Peste 400 de oameni au protestat, vineri seară, în Piața Universității din Capitală, iar alte peste 200 de persoane la Cluj față de decizia Guvernului de a opri procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, fără dezbatere publică sau anunţ prealabil.Oamenii au scandat ”Nu Corporația face legislația” și ”Vrem cultură/ nu cianură”. Printre protestatari, la București, au fost prezenți și Nicușor Dan și Mihai Goțiu.

protest Rosia MontaFoto: Ionut Baias

Protestele au fost anunțat pe Facebook, pe pagina ”Roșia Montană, ultima picătură: Vor să blocheze dosarul UNESCO”.

Protestul, Live Text

21.06: Lumea a început să plece.

20.04: Numărul persoanelor care protestează acum depășește cu puțin 400.

19.50: Oamenii încearcă să reînvețe scandările. Acum se scandează ”Nu Corporația face legislația”, dar și ”Vrem cultură/ nu cianură”

19.40: În Piață au apărut și Nicușor Dan și Mihai Goțiu.

19.37: Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 300, după ce inițial erau aproximativ 150. La portavoce se strigă vechea lozincă ”Uniti salvam Roșia Montană!”

Un protest similar are loc și la Cluj. Peste 200 de persoane protestează vineri în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având afișe cu mesajul "PSD otravă roșie", "Trădarea de țară la Roșia se măsoară", "PSD ascunde-te", "Dragnea nu uita, nu te-atingi de Roșia", "nUNESCOatem aurul" (Mediafax)

Imagini de la protestul din Cluj

Ce spun organizatorii protestului de la București:

"Guvernul Dăncilă a oprit procedura de includere a Roşiei Montane în UNESCO! <>, e unul dintre sloganurile Campaniei Salvaţi Roşia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experienţa celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roşiei Montane ştim ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere. (...) În 2013 părea că am pierdut totul. Zeci de mii de oameni am ieşit în stradă şi am oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura şi comunitatea din Roşia Montană. Acum putem duce mai departe această campanie care a modelat societatea civilă din România. Dar trebuie să ne mobilizăm cu acelaşi entuziasm. Am reuşit în 2013, vom reuşi şi acum!”.

Citește și:

Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO