Comisia Europeană este tot mai îngrijorată de modificările legislative privind justiția din România și spune că nu va ezita să ia măsuri, dacă va fi nevoie, pentru a asigura compatibilitatea legilor românești cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale, al cooperării polițienești și al standardelor internaționale, a declarat, miercuri, Christian Wigand, purtător de cuvânt al executivului european.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Declarația completă a reprezentantului CE:

  • „Comisia urmărește îndeaproape și cu îngrijorări crescânde evoluțiile actuale din România.

  • Noi, precum și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist sunt de o importanță capitală. Acesta este și nucleul rapoartelor Comisiei privind MCV. Este crucial ca acum România să-și intensifice eforturile și să evite regresul realizărilor trecute. 

  • În acest context, urmărim îndeaproape reformele judiciare și codurile penale din România. Luăm notă că reforma Codului penal a fost adoptată de Parlamentul României. Vom examina textele finale ale legislației pentru compatibilitatea acestora cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale, al cooperării polițienești și al standardelor internaționale. Ca gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă va fi nevoie, pentru a asigura o astfel de compatibilitate”. 

CITEȘTE ȘI:Codul penal a fost ADOPTAT - vot la limită / USR: "De astăzi România nu mai este stat de drept, este stat de Dragnea" / PNL: "Acesta a fost adevăratul program de guvernare al PSD"

CITEȘTE ȘI:SINTEZĂCare sunt principalele modificări aduse Codului penal