​Propunerea formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de introducere a unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie pentru infracţiunea de abuz în serviciu în Codul Penal este justă, a declarat la RFI deputatul USR Stelian Ion. Vicepreşedintele Comisiei Iordache atrage însă atenţia că în spatele acestei propuneri s-ar putea ascunde altele, care vor schimba radical situaţia.

Deputat USR Stelian IonFoto: cdep.ro

Stelian Ion priveşte cu scepticism propunerea ministrului Justiţiei privind pragul pentru abuzul în serviciu: ”Ni se pare justă, numai că nu avem o argumentaţie din partea ministerului. E foarte important să vedem care sunt argumentele care au stat la baza acestei alegeri”.

”Pe de altă parte, nu ne-a spus ministrul Justiţiei dacă este singura modificare pe care vrea s-o aducă acestui text care incriminează abuzul în serviciu, pentru că e posibil să dorească introducerea unui prag şi în acelaşi timp să facă şi alte modificări în ce priveşte condiţiile pentru angajarea răspunderii penale pentru abuz în serviciu. Spre exemplu, dacă se va spune că fapta pentru a fi infracţiune trebuie să fie săvârşită în scopul dobândirii unui folos material pentru sine, lucrurile se schimbă radical, indiferent că există sau nu un prag. Deci trebuie să fim foarte atenţi să nu fie o variantă mult mai rea decât cea pe care ne-am imaginat-o de la bun început, cu un prag mare”, consideră deputatul USR.

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul Florin Iordache, se reuneşte luni, din nou, pentru a vota modificările aduse Codului Penal, cel mai aşteptat fiind controversatul articol 297 privind infracţiunea de abuz în serviciu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că propunerea ministerului este să existe un prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu a cărui valoare să fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie. Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru a finaliza, printre altele, modificările la Codurile Penale.