Ministrul Justiție, Tudorel Toader, după motivarea deciziei CCR prin care a stabilit că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA: ”a câștigat, dacă vreți statul de drept. Decizia aceasta foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept”.

Tudorel ToaderFoto: Facebook - Tudorel Toader

”Repet cu convingere, pentru buna funcționare a statului de drept este necesar ca fiecare dintre noi să ne cunoaștem bine competențele, este necesar să le respectăm integral, la timp, în limitele de competență trasate de Constituție, de lege”, a adăugat Toader, care a subliniat că ”independența judecătorilor nu o schimbă nimeni, nici ministrul, nici președintele, nici CCR, procurorii ramân independenți în instrumentarea cauzelor. Niciun mininistru nu se va duce în baza acelei autorități sa întrebe un procuror despre modul de soluționare a unei cauzei”.

Curtea Constituțională apublicat miercuri motivarea decizieiprin care a stabilit că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, argumentând că în condițiile în care șeful statului nu a avut „nici o obiecţie cu privire la regularitatea” procedurii iniţiate de ministrul justiţiei „ar fi trebuit să emită decretul de revocare”.

Judecătorii constituționali invocă articolul art.132 alin.(1) din Constituţie, care prevede că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Acest articol „este un text cu caracter special, care stabileşte o putere de decizie a ministrului justiţiei asupra activităţii desfăşurate de procurori”, spun judecătorii.