Corespondență din Germania

Disputa din Germania privind azilul se finalizează în noi centre de tranzit, un „no man`s land“ care enervează Austria

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Marţi, 3 iulie 2018, 23:10 Actualitate | Esenţial


Tabara de refugiati
Foto: Captura YouTube
La granița germano-austriacă, solicitanții cu cereri de azil care trebuie să fie soluționate de alte țări vor fi împiedicați să intre în Germania, fiind adăpostiți în așa-numitele centre de tranzit. Acestea sunt, practic, zone extrateritoriale, care nu aparțin Germaniei. Un fel de no man`s land. Ceea ce înseamnă: cine nu intră în Germania, nu trebuie luat cu poliția și trimis înapoi. Este o soluție care amintește de ținerea apatrizilor pe teritoriu neutru, în preajma aeroportului Otopeni, în anul 2002.

Acum nu este vorba de apatrizi, nici de cetățeni români, membri ai Uniunii Europene, însă metoda s-a validat în trecut și se reia. Este o soluție disperată la care recurge Angela Merkel, pentru a liniști apele în coaliția de guvernare, învolburate de pretențiile ministrului său de interne și ale premierului bavarez, Markus Söder (CSU). Acesta „trage tare“ înainte de alegerile din land, care vor avea loc peste trei luni și mai degrabă ar debarca-o pe Merkel, înainte de încheierea mandatului sau de cancelar.

Cu chiu cu vai, între partidele-surori CDU și CSU s-a ajuns la consens. În presă germană, referitor la soluția de compromis găsită, s-a vehiculat termenul „ficțiunea non-intrării“. Aceasta sună, în orice caz, mai frumos decât cea a „expulzarii“, un termen care indică non-acceptanță și lipsă de permisivitate a unui stat, ca să nu spunem violarea dreptului internațional la azil.

Nu este o noutate, pentru Germania, constituirea de centre de primire temporară, mai precis de lagăre de tranzit cu sens unic, adică „înapoi“. Un astfel de centru există, de 20 de ani, în preajma aeroportului din Frankfurt am Main. Aici se pune în aplicare o reglementare specială, care îi privește pe solicitanții de azil veniți pe calea aerului.

Cine nu are documente de identitate, are documente false sau vine dintr-o țară de origine „sigură“, nu poate intră pe teritoriul german. Cererea sa de azil este prelucrată în regim de urgență și, teoretic, în câteva zile, până la două săptămâni, situația sa e decisă. Cel mai probabil, în sensul unui retur.

În mod similar urmează să funcționeze noile centre de tranzit, de la granița bavareză cu Austria. Cu diferența că solicitanții de azil nu pot părăsi aceste centre, ci vor fi acolo ca „internați“. Această restricție de mobilitate ridică și aspecte de legalitate.

Avocatul în drept constituțional, Joachim Wieland, a precizat încă din 2015 - anul „asaltului cu refugiați“, când s-a pus deja în discuție problema zonelor de tranzit -, că acestea sunt posibile, „cu condiția ca oamenii să le poată părăsi de bunăvoie“. Afirmația sa a fost făcută pe baza unei sentințe din 1996, a Curții Constituționale, privind „procedurile de aeroport“. Prin extrapolare, astfel de amenajări publice, cum sunt aceste centre de tranzit pentru refugiați, nu ar diferi esențial de cele existente până acum.

În esență, este vorba de limitarea de mișcare a celor încartiruiți acolo, fapt care nu pare a fi în consens total cu drepturile omului, însă ar face mai ușoară sarcina autorităților de a controla „locatarii“ acestor centre de tranzit. Să nu uităm că Germania a fost scuturată, nu demult, de scandalul expulzarii unui african, printr-o operațiune de forță, care a costă 360.000 de euro, despre care relatam nu demult. 

Prim amenajarea acestor centre de tranzit în zonele de frontieră spre Austria, Angela Merkel stă între ciocan și nicovală. Pe de o parte, ea trebuie să dea satisfacție celui mai apropiat partener din coaliție, CSU, dar și celuilalt partener la guvernare, SPD. Președinta partidului, social-democrat german, Andrea Nahles, a precizat că acest proiect are nevoie de „multe consultări“, pentru care e nevoie de timp.
SPD-ul a refuzat, încă din iarna lui 2015, ideea actualului ministru de interne, Horst Seehofer (CSU), de a se înființa așa-numitele „zone de tranzit“. Social-democrații germani au criticat, la acel moment, conceptul acestuia, considerând amenajările programate drept „zone de arest“.

Compromisul la care s-a ajuns atunci a fost acela de a se înființa centre de înregistrare în cadrul instituțiilor deja existente, unde cererile de azil să fie procesate în regim de urgență. Această soluție pare însă a fi sub pretențiile CSU, care inflamează situația în mod nefiresc, deși numărul cazurilor vizate nu este exagerat.

Potrivit Ministarului Federal de Interne, până la mijlocul lunii iunie au fost preluați în Germania ceva peste 18.000 de solicitanți de azil, ale căror date fuseseră deja procesate în baza de amprentare Eurodac, adică trecuseră deja printr-o țară europeană. Cei mai mulți dintre acești migranți (cca 8.300) fuseseră inițial înregistrați în Italia. În Grecia fuseseră înregistrați 3.400, în Suedia 900, iar în Spania 895.

Per total, numărul celor contabilizati în situație de a fi trecut deja printr-o țară a UE, înainte să ajungă în Germania și să ceară azil, e redus. Însă ambiția cea mare a creștin-socialilor germani nu este pe cifre, ci pe nevoia de „a da un semnal“, și anume că „siguranța țării începe la granițe“.

Însă la granița cea mai solicitată de refugiați se află și Austria, de unde s-au exprimat deja îngrijorări. Ministrul de externe austriac, Karin Kneissl, a declarat, citată de pagina online a primei televiziuni germane, ARD, că guvernul austriac nu a fost deloc consultat în problemă. Acordul scris al Uniunii germane CDU-CSU este catalogat de Kneissl drept „o ficțiune, pe care eu, ca juristă, nu prea o înțeleg“.

Austia a declarat deja că, la deschiderea zonelor de tranzit de la granița lor spre Germania, se simte nevoită în a-și proteja mai puternic sudul țării. Este vorba, mai cu seamă, de granița spre Italia și spre Slovenia. Prin urmare, măsurile germane anti-refugiați ar putea avea un efect de domino, de fortificare a frontierelor, ceea ce nu este deloc în spiritul liberei mișcări din UE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2783 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  suntem nebuni? (Miercuri, 4 iulie 2018, 9:32)

  martel55 [utilizator]

  libera circulatie se refera la cetatenii UE, nu la invadatorii non europeni, si totodata se refera la cetatenii cu acte in regula, ceea ce acesti indivizi intrati ilegal nu au, asa ca ce tot o tin langa unii politicieni progresisti cu grija pentru acesti infractori? sa nu mai zic ca pare sa ii doara in cot de cei pe care pretind ca ii guverneaza si de grija carora ar trbeui sa le pese, cetatenii statului unde sut alesi...dar acesti cetateni sunt vazuti d epoliticineii progresisti doar ca o vaca d emuls pentru a susitne experimentele pe care acestia le fac la nivelul societatilor europene, iar cand fraieii platitori de taxe incep sa puna intrebari sunt catalogati iemdiat ca rasisti, xenofobi, populisti, extremisti, si alte asemenea apelative din vocabularul neo marxismului care a acaparat mass media si elita politica europeana
 • -9 (13 voturi)    
  cate probleme a creat Duamna (Miercuri, 4 iulie 2018, 11:31)

  razeshu [utilizator]

  aici duce lipsa democratiei si politica pumnului in masa. Cat de rau a putut sa faca domna Cancelar cand a dispus unilateral masurile batand cu pumnul in masa in fata politicienilor locali si restul UE. A stat prea mult la putere si a ajuns sa creada ca are dreptate intotdeauna si le stie pe toate. A lasat de izbeliste Balcanii, Romania cu milioanele ei de refugiati, nici acum in ceasul al 12 lea cand ne dam ultima suflare democratica nu misca nimic si toata grija ei este pentru toti veneticii din restul colturilor lumii. Germania e o natiune de buni ingineri dar de fiecare data cand au incercat sa joace "big" in politica mondiala s-a ales praful de tot.
  • +3 (13 voturi)    
   care masuri unilaterale ? (Miercuri, 4 iulie 2018, 11:54)

   rinox [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   Merkel a propus cote obligatorii care au fost respinse. Migratia este problema intregii Europe nu numai a Germaniei. Merkel a facut destul pentru Europa preluand cel mai mare numar de refugiati pe cheltuiala sa, desi acestia erau la momentul respectiv pe teritoriul Ungariei, Austriei etc

   Migratia nu se rezolva cu masuri militaresti, ci cu masuri politice si economice. Cea mai mare parte a valului de migranti s-a datorat razboiului din Siria, daca dictatorul Assad nu era sprijinit de Rusia cadea si nu mai aveam atatia refugiati.
   • 0 (4 voturi)    
    gresit (Miercuri, 4 iulie 2018, 14:15)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui rinox

    nu si-a asigurat suportul, nici intern si nici extern. A calcat in picioare acordul de la Dublin. Nu s-a asigurat ca doar refugiatii de razboi beneficiaza de ajutor. Nu a avut norme clare si nici suportul logistic necesar. a scos din burta numarul de 1 milion ca suna bine la presa. La fel ca raportarile nemarginite de pe vremea lui Ceasca. Nu le-a oferit nici un suport logistic celor pe care dorea sa ii ajute. Acestia s-au expus abuzurilor traficantilor pentru a traversa multiple tari spre Germania. Cei care au beneficiat au fost doar acesti traficanti de fapt.
    De fapt rezultatele vorbesc de la sine. Daca nu facea Orban( pionul CSU) gardul duamna batea pas de gasca in Bundestag in fata AFD ului. Dupa 3 ani avem aceeasi situatie dezastruoasa in taberele de refugiati ca inainte de intiativa dnei Merkel, avem o Europa radicalizata, cu politicieni extremisti iesiti din bezna istoriei inapoi la viata si cu o mare masa de imigranti economici din Africa Subsahariana si Asia. In concluzie o idee oricat de buna ar fi la baza, daca e impusa cu forta, fara negociere, cu ajutorul unei prese aservite, nu poate duce la nimic bun.
    Politicienii cu onoare admit cand gresesc si sse retrag la timp. Ceilalti stau pana la capat. Capatul ala in care se iese urat din scena. Pacat.
    • 0 (2 voturi)    
     nu e gresit (Miercuri, 4 iulie 2018, 19:05)

     rinox [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

     in 2015 intreaga Europa simpatiza cu cauza refugiatilor si Merkel se bucura de sprijinul populatiei germane. Au fost mai mult de 1 milion de refugiati si Germania s-a descurcat bine avand in vedere circumstantele, insa Germania nu pooate sa faca totul in conditiile in care unele state au refuzat sa ajute, mai ales dupa ce au scapat de refugiatii preluati de Germania.

     Cand Orban a facut gardul valul migratinst deja era in scadere si de atunci a tot scazut. Cauza principala a fost acordul cu Turcia care gazduieste un numar foarte mare de refugiati. Merkel a devenit calul de bataie al populistilor, extremistilor si demagogilor politici care au creat o psihoza cu refugiatii la fel cum nazistii au creat o psihoza cu evreii.

     Lui Merkel ar trebui sa-i fie recunoscatoare Europa pentru ca a dezamorsat o situatie exploziva in 2015 cand toate statele erau paralizate de frica iar haosul si indecizia domneau suveran. Merkel a luat initiativa si a deblocat criza lasand refugiatii blocati prin statele mici si incapabile sa gestioneze situata, sa vina in Germania.
   • 0 (4 voturi)    
    gresit (Miercuri, 4 iulie 2018, 14:17)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui rinox

    uitati va pe cifre, cititi stirile inainte sa scrieti - cei care traverseaza Mediterana (si nu doar ei, unii folosesc o ruta prin Rusia in Nord) nu au nici o legatura cu Assad sau Siria.
    • +2 (2 voturi)    
     majoritatea sunt din Siria si din zone de razboi (Miercuri, 4 iulie 2018, 19:08)

     rinox [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

     Libia, Irak, Afganistan etc
     • 0 (0 voturi)    
      razboi ? (Joi, 5 iulie 2018, 15:46)

      razeshu [utilizator] i-a raspuns lui rinox

      in Irak si Afganistan nu e nici un razboi. Si nici in Pakistan. Nu mai bine veniti cu dovezi clare - numere de imigranti pe tari ?
      http://www.asylumineurope.org/reports/country/germany/statistics
      • 0 (0 voturi)    
       Irak si Afganistan sunt zone de conflict (Joi, 5 iulie 2018, 20:43)

       rinox [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

       ISIS si talibanii au facut si inca mai fac probleme in zona. Statistici sunt destule

       https://www.destatis.de/EN/FactsFigures/SocietyState/Population/MigrationIntegration/Tables_ForeignPopulation/Gender.html

       https://www.destatis.de/EN/FactsFigures/SocietyState/Population/Migration/Tables_/lrbev07.html

       https://www.destatis.de/EN/FactsFigures/SocietyState/Population/Migration/Tables/MigrationForeignCitizensBetweenGermanyForeignCountries.html
 • -5 (9 voturi)    
  Premiul Nobel (Miercuri, 4 iulie 2018, 11:43)

  xolv [utilizator]

  Pentru cei care au inteles sa rezolve criza din 2008 prin importuri de imigranti calcand in picioare legile Schengen si pentru ONG-urile ce au preluat comertul medieval cu sclavi .
 • +3 (5 voturi)    
  CSU actioneaza iresponsabil (Miercuri, 4 iulie 2018, 12:12)

  sanex [utilizator]

  "Această soluție pare însă a fi sub pretențiile CSU, care inflamează situația în mod nefiresc, deși numărul cazurilor vizate nu este exagerat."

  Populiştii de dreapta fac legea
  Este de necrezut cum o mână de megalomani din Bavaria au încercat să ia ostatică întreaga UE, instrumentalizând-o pentru preluarea puterii de la aripa liberală Merkel a conservatorilor germani...
  https://www.dw.com/ro/comentariu-populi%C5%9Ftii-de-dreapta-fac-legea/a-44470295
  • 0 (0 voturi)    
   nu s chiar o mana (Joi, 5 iulie 2018, 10:38)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui sanex

   ei sunt in spatele lui Orban si s apropiatii celor care conduc Austria. Ca si la noi in cazul UDMR ului partidele mici isi impun punctul de vedere prin santaj. Bavaria a fost leaganul National Socialismului iar CSU e mostenitorul lor. Si se comporta ca atare. Nici Hitler nu a avut majoritatea in parlamentul German vreodata!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by