Noul șef al Poliției Române este chestorul Ioan Buda, în vârstă de 53 de ani, care a ocupat funcția de inspector general al Poliției de Frontieră din ianuarie 2010 și până acum, cu excepția unei perioade de un an -între 2015 și 2016 - când a fost secretar în Ministerul de interne.

Ioan BudaFoto: Politia de Frontiera

El a fost eliberat din funcția de secretar de stat, în decembrie 2016, de Dacian Cioloș.

Numele său a fost ținta unorspeculații după valurile de acțiuni anticorupție din vămidin perioada 2009-2010, când unul dintre vameșii cercetați a susținut că Ioan Buda și Sorin Blejnar ar fi ”reginele” șpăgilor de la frontieră. Într-o audiere parlamentară de trei ore din 2011,Buda a refuzat să comenteze acuzațiile. De asemenea, tot în acea perioadă, ministrul de interne Traian Igaș spunea, la Consiliul JAI de la Bruxelles, că apreciază bătălia pe care a dus-o şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, cu corupţia din vămi, acesta demonstrând o implicare deosebită.

Ioan Buda apare și într-un scandal din mai 2017, cândministerul de Interne anunta ca va face verificaridupa ce ziarul Național a publicat o imagine cu un comisar șef în genunchi în fața unor chestori și altor șefi din MAI. Potrivit Național, la masa în fața căreia îngenunchease Miu se aflau chestorul Gelu Oltean, atunci șeful serviciului secret al Ministerului de Interne, chestorul Ioan Buda și chestorul Marcel Ardelean, șeful Directiei de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei și fost atașat MAI la Paris. Carmen Dan declara atunci că din cercetări nu reiese clar dacă era de faţă şi Buda, dar "se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment".

Înainte să devină șef al Poliției de Frontieră, Ioan Buda a lucrat în aceeași instituție, fiind între 1990 și 1999 ofiter operativ in cadrul P.T.F. Borș, apoi urcând în grad până la adjunct al inspectorului general (numit în 1997) și devenind interimar la șefia Poliției de frontieră în octombrie 2009, cu câteva luni înainte să ajungă titular al postului.

El a absolvit facultatea de mecanică din Cluj-Napoca în 1990, obținând apoi, în 1995 și diploma de studii juridice de la Universitatea Oradea. Are trecuteîn CVși mai multe cursuri de master, inclusiv de la Colegiul Național de Apărare.

Înultima sa declarație de avereapare o cotă pare de o treime dintr-un imobil de 180 mp din Cluj-Napoca, un BMW X3 din 2004 și faptul că a donat un apartament de 320.000 lei către Oana Claudia Buda. El declară că a primit în 2017 un salariu anual de 133.000 de lei, că nu are niciun credit, niciun depozit la bancă și nici alte valori sau plasamente financiare.