Câteva sute de persoane au protestat și joi seară în Piaţa Victoriei din Capitală împotriva modificărilor aduse Codului Penal în Parlament. Circulaţia a fost oprită pe breteaua care face legătura între bulevardele Kiseleff şi Nicolae Titulescu timp de aproximativ două ore, până în jurul orei 21.00, după ce mai mulţi protestatari au pătruns pe carosabil.

Protest Guvern 5 iulie 2018Foto: Hotnews

Manifestanţii, al căror număr a fost în momentele de vârf de peste 600 - conform Agerpres - au avut pancarte cu mesaje ca: "Demisia Guvernului şi Parlamentului. Anticipate", "Să vă fie ruşine!", "În democraţie hoţii stau la puşcărie!", "Fără penali în funcţii publice", "O caut pe Elodia justiţiei", "PSD+ALDE=hoţii".

Ei au scandat printre altele "Justiţie, nu corupţie", "Nu scăpaţi!", "Fără penali", "Hoţii!", "Nu cedăm, rezistăm", "Demisia", "România, trezeşte-te!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi".

La ora 21.00 a fost intonat imnul naţional, iar protestatarii au aprins luminile telefoanelor mobile.

Mai multe persoane au aprins lumânări în memoria lui Călin Farcaş, tânărul de 29 de ani din Braşov care a murit la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, în timp ce aştepta un transplant de plămâni.

Desfășurarea protestului de joi:

UPDATE 22:40 Protestul s-a încheiat

UPDATE 22:05 În Piață mai sunt în jur de 150 de persoane

UPDATE 21:37 Aproximativ 300 de oameni protestează la această oră. Ei continuă să scandeze "PSD - ciuma roșie"

UPDATE 21:29 Manifestanții s-au mai rărit. În Piață se circulă normal

UPDATE 21:14 Manifestanții scandează "Hoții, hoții!", "Nu scăpați!" și "PSD - ciuma roșie"

UPDATE 21:05 A existat și un mic moment tensionat. Un bărbat venit la protest cu soția și copilul a fost oprit și legitimat de jandarmi. Şeful dispozitivului susține că bărbatul ar fi fost filmat agresând un jandarm

UPDATE 18:55 Noi îmbulzeli între protestatari, care încearcă să blocheze o trecere de pietoni, și jandarmi

Manifestația vine după ce Comunitatea Facebook "Corupția Ucide" a lansat un apel pentru un nou protest, joi seară, în Piața Victoriei din Capitală, împotriva modificărilor aduse de PSD-ALDE Codului Penal și adoptate în Parlament. Protestul intitulat „Blocăm Codurile Penalilor!”, denunță "modificările votate pentru scăparea lui Liviu Dragnea dar și albirea dosarelor a peste 2.000 de inculpați pentru abuz în serviciu".

Amintim că plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în Parlament.

Peste 3.000 de oameni au manifestat apoi, miercuri seară, în Piața Victoriei. Oameni au scandat „La mulți ani, Liviule / Aici vom fi zi de zi / PSD - ciuma roșie”. Nu au lipsit incidentele cu jandarmii care au încercat să blocheze trecerile de pietoni, tensiunea în Piață fiind una ridicată după ce protestatari au reusit să blocheze circulația pe bulevardele Aviatorilor și Kiseleff.

Protest Coruptia Ucide

Protest Coruptia Ucide

Foto: Facebook/ Coruptia ucide

Apelul la protest lansat de Coruptia Ucide si celelalte grupuri civice:

„Acceptați modificările votate pentru scăparea lui Liviu Dragnea dar și albirea dosarelor a peste 2000 de inculpați pentru abuz în serviciu?

Daca nu, atunci ne vedem în stradă!

Ce vrea puterea? Să scape cei mai corupți și responsabili pentru situația în care se află România acum. Și mai vor ca jurnaliștii care ne vor informa despre fărădelegile făcute de ei, să facă pușcarie. Da, asta vor. Nu este nicio exagerare când afirmăm că vom ajunge în dictatura partidului aflat la putere, dacă nu intervenim acum.

Până acum, nu au reușit să își treacă legile favorabile lor. Iar asta ți se datorează și ție pentru faptul că ai ieșit în stradă. Acum, România are nevoie de noi mai mult ca niciodată, are nevoie ca toți cetățenii ei să o apere. Ieri am arătat că se poate, dar astăzi trebuie sa arătăm că suntem fermi și uniți pentru o justiție independentă.

Constituția: Art. 55 - Apărarea ţării

(1) Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.”