​Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi seară, făcând referire la ”declarația de independență” a unor procurori, că ceea ce fac aceștia acum poate fi interpretat ca o presiune asupra Curții Constituționale care urmează să își motiveze decizia referitoare la revocarea șefei DNA.

Tudorel ToaderFoto: Guvernul Romaniei

"Ce fac procurorii acum poate fi interpretată ca o presiune asupra Curții să aibă în vedere cum și cât motivează decizia. (...) Faptul că ar fi trebuit mai demult declanșată această procedură, sunt convins și eu, dar nu eram eu mai demult. Eu am făcut o evaluare anul trecut în martie și am spus că sunt motive, motive și că nu e momentul declanșării procedurii. Pentru că nimeni, societatea, nu vedea realiatea din DNA atât de bine ca astăzi, nici astăzi nu vedem complet că nu știm totul, dar oamenii nu vedeau acaestă realitate intolerabilă într-un stat de drept. Acuma s-au creat premisele cererii de revocare și acuma Curtea Constituțională a dat această decizie", a declarat Tudorel Toader, la România Tv, potrivit mediafax.

500 de procurori au semnat o ”declarație de independență”, ca reacție la decizia Curții Constituționale a României privind revocarea șefei DNA, precizând că ministrul justiției nu poate avea niciun rol în cariera magistraților, singurul garant fiind CSM. Ei mai spun că decizia CCR nu poate valida implicarea factorului politic în justiție.