Ministrul Justiţiei Tudorel Toader scrie sâmbătă pe Facebook că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni.

Tudorel ToaderFoto: Facebook - Tudorel Toader

"Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania ! Calitatea de funcționar public sau european apare însa, ca element de agravare, în cazul mai multor infracțiuni, precum: înșelăciune, frauda în domeniul subvențiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forță probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcții publice, obținerea de declarații prin forță, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancțiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaților la săvârșirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârșit prin abuz de funcție etc", a scris ministrul Justiţiei Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook, conform Mediafax.

Tudorel Toader precizează că și în Codul penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcționarul public abuzează de poziția pe care o are, precum cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă sau falsul intelectual.

Reacția ministrului vine după ce Ambasada Germaniei la București a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată în Germania, atât în legile fiscale cât și în codul penal, iar pedeapsa variază de la amendă până la cea cu închisoarea.

"În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", potrivit unui mesaj pe pagina de Facebook a Ambasadei Germaniei în România.

Și precizarea Ambasadei Germaniei era de fapt o reacție la afirmațiile făcute de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, într-o emisiune la Antena 3: „Am auzit că Viorica Dăncilă a avut o discuţie cu Juncker şi Timmermans pe care i-a întrebat dacă "în Olanda sau Germania aveţi abuz în serviciu?" Au spus nu.”

Germania este unul dintre cele 12 state partenere, alături de Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi SUA, care au transmis, pe 28 iunie, autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală.