiere, ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenței acestora în zona drumului public prin panouri de atenționare, postate mai înainte pe snesul de mers, cu minimum 500 de m în localitate și cu minimum 2000 m în afara localității, dar nu mai mult de 1000 m în localitate și 4000 m în afara localității față de radar."

Proiecul de lege merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Organizația independentă ETSC, cu sediul la Bruxelles, a criticat proiectul de lege care schimbă modul în care radarele vor fi instalate și semnalizate, avertizând că respectarea limitelor legale de viteză va fi foarte dificil de verificat.

Deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi, declara, după ce comisiile au adoptat raportul cu aceste moificări, că forma este una "oribilă" care face practic imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce privește viteza. "După promulgare, va fi liber la călcat pedala. (...) este pur și simplu o oroare!".

Proiectul de lege inițiat la bază de deputatul PNL Florin Roman prevedea că maşinile de poliţie cu radar trebuie să fie inscripţionate cu însemnele Poliţiei Române și să fie poziţionate vizbil. Guvernul anunțase anterior că nu susține proiectul de lege.

Citește aici raportul cu amendamentele aduse