Guvernul se reuneşte în şedinţă astăzi, și nu joi, fără să fie disponibile informații despre ordinea de zi. Potrivit liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar urma să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă pe mediu. "Acesta este motivul pentru care s-a decalat pentru marţi şedinţa de guvern", a subliniat Tăriceanu. El a negat din nou, luni seară, la postul public de televiziune, informaţiile potrivit cărora s-ar pregăti o ordonanţă de urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Guvernul a făcut publică ordinea de zi a ședinței de marți. Pe agenda oficială figurează o singură ordonanță de urgență care vizează domeniul cercetării.

“Mâine (marţi – n.r.) este şedinţă de guvern, vreau să spun foarte clar, m-am interesat, nu este pe ordinea zi a şedinţei de guvern (OUG privind aministie şi graţiere - n.r). (…) Nu e pe ordinea de zi. Mâine se ţine şedinţa de guvern pentru că este o altă OUG, pe mediu, care trebuie să pună în acord directiva europeană şi acesta este motivul pentru care s-a decalat pentru marţi şedinţa de guvern”, a declarat liderul ALDE la TVR, citat deNews.ro.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că informaţiile privind o ordonanţă de urgenţă care ar viza aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie au fost “aruncate în presă”, iar “foarte mulţi muşcă subiectul”.

Liderul ALDE a ținut să sublinieze însă că o ordonanţă de urgenţă pentru amnisite şi graţiere s-a mai dat pe vremea guvernului Năstase.

"Primul lucru pe care vreau să îl remarc este că această idee a unei amnistii şi a unei graţieri nu ar fi de neconceput. De ce? S-a mai făcut în România, e adevărat, cu foarte mulţi ani în urmă, 2002 sau 2003. O astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. Unii spun că nu este oportună pentru că imediat se personalizeză discuţia şi se trece la evocarea numelor persoanelor care ar beneficia de o astfel de măsură. Ca să nu lungesc vorba, se spune. Suntem oare capabili să lăsăm această problemă de personalizare o clipă deoparte, nu o excludem din discuţie, şi abordăm puţin altfel problema?", a declarat Tăriceanu.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat aceste informaţii. "I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public", a transmis Liviu Dragnea pentru Digi 24.

Anterior, ministrul Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiţiei nu există în dezbatere sau în avizare o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

G4Media.roanunţase că o ordonanţă de urgenţă privind amnistia sau graţierea unor fapte de corupţie ar urma să fie adoptată în şedinţa de guvern de marţi, dar liderul PSD "ar fi bătut în retragere", în condiţiile în care ministrul Tudorel Toader nu ar fi vrut să îşi asume semnarea acestei OUG.