​VIDEO Cum arată camionul militar pe care nemții de la Rheinmetall vor să-l asambleze în România pentru Armată

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 20 iulie 2018, 9:17 Actualitate | Esenţial


Camion militar Rhienmetall din seria HX
Foto: Rheinmetall
Armata Română vrea să cumpere circa 3.300 de camioane în diferite configurații și estimează un contract cadru de circa 750 de milioane de euro pentru următorii șapte ani. Primii care se anunță la licitație sunt nemții de la Rheinmetall care derulează deja în prezent un joint-venture cu Uzina Automecanică Moreni pentru realizarea transportorului românesc Agilis 8x8. Rheinmetall vrea să intre în licitație cu camioanele militare gama HX și camioanele comerciale militarizate TG. Pentru acest contract, nemții caută colaborări cu furnizori locali din România și propun asamblarea modelelor în țară: modele grele, militare la Moreni, folosindu-se de o parte din infrastructura programului Agilis, iar camioanele militarizate prin compania MHS Truck&Bus, reprezentantul MAN în România și importator al Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV).

Ministerul Apărării tocmai a lansat o licitație uriașă de dotare a Armatei cu camioane în diferite configurații - Un contract cadru pe șapte ani pentru circa 3.300 de camioane și remorci cu o valoare estimată la circa 750 de milioane de euro. Camioanele pe care le cere Armata vin în diferse configurații - 4x4, 6x6 sau 8x8 - în variante militare, cu protecție a cabinei (blindaj), sau variante mai light, camioane comerciale în variantă militarizată.

VIDEO - camionul militar pe care nemții de la Rheinmetall vor să-l asambleze în România pentru ArmatăRheinmetall - compania germană din domeniul apărării care are deja înființata împreună cu Ministerul economiei firma de tip-joint venture Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) prin care va dezvolta și produce la Uzina Moreni transportorul blindat amfibiu 8x8 Agilis - anunță că e interesată de licitația camioanelor și a demarat deja întâlniri cu companii din țară și furnizori locali.

Pentru camioanele militare - vehicule grele, specializate, cu protecție sporită - Rheinmetal propune seria de modele HX, iar pentru modelele comerciale militareizate seria de modele TG.

La București, Rheinmetall a adus un camion militar din seria HX 6x6 care va intra în dotarea armatei germane.

„Camionul HX e parte din din propunerea noastră pentru Armata Română. Ce avem aici e configurația pentru armata germană din cadrul programului UTF. Armata Germanie tocmai a semnat un contract cu noi pentru două mii de camioane. Având în vedere cerințele Armatei Române, compatibilitățile cu alte forțe NATO este esențială. Camionul de aici e folosit de mai multe armare NATO și ar fi pentru Armata Română o paltformă perfectă nu doar în țară, cât și în teatrele de operații”, a declarat pentru HotNews.ro, Dominik von Wolff Matternich, director de vânzări în cadrul Rheinmetall România.

Camion militar Rheinmetal din seria HX:


„Camionul HX este un camion pur militar. A fost inițial conceput pentru ca armata Germaniei să poată acompania tancul Leopard în teren. Are capacități off-road unice și are posibilitatea de a integra o cabină protejată. Un element pe care îl subliniem este că echipajele vehiculelor logistice în teatrele de operații merita aceeași protecție ca în vehiculele de luptă”, a mai spus oficialul Rheinmetall.

Asamblarea acestui camiion în România ar urma să fie realizată la Moreni, dacă firma germană căștigă licitația lansată de MApN, și va folosi o parte din infrastructura care deja va fi pusă pe picioare pentru programul Agilis 8x8.

„Multe cerințe pentru unelte și echipamente sunt similare - pentru camioane e clar mai puțin complex față de transportoare, dar putem folosi infrastructura pentru ambele programe”, a explicat von Wolff Matternich.

Dincolo de asamblarea componentelor camioanelor, nemții de la Rheinmetall caută șă implice și firme din România și furnizori locali în etapa de producție.

„În faza de producție ne uităm la asamblare locală și integrarea unor furnizori locali. Am identificat un potențial uriaș aici în România. Furnizori locali pentru tot felul de elemente, suprastructuri, generatoare, sisteme de răcire și altele. În același timp căutăm furnizori care să ne ajute și în alte programe din alte țări. Alt element, pe care să nu-l uităm, este durata de viață a vehiculelor. Acestea vor fi în uz probabil 20-25 de ani și e important să ai o bază de parteneri locali care pot ajuta cu mentenanța”, a detaliat reprezentantul Rheinmetall.

Camion militarizat din seria TG:


Potrivit Rheinmetall, integrarea locală a asamblării vehiculelor va fi făcută în două locuri, la Uzina din Moreni și în altă parte din țară prin MHX Truck&Bus, importatorul Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) în România.

„Trebuie să ne uităm la împărțirea flotei de camioane. Integrarea mai laborioasă a camioanelor militare va fi făcută la Moreni. Pentru camioanele militarizate lucrările vor fi mai puțin complexe, dar în număr mai mare, și aici vom lucra împreună cu MHS”, a declarat von Wolff Matternich.

Pe lângă licitația pentru camioane, nemții de la Rheinmetall caută să realizeze local și camioanele specializate pentru sistemele Patriot și HIMARS pe care România le-a achiziționat. Despre acest plan HotNews.ro a scris încă de anul trecut.

„Discutăm și de realizarea de camioane pentru programele Patriot sau HIMARS. Suntem în discuție permanentă cu companiile americane pentru a ne asigura că vor folosi aceleași camioane care ar putea fi folosite de Armata Română”, a detaliat reprezentantul Rheinmetall.

Conform calculelor companiei, pentru sistemele Patriot și HIMARS ar fi un necesar de 174 de camioane.

Portofoliul de camioane Rheinmetall: 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18700 vizualizari

 • -28 (48 voturi)    
  e bun... (Vineri, 20 iulie 2018, 9:23)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... macar asta nu se poate prabusi...
  si in plus il putem baga la arat, daca nu apar dujmanii imaginari pe campul de lupta...
  • +18 (28 voturi)    
   amice... (Vineri, 20 iulie 2018, 10:09)

   ardeleanu_ion123 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   ....!

   Romania nu isi poate permite sa fie chiar in fundul gol. Tu lasi usa deshisa cand pleci in vacanta? demontezi gardurile? vinzi cainele? si pui un banner mare cu "Stapan plecat, veniti baieti, e gratis!"

   cam la asta se rezuma ideile tale!
   • -4 (6 voturi)    
    Pai.. (Vineri, 20 iulie 2018, 22:03)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui ardeleanu_ion123

    adica ideile tale se rezuma doar la "impresie artistica"... daca e asa, de ce nu luam unele gonflabile?
  • +14 (22 voturi)    
   Rusia e f agresiva, nu putem ramane pasivi (Vineri, 20 iulie 2018, 10:59)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Dictatura putinista tocmai si-a etalat noi arme cu care transmite un mesaj de amenintare fata de tari vecine sau aflate in proximitate.

   Romania e obligata sa se inarmeze cat mai bine, masiv si atat de repede pe cat permite bugetul si procedurile de achizitie.

   Mobilitatea fortelor militare e ultra necesara pt ca un eventual conflict nu se va desfasura pe teritoriul Romaniei, ci in teritorii de langa noi. Rusia nu va ataca direct teritoriul unor tari NATO pentru ca se expune la lovituri de raspuns asupra propriului teritoriu.

   Haita kagebista de la Moscova va face ce stie mai bine, destabilizari de tari mai slabe si intrarea in forta si/sau hibrida, Ucraina si R.Moldova fiind printre primele vizate.

   Ori pentru Romania, o actiune militara rusa direct in RM este o linie rosie, se va interveni imediat, la cererea Chisinaului, cu forte speciale, cu echipament de ultima generatie si impreuna cu trupe americane aflate deja aici.

   In urmatorii ani, cresterea economica substantiala, constant aflata cu mult peste media UE de ani de zile, va permite bugetului sa fie alocate miliarde de euro pentru dotarea fortelor armatei romane cu tot ce e mai modern in razboiul conventional, de la elicoptere de atac si blindate pana la corvete si rachete cu raza medie de actiune.

   O decizie f buna (a devenit chiar o conditie in sine pt orice contract militar important) e ca cel putin o parte a productiei (si obligatoriu mentenanta) sa se faca in Romania, cu efecte pozitive asupra crearii de locuri de munca, retehnologizarii unor capacitati ale industriei noastre militare (acum modesta), posibilitatii unor exporturi in viitor.

   Cu echiparea si antrenarea fortelor noastre vom ajunge curand in pozitia de a face ca Rusia sa plateasca un cost uman si material foarte ridicat pentru orice eventuala agresiune langa frontierele Romaniei, asupra RM sau teritoriilor locuite de romani in sudul Ucrainei.
 • -20 (26 voturi)    
  super misto (Vineri, 20 iulie 2018, 10:18)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  intrebarea e cine o sa le foloseasca? ca armata noastra e cam pe duca
  • +6 (12 voturi)    
   cum ai tras concluzia asta? (Vineri, 20 iulie 2018, 12:31)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   Ca armata romana e pe duca?
   Era mai putin pe duca cand avea ca misiuni culesul porumbului si constructia de canale?
   Vorbiti sa nu adormiti trolisori sovietici.
   • -4 (6 voturi)    
    Pai... (Vineri, 20 iulie 2018, 22:04)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    noua ne mor "baietii" pe timp de pace, d'apoi pe timp de razboi...
    • +2 (2 voturi)    
     Intreaba-ti bunicii cum mureau (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 5:14)

     Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Dupa ce au venit rusii, cica aliati, preteni.
    • +1 (1 vot)    
     asta e un argument? (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 10:37)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     ai cumva statistici cu privire la numarul mortilor din armata Rusiei? Pe timp de pace, evident!
 • +18 (22 voturi)    
  O sa castige o firma turceasca (Vineri, 20 iulie 2018, 10:20)

  Alex_100 [utilizator]

  Sper sa nu organizeze Firea licitatia :)))
 • -8 (14 voturi)    
  Mija ? (Vineri, 20 iulie 2018, 11:06)

  fdaniel [utilizator]

  Seamana mult cu camioanele care se făceau la Mija, parcă.
  Dar, hei, ce gheșeft mai ai dacă nu le imporți și mai iei și tu un ciubuc?
  Ce afacere-i aia să dai de lucru la niște pârliți care oricum te votează și se bucură mai mult dacă le dai ajutoare decât dacă le dai de lucru .....
  • +13 (13 voturi)    
   Vai, dar ce dreptate ai! (Vineri, 20 iulie 2018, 12:02)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Și camioanele Roman seamănă cu MAN-ul original
   Chiar și germanii seamănă cu românii...
   Dar rezultatul final este net diferit!
  • +10 (10 voturi)    
   mda, seamana, au tot 4 sau 6 roti (Vineri, 20 iulie 2018, 12:36)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Si Passatul seamana parca cu Dacia Solenza.
 • +5 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 20 iulie 2018, 11:21)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Protecția cabinei în varianta blindată (Vineri, 20 iulie 2018, 12:02)

   Victor.Cozmei [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   https://youtu.be/aszasr19PPw
  • +4 (4 voturi)    
   si totusi (Vineri, 20 iulie 2018, 12:41)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   Una e ca orice glont ratacit sa iti patrunda in cabina si sa iti omoare soferul sau sa iti buleasca ceva la comenzi si alta e sa suporte un foc de armament usor sustinut(cum e capabil TAB-ul)
   • +1 (3 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 20 iulie 2018, 13:19)

    un_deget_de_secaturi [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

    • +2 (4 voturi)    
     Eu zic atunci... (Vineri, 20 iulie 2018, 23:11)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

     ... sa-i descalificam p-astia pentru ca textul lor de marketing nu corespunde 100%, textual, adevarului.
     Dar stai... de fapt nici macar nu stim exact despre ce-i vorba... propozitia cu pricina n-a fost scrisa, ci spusa, cu siguranta nu-n romana (oare in ce limba? Sper ca nu in engleza, judecand dupa calitatea traducerilor de pe HN...) etc. etc. etc.
     Cel mai bine ar fi sa reinviem din morti Roman BV si sa le incredintam lor contractul. In felul asta s-ar crea si cateva mii de locuri de munca - pentru activistii PSD, amantele, neamurile si prietenii lor, bineinteles.
  • +2 (2 voturi)    
   . (Vineri, 20 iulie 2018, 15:29)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   acel citat se refera evident la vehiculele de transport pentru infanterie, camioanele astea ar trebui sa asigure acelasi nivel de protectie ca IFV-urile si APC-urile. poti sa te gandesti la MRAP-uri ca sa intelegi ce inseamna asta (si ca se poate obtine si pentru altfel de platforme).

   NATO are un standard pentru blindajul vehiculelor din fiecare categorie, la asta se rezuma de fapt discutia, achizitia sa fie la acelasi rating de protectie (sau mai bun) cu Strykerele si vehiculele utilitare cumparate de la Rheinmetall.
 • 0 (8 voturi)    
  CAM MULTE (Vineri, 20 iulie 2018, 12:04)

  jidanul [utilizator]

  Cam multe bla-bla-uri din partea Rheinmetall. Au fost si la Resita de cateva ori si se tot invart in jurul cozii. Vor de toate dar, nu prea ofera nimic concret.
  • -2 (4 voturi)    
   Pai da... (Vineri, 20 iulie 2018, 22:05)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   .. nu stiu cui sa-i dea spaga... sa prinda contracte babane din banii nostrii.
 • 0 (8 voturi)    
  nasol! (Vineri, 20 iulie 2018, 14:12)

  laurentiucat [utilizator]

  nu mai furati banii de la copii ca sa le dati pe jucarii din astea.
  • +1 (3 voturi)    
   Corect!!! (Vineri, 20 iulie 2018, 23:12)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

   Destinatia fireasca a banilor de la copii este alta - buzunarele fara fund ale bashtanilor PSD.
 • +1 (5 voturi)    
  Bun, bravo hotnews! (Vineri, 20 iulie 2018, 23:19)

  V. Istina [utilizator]

  Excelent! Stirea asta e foarte importanta, si bine intocmit video reportajul!
  O veste buna pentru romani si pentru Romania!
 • +1 (1 vot)    
  hai sa ne dam cu parerea (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 14:25)

  gica69 [utilizator]

  Doamne, cati specialisti .... Rheinmetall este o companie serioasa . depinde de noi cat de seriosi suntem. ptr cine nu stie: in 1990 mercedes a vrut sa cumpere fabrica "autobuzul" dar a renuntat ... si bechtel face infrastructura super dar unde se lucreaza "la vedere" . daca aceste camioane vor fi fabricate (chiar si asamblate doar) in romania : tot e un castig. ca de calitatea produselor lor nu prea s-a plans nimeni


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by