Cazul retragerii permisului de conducere al lui Ilie Năstase, în urma unei duble contravenții rutiere, a ajuns și în presa germană.Publicația Spiegelse referă în detaliu la faptul că reputatului fost tenismen român i-a fost luat carnetul de conducere, fiind prins băut la volan. La un post de radio românesc am avut ocazia să ascult reacțiile verbale ale lui Ilie Năstase, după ce a fost oprit de polițiști.

Ilie NastaseFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Acest om aducea cândva faimă României, în lume. Acum, el pare să o îngroape, prin remarci agresive la o măsură punitivă ce îi vizează comportamentul la volan. Și prin alte remarci, anterioare, apreciate ca jignitoare și rasiste, de top-jucatoarea de tenis, Serena Williams. E firesc ca un fost brand național să se comporte așa?

Nemțește privind problema, faima personală nu are nimic de a face cu o pedeapsă, când ai călcat strâmb. În Germania, abaterile de la Codul rutier se pedepsesc drastic, după lege, consecvent și incoruptibil. Mă bucur că și în România începe să fie așa.

Mă bucur pentru că, la rata mortalității și a accidentării din circulația rutieră românească, la indisciplina ce domnește pe străzi (nu doar a conducătorilor auto, ci și a pietonilor), oamenii legii încep să riposteze, aplicând legea, indiferent de cine este vizat.

Spiegel scrie că Năstase „mai întâi s-a sustras unui test de alcoolemie. După ce, totuși, l-a făcut, a fost amendat cu 215 Euro și i s-a suspendat permisul de conducere pentru trei luni.“. Însă, în loc să zică bogdaproste că a scăpat doar cu atât (acesta e comentariul meu), „el a mai fost prins o dată, dimineața, conducând un motoroller, fără permis“.

Ilie Năstase ar fi recunoscut că a băut „trei beri“, însă a acuzat poliția că s-ar fi purtat cu el ca și „cu cel mai mare terorist“. Prin urmare, vrea să ceară două milioane de euro despăgubire de la statul român, apelând la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg.

Publicația germană mai remarcă faptul că Năstase „s-a remarcat prin comportament necuvenit anul trecut, la Fed Cup“, când a emis „aprecieri rasiste și jignitoare la adresa Serenei Williams, în urmă cărora a fost suspendat de Federația Internațională de Tenis“.

Despre reputația Serenei Williams, nu avem multe a spune, deoarece ea are destui avocați care să i-o apere. Însă a intenționa să ceri statului român, adică unui fond de bani publici, uriașa despăgubire de două milioane euro, pentru a-ți „repera onoarea“ de contravenient la Codul rutier, mi se pare sfidător.

Sfidător la aplicarea unei legi, cu toate măsurile eventuale de forță, pe care le au la dispoziție forțele de ordine, când contravenientul vorbește și se comportă recalcitrant. E suficient să vezi în filmele americane ce pățesc unii asemenea, iar în Germania e tot cam așa.

Am fost amendată și eu, cândva, pentru un ușor exces de viteză, pe străzile din România. Nu pot reproșa polițiștilor niciun fel de abuz în serviciu, comportamentul lor a fost corect, deși punitiv. Ai greșit, plătești. Iar dacă te simți lezat și mai faci și scandal cu bătaie lungă, până la CEDO, înseamnă că n-ai înțeles nimic din regulile de funcționare ale unui stat civilizat.

Citește și:

Ilie Năstase a fost oprit a doua oară de poliție, după ce a fost prins băut la volan în cursul dimineții