Președintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

În ampla sesizare transmisă Curții Constituționale, președintele Klaus Iohannis spune că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor contravine normelor și principiilor constituționale și prezintă o serie de argumente în acest sens.

Printre primele aspecte de neconstituţionalitate semnalate se numără faptul că "legea a fost dezbătută şi adoptată cu încălcarea normelor şi principiilor constituţionale în materie de legiferare". Potrivit Președinției, sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților în care a fost adoptat proiectul de lege nu a fost legal întrunită.

Președintele atenționează că multe dintre dispozițiile noii legi sunt neclare, imprecise, contradictorii şi generează impredictibilitate prin imposibilitatea aplicării concrete, încălcând astfel art. 1 alin. (5) din Constituţie.

Șeful statului critică, printre altele, eliminarea concursului constând în proba scrisă pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Legiuitorul a eliminat o garanţie a derulării unui concurs într-un mod cât mai obiectiv, care să asigure promovarea la instanţa supremă a judecătorilor cu un înalt nivel de pregătire profesională. Prin menţinerea doar a probei interviului pentru candidaţi se relativizează standardele profesionale, este sporită doza de (...)”, se spune în sesizare.

Alte articole din noua lege criticate de Iohannis: cel care reglementează eroarea judiciară, procedura de constatare a acesteia şi condiţiile exercitării acţiunii în regres de către statul român, precum și cel ce reglementează condiţiile de pensionare ale magistraţilor. Despre acesta din urmă, președintele spune că „pune în pericol chiar funcţionarea sistemului judiciar, prin impactul negativ semnificativ asupra calităţii actului de justiţie dat de ieşirea din sistemul judiciar a judecătorilor şi procurorilor specializaţi”.

Iohannis mai atenționează și că unele articole aduc atingere rolului CSM sau lasă fără efect anchetele disciplinare ale Inspecţiei Judiciare.

Un alt articol criticat este cel care acordă prioritate la repartizarea în zonele cu minorităţi naţionale magistraților care cunosc limba acelei minorități. ”Judecătorul/procurorul nu are obligaţia de a cunoaşte limba minorităţilor naţionale, ci pe aceea de a asigura cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale dreptul de a se exprima în limba maternă, urmată în mod firesc de folosirea serviciilor unor interpreţi/traducători autorizaţi”, explică Președinția.

Iohannis face trimitere în sesizarea către CCR și la unele dintre recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la aceste modificări.

Șeful statului cere prin urmare CCR să admită sesizarea și să constate că această lege ce modifică statutul magistraților este neconstituţională în ansamblul său.

Citește integral sesizarea către Curtea Constituțională a României pe site-ul Administrației Prezidențiale