Premierul Viorica Dancilă efectuează luni și marți o vizită de lucru la Bruxelles, prilej cu care va avea o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează Guvernul într-un comunicat.

Dancila si JunckerFoto: Guvern

Potrivit sursei citate, premierul Dăncilă va avea de asemenea discuții cu Corina Creţu, comisar european pentru politică regională, cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, și cu Günther Oettinger, comisar european pentru buget și resurse umane.

Executivul afirmă în comunicat că „vizita la Bruxelles urmărește intensificarea dialogului Guvernului României cu instituțiile europene, în perspectiva preluării de către țara noastră a președinției Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019”.

„Înaltul oficial român va reitera angajamentul ferm al autorităților române de a asigura un mandat de succes, va evidenția obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre, precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, vor fi abordate, de asemenea, aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe politica de coeziune și politica agricolă comună.

HotNews.ro a scris vinerea trecută că premierul Viorica Dăncilă urmează să aibă săptămâna aceasta o întâlnire cu președintele CE, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele CE responsabil de justiție și statul de drept, Frans Timmermans, conform unui draft de program difuzat de executivul european.

La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader, se va întâlni vineri, 13 iulie, la Innsbruck (Austria), cu comisarul european pe Justiție, Vĕra Jourová. Austria a preluat la începutul lunii președinția Consiliului UE.

Reamintim că în ultima perioadă Comisia Europeană și-a întețit avertismentele față de România, în contextul modificărilor legislative din Justiție, operate de majoritatea PSD-ALDE.

Miercurea trecută, Comisia Europeană s-a declarat tot mai îngrijorată de modificările legislative privind justiția din România și a avertizat că nu va ezita să ia măsuri, dacă va fi nevoie, pentru a asigura compatibilitatea legilor românești cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale, al cooperării polițienești și al standardelor internaționale.

Parlamentul a decis modificarea Codului penal, redefinind infracțiunea de abuz în serviciu.