500 de procurori au semnat o ”declarație de independență”, ca reacție la decizia Curții Constituționale a României privind revocarea șefei DNA, precizând că ministrul justiției nu poate avea niciun rol în cariera magistraților, singurul garant fiind CSM. Ei mai spun că decizia CCR nu poate valida implicarea factorului politic în justiție.

ICCJ - sala Sectiilor UniteFoto: Agerpres

”Singura instituție care gestionează cariera procurorului și singurul garant al independenței procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, conform art. 1 alin. (2) din Legea 304/2004, ministrul Justiției neavând și neputând să aibă niciun fel de rol sau implicare în cariera individuală a procurorului, acest principiu neputând să fie modificat prin inserarea unei alte sintagme în decizia Curții Constituționale, instituție ce nu are competență de legiferare pozitivă.”, se scrie în document.

În contextul în care decizia Curții Constituționale îi conferă ministrului Justiției puteri sporite privind revocarea șefei DNA, procurorii mai spun în declarația de independență că ”activitatea noastră se va derula întotdeauna în conformitate cu rolul constituțional prevăzut de art. 131 alin. (1) din Constituția României, apărând interesele generale ale societății, ordinea de drept precum și drepturile și libertățile cetățenilor”.

”Respectăm competențele Ministrului Justiției privind politica penală a statului precum și atribuțiile concrete în anumite domenii dar aceste competențe nu validează în niciun fel implicarea factorului politic în modul de instrumentare și soluționare a cauzelor penale. Ministrul Justiției nu are și nu va avea nicio implicare și niciun rol în activitatea noastră profesională ori în vreo cauză penală sau civilă pe care o avem spre soluționare sau la care participăm în calitate de reprezentanți ai Ministerului Public”, se mai arată în declarație.