Forumul Judecătorilor anunță că se retrage de la lucrările Comisiei Iordache: Sunt amendamente care plasează judecătorii și procurorii pe același nivel cu proxeneții și traficanții de carne vie, cu cămătarii și contrabandiștii

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 15 mai 2018, 19:53 Actualitate | Esenţial


Comisia pentru legile justitiei
Foto: Hotnews
Asociația Forumul Judecătorilor din România anunță marți, într-un comunicat, că se retrage de la lucrările Comisiei speciale parlamentare pentru legile justiției, acuzând că scopul acesteia nu pare a fi legat de îmbunătățirea legislației, ci e mai degrabă „un proces amplu de șubrezire a justiției, "vinovată" de numeroasele condamnări penale ale unor politicieni în ultimii ani”.

Forumul Judecătorilor semnalează că unele dintre textele de lege nou propuse - precum cele privind „Reaua credință” și „Grava neglijență” în cazul magistraților - transformă abateri disciplinare cu grad de pericol social redus în infracțiuni cu pedepse având limite apropiate de cele prevăzute pentru infracțiunea de omor, fiind mult mai mari decât - spre exemplu - cele pentru furt calificat, ucidere din culpă, proxenetism, tâlhărie, piraterie sau infracțiunile de corupție.

„Alte amendamente plasează judecătorii și procurorii în compania clanurilor infracționale, pe același nivel cu proxeneții și traficanții de carne vie, cu cămătarii și contrabandiștii, fiind imaginate pentru "Contracararea clanurilor, precum și a procurorilor și judecătorilor, în comiterea infracțiunilor specifice"”, mai evidențiază Forumul Judecătorilor.

Asociația de magistrați cere totodată CSM să constate că amendamentele semnalate aduc atingere independenţei şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.


Redăm integral comunicatul remis de Asociatia profesionala "Forumul Judecatorilor din Romania", publicat și pe site-ul său:

„Asociația Forumul Judecătorilor din România își anunță retragerea de la lucrările Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției

Asociația Forumul Judecătorilor din România a solicitat insistent Președintelui României, Președintelui Senatului și Președintelui Camerei Deputaților consultarea Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală și Codului de procedură civilă, precum și unele aspecte conexe, susținând că este necesară suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneția.

În ciuda acestui fapt, procesul de legiferare în această materie continuă, cu o procedură netransparentă și neprevizibilă, fără a putea aprecia în ce modalitate vor fi folosite observațiile formulate de sistemul judiciar, a cărui prezență pare doar a fi necesară pentru legitimarea modificărilor propuse, mimându-se un dialog. Astfel, materialele sunt comunicate în termene nerezonabile, uneori cu câteva ore înainte de lucrările comisiei, discutarea textelor și a amendamentelor are loc fără vot imediat, deși foarte multe instituții juridice au legătură între ele și trebuie apreciat dinainte care este cursul inițiativei legislative.

Unele dintre noile amendamente nesocotesc principiile statului de drept, statutul magistraturii și regulile de transparență ce trebuie să caracterizeze procesul de consultare publică și nu dovedesc găsirea unui echilibru între independența și responsabilitatea judecătorilor, se îndepărtează grav de normele constituționale în materie și sfidează angajamentele pe care România și le-a asumat prin convențiile internaționale la care este parte.

Spre exemplu, unele texte nou propuse (infracțiunile prevăzute la art.2801 – Reaua credință și art.2802 – Grava neglijență) reprezintă o încercare surprinzătoare și nemaiîntâlnită de a intimida judecătorii și procurorii din România, prin transformarea unor abateri disciplinare cu grad de pericol social redus în infracțiuni cu pedepse având limite apropiate de cele prevăzute pentru infracțiunea de omor, mult mai mari decât cele adoptate de legiuitor, spre exemplu, pentru furtul calificat, uciderea din culpă, proxenetismul, tâlhăria și pirateria, infracțiunile de corupție etc. (pentru detalii, a se vedea comunicatul Asociației Forumul Judecătorilor din România din 8 mai 2018).

Mai recent, alte amendamente plasează judecătorii și procurorii în compania clanurilor infracționale, pe același nivel cu proxeneții și traficanții de carne vie, cu cămătarii și contrabandiștii, fiind imaginate pentru ”Contracararea clanurilor, precum și a procurorilor și judecătorilor, în comiterea infracțiunilor specifice” (citat din completarea propusă la art.367 alin. 2 din Codul penal – Fapta prevăzută la alin. (1) realizată în scopul săvârșirii oricărei infracțiuni, contra vieții, integrității corporale sau a sănătății, uneia sau mai multor persoane sau infracțiunii de represiune nedreaptă, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.). Totodată, modificarea art.397 din Codul penal (Acţiuni împotriva ordinii constituţionale) este justificată prin faptul că „nu numai prin acţiune armată, ci şi prin ceea ce se realizează, ce au făcut DNA şi SRI, se probează că s-a atentat la ordinea constituţională şi a fost împiedicată exercitarea legitimă a puterii de stat.”

Magistrații judecători și procurori, cărora prezumția de bună-credință în exercitarea funcției nu li se mai recunoaște în această etapă a procedurii legislative, sunt considerați ab initio un fenomen infracțional extrem de periculos, care trebuie „contracarat”, fapt care nu poate fi compatibil cu standardele unui stat de drept, cu normele minimale acceptate de Consiliul Europei și cu standardele Uniunii Europene.

Contrar obiectivelor Comisiei speciale, asumate la nivel declarativ, există și unele proiecte de lege separate, adoptate tacit, fără consultarea entităților relevante din sistemul judiciar, care reinventează dreptul procesual penal (spre exemplu, apelul la Înalta Curte de Casație și Justiție, soluționat de completul de 5 judecători, va putea fi declarat numai în favoarea inculpaților).

Atât prin declarațiile Ministrului Justiției, cât și prin cele ale unor membri ai Comisiei speciale comune, contrar art. 11 din Constituție, se minimalizează Raportul GRECO, prin care s-a cerut ca România să se abțină de la adoptarea unor amendamente la legislația penală care să contravină angajamentelor sale internaționale și să-i submineze capacitățile interne în materia luptei împotriva corupției. Se poate pune în pericol însuși parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei, ștergându-se cu buretele toate eforturile autorităților române de a respecta partenerii europeni, desfășurate constant în ultimii 20 de ani.

Prin urmare, având în vedere toate aceste argumente, este limpede că scopul pe care și l-au propus reprezentanții autorității legislative nu pare a fi legat de îmbunătățirea legislației, prin transpunerea unor directive ori aplicarea unor decizii ale Curții Constituționale, cât timp maniera de organizare și exprimare a comisiei parlamentare și demersurile colaterale dezavuează practic un proces amplu de șubrezire a justiției, ”vinovată” de numeroasele condamnări penale ale unor politicieni în ultimii ani.

Asociația Forumul Judecătorilor din România a participat la aceste dezbateri cu bună-credință, în ideea de a contribui vizibil la calitatea argumentelor și la soluții constituționale, ancorate în contextul legislațiilor statelor membre ale Uniunii Europene, care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat.

Cu tot acest efort, evoluțiile recente par a învedera o ură viscerală împotriva autorității judecătorești și o dorință de a modifica din temelii echilibrul care ar trebui să existe între puterile unui stat constituțional.

În consecință, Asociația Forumul Judecătorilor din România își anunță retragerea de la lucrările Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției și solicită Consiliului Superior al Magistraturii să constate că amendamentele mai sus enumerate aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.

Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existența unor anumite garanții față de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independența și imparțialitatea magistratului.

- judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București, co-președinte
- judecător Anca Codreanu, Tribunalul Brașov, co-președinte”


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6374 vizualizari

 • +26 (34 voturi)    
  Las ca a ramas Blonda de la Cluj (Marţi, 15 mai 2018, 20:37)

  Susufler0 [utilizator]

  care e pe persoana fizica (UNJR) ! Mai sunt madam Savonea, apoi sefa CSM si doamna Presedinta a ICCJ ! Are pe cine sa se bazeze Ciordache.

  PS. Aceasta-i situatia ! Incet dar sigur "maimutele" pun stapanire si pe Justitie iar Dragnea incepe sa-si vada tot mai mult visul implinit : pe teritoriul Romaniei se cladeste o veritabila "Planeta a Maimutelor" in care sa fii cinstit nu mai este deloc o virtute, ci a devenit un defect.

  PPS. Pe cand vor incepe legile sa pedepseasca cinstea si corectitudinea in Romania iar puscariile vor fi umplute cu oameni cinstiti, vinovati de etica, de moralitate, de profesionalism ?
  • +7 (11 voturi)    
   Garbovita va fi inlocuitoarea l'u tuDorel ! (Marţi, 15 mai 2018, 22:50)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Din Jibou la Curtea de Apel Cluj,judecatoare pe litigii de muncă şi asigurări sociale.
   Acivista psd, da in clocot cu initiativele :
   1. a propus ca presedintele Romaniei sa nu mai aiba un cuvant de spus in numirea magistratilor ;
   2. a sustinut Ordonanta 13 privind introducerea pragului la abuzul in serviciu ;
   3.a propus înfiintarea "Sectiei de investigare a unor infractiuni din Justitie";
   ONG-ul condus de Garbovan, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), este singurul care a fost acceptat la dezbaterile din Comisia Iordache.!!!!?
   • +7 (11 voturi)    
    Cred ca nu, pt ca pesedistii nu au gasit solutia (Miercuri, 16 mai 2018, 1:31)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

    prin care, dupa ce ar inceta sa mai fi ministreasa la Justitie, sa se poata intoarce in magistratura iar pe de alta parte nu au putut sa-i asigure un post de judecator constitutional !

    PS. Altfel, cum ai demonstrat tu, profilul ei se incadreaza perfect in profilul de politicianca pesedizda !
    • -1 (5 voturi)    
     e normal sa fie pedepse mai mari ca pt furt (Miercuri, 16 mai 2018, 11:41)

     premierul grivco [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     una e sa furi unui om niste bani sau bunuri si alta e sa furi niste ani din viata trimitandu-l in puscarie cu rea vointa.
     mi-a fost furat telefonul, asta e, mi-a luat altul, dar daca stateam cateva luni in puscarie degeaba cine mi le dadea inapoi?
     unii ies distrusi pe viata din puscarie, daca au intrat nevinovati cineva trebuie sa raspunda!
     • +3 (3 voturi)    
      Eu cred ca toti sunt de acord cu asta ! (Miercuri, 16 mai 2018, 14:22)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui premierul grivco

      Problema este ca pesedistii dintr-o data dau o definitie extrem de imprecisa erorii judiciare, lasand loc la abuzuri !
  • +6 (10 voturi)    
   The Blonde Beast of Balkans (Miercuri, 16 mai 2018, 0:54)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Te ia cu fiori cand ii vezi pe astia ce propun.
   • +7 (11 voturi)    
    Inspira forta si frigiditate ! (Miercuri, 16 mai 2018, 1:33)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    Pardon ! Am vrut sa spun rigiditate !
   • +1 (3 voturi)    
    Ei, (Miercuri, 16 mai 2018, 11:31)

    nscandal [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    te ia cu fiori cind vezi cum voteaza de 28 de ani majoritatea romanilor, ce repere morale si ce asteptari au si in cine isi pun sperantele. Nu uitati: GIO psd n-a venit de pe Marte, ci a cistigat alegeri democratice, asa ca....daca pui o oglinda in fata tudorelului, a vasilicii, liviului, etc., s-ar putea sa vezi majoritatea populatiei Romaniei, asta ar trebui sa ne dea fiori.
  • -1 (5 voturi)    
   "Abaterile disciplinare" (Miercuri, 16 mai 2018, 9:24)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   la judecatori si procurori inseamna erori judiciare care fac scapati hotii sau baga in puscarie nevinovati raman oamenii fara case sau mosteniri sau primesc unii case si mosteniri. In justitie sunt si oameni buni si oameni rai. De aici nevoia reglementarii ca sa previna ca oamenii rai sa isi ascunda manoperele premeditate si vandute pe bani sub masca abaterii disciplinare. Judecatoarea Terceanu ce a facut? A luat un ban si a zis ca fapta nu exista. Judecatorul Moldovan vindea sentinte ca la taraba. Ce sa zici ca erau abateri disciplinare? dar procurorii Betelie,Balaican,Eva,Popa,Preda,Portocala care au abuzat de functii in folos propriu si au impartit nedreptatea ca o marfa proprie. Abateri disciplinare? Cine nu poate sa indeplineasca criteriile sa plece acasa. Sunt altii care pot. Pana si pensionarea unei judecatoare la momentul oportun ales este generator de profit. Justitie este asta? Lacomi de bani.....
   • +3 (5 voturi)    
    In anii 90 cica a fost un sef al Politiei (Miercuri, 16 mai 2018, 11:34)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

    capitalei sau chiar sef pe tara al fostilor militieni, nu prea stiu exact, care a dat liber la angajari in politie, respectiv a primit in politie civili de pe strada, oameni fara scoala de politie si se spune ca atunci s-au creat marile clanuri mafiote tiganesti !

    Acum se propune o lege care sa permita "depopularea" sistemului judiciar roman de magistrati scoliti si trecuti prin institutii de profil, ca urmare a posibilitatii de pensionare "rapida", coroborata cu cresterea nejustificata a vechimii necesare pt a promova in profesie.

    Se estimeaza ca mai mult de o treime din nr total de magistrati or sa plece din profesie. Va fi pt foarte putin timp (4-5-6 luni) haos in magistratura.

    Apoi va veni finalul planului : aceiasi care au creat haosul (pesedisto-aldisti adica) vor veni cu solutia salvatoare : vor modifica din nou legea, ceva la modul ca tot romanul care a facut o facultate de drept, indiferent ca a facut-o la "seral", la "FF" sau "la distanta" si care are - sa zicem - cinci ani vechime intr-o munca juridica (consilieri juridici, de exemplu),
    va putea deveni procuror sau judecator pe baza de "dosar" si in urma unui "interviu" "riguros", de la caz la caz.
    Ca urmare golul creat de plecarea unui contingent masiv de profesionisti va fi umplut - ne putem imagina - cu nepoti de-ai lui Nicolicea, Florin Iordache, pupile de-ale lui Dragnea, unchi,
    nepoti, matusi si verisoare de-ale baronilor din teritoriu, etc !

    PS. Asta-i problema !
 • +13 (21 voturi)    
  Salutara decizia !!!!!!! (Marţi, 15 mai 2018, 20:57)

  Plagarus [utilizator]

  Pegra politica, dezonoreaza o intreaga natiune, basca "guvernarea " excutivului,de tot rasul
 • +18 (28 voturi)    
  dupa ce infractorul sef drac_nea va fi condamnat (Marţi, 15 mai 2018, 21:02)

  rov [utilizator]

  toate capusele astea analfabete vof fi angajate la ferma de porci a familiei...
  E inuman ce se intampla Romaniei in 2018...
 • +3 (7 voturi)    
  visul mafiei = psd (Marţi, 15 mai 2018, 22:11)

  yellowdog [utilizator]

  se implineste
 • -6 (16 voturi)    
  Daca (Marţi, 15 mai 2018, 22:43)

  A310 [utilizator]

  nu savarsiti nelegiuri , nu o sa fiti penalizati .
  In majoritatea profesiilor greselile sunt sanctionate .
  Aceasta casta (CLICA)s-a obisnuit sa distruga vieti , si sa nu raspunda in nici un fel .
  Nu mai pomenesc ca sunt beneficiarii unor privilegii hypernesimtite .
  • +5 (9 voturi)    
   da (Miercuri, 16 mai 2018, 2:01)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui A310

   dar pt voi pezedistii, judecatorii sint buni cind achita infractorii. acuma infierati magistratii ca sa sprijiniti pumnul in gura pus justitiei, ca sa fiti siguri ca nu mai scapa unul neachitat.
  • +1 (3 voturi)    
   Zi-le-o si pe aia cu medicii... (Miercuri, 16 mai 2018, 12:20)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui A310

   .. ca vad ca @simplex nu-i prin preajma.
   Noi, pesedistii, n-avem nevoie de medici, ca, la o adica, ne ducem la Viena, Germania, sau - mai nou - Israel. Cat despre procurori si judecatori, Doamne fereste...
   • -2 (2 voturi)    
    Fiecare se duce , (Miercuri, 16 mai 2018, 14:20)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    acolo unde isi permite , si unde plateste asigurari medicale , dar nu ca in Romania unde platesti 2 bani si se doresc servicii de 5 stele . .
    Dar eu cunosc persoane din occident si Israel , care vin in Romania pentru tratamente medicale .
    Fara lozinci si clisee , constat ca va este imposibil .
 • +9 (15 voturi)    
  O data in plus (Marţi, 15 mai 2018, 23:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  .. se dovedeste ca scopul lui Ciordache, 2Torel, Nicolae si celelate lepadaturi pesedisto-aldiste este sa DISTRUGA definitiv Justitia pentru ba grupul lor de crima organizata sa poata continua jaful pe care il practica de cca 30 de ani. Orice ar face, ceasul va sis sa RASPUNDA pentru ticalosia lor. Târgoviste se apropie si iertare nu va fi pentru mișei
 • +1 (3 voturi)    
  misto (Miercuri, 16 mai 2018, 8:05)

  laurentiucat [utilizator]

  http://adevarul.ro/news/eveniment/cat-reprezentative-cele-mai-vocale-asociatiide-magistrati-procurorii-recunosc-judecatorii-secretosi-1_59db882e5ab6550cb8f740fd/index.html
 • +1 (3 voturi)    
  Tot respectul (Miercuri, 16 mai 2018, 10:44)

  nscandal [utilizator]

  pentru demersul FJR, dar i-as intreba totusi daca-si mai amintesc de absolventii de la INM care s-au dus la Cotroceni la d-l Basescu purtind fiecare o insigna pe care scria "Nu va mai amestecati in justitie" ? De ce nu le-ati spus atunci "Bai Ţîcă, voi stiti ce inseamna amestec distructiv in justitie ? Loazelor!". Ei, cam asta se numeste amestec in justitie, ce se intimpla acum, nu ce facea d-l Basescu; dinsul a reusit sa pastreze independenta justitiei in conditiile a 2 suspendari, iesiri in strada cu dogari si astarastoi, blocari legislative, procese la comanda impotriva familiei si mii de injuraturi in fiecare zi, ani de zile. Asa se explica ura gunoaielor fata de dinsul. Acum aveti ceea ce meritati, un nejucator care urmareste cu atentie si nu e bagat in seama de psd-isti, nici in politica externa, nici ca mediator, nimic. Asta este cu nejucatorul si neconflictualul vostru. Acum iesiti in strada, daca n-ati iesit cind usl-ul dadea lovituri de stat, nu aplica rezultatul referendumului din 2009 si scotea in strada pleava tarii. Cereti-i monei pivniceru sa va apere acum de psd-isti, caci ce vocala era pe la televizor impotriva d-lui Basescu! Stiti ce ? E o vorba: ai grija ce-ti doresti, caci s-ar putea sa se indeplineasca...
  • +2 (4 voturi)    
   "Aveti atata independenta cat va v-a lasa (Miercuri, 16 mai 2018, 11:49)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nscandal

   constinta sa aveti", le-a spus Marinarul judecatorilor in ianuarie 2006, cu prilejul sedintei de bilant a CSM !

   Si tot el, cu acelasi prilej a dezvoltat aceiasi idee : "Veti avea atata independenta cat veti sti sa v-o pastrati" !

   PS. Iar astazi, ce face CSM-ul actual, continuatorul "stramosului" sau din 2006 ?

   PPS. S-a predat politicului, s-a predat PSD-ului !
 • +1 (3 voturi)    
  Ciordache stie prea bine ce face... (Miercuri, 16 mai 2018, 10:47)

  scaraotchi [utilizator]

  In fond si la urma urmei, proxenetii si traficantii de carne vie sunt si ei un fel de... judecatori in mediul in care isi desfasoara activitatea, pentru ca ''impart dreptatea'' cu pumnul si cu lama de ras...!
 • +1 (1 vot)    
  reciproca (Miercuri, 16 mai 2018, 10:52)

  vasilica_costica [utilizator]

  daca judecatorul a luat spaga, la puscarie, daca a influentat decizia, la puscarie, daca a facut de capul lui o hotarire cu consecinte, la puscarie, e simplu, eu i-as da cu 30 % mai mult pentru ca nu te joci cu viata omului, si nu este vorba numai de coruptie, ci si de alt penal, crima, diverse lovituri, etc, asa cum sunt ele declarate in codul penal, cum adica sa fie vorba doar de sanctiune disciplinara, adica baga un om nevinovat la puscarie, vezi cazul tundrea, si procurorul si judecatorul sa fie sanctionati doar disciplinar ? nu exista, ai gresit platesti cu virf si indesat, ca sa tina minte judecatorul de ce este acolo, sa judece si nu sa faca pe nebunul, deci pedepse aspre pentru judecatorii care se cred mai presus de lege.
 • +1 (3 voturi)    
  nu era ceva... (Miercuri, 16 mai 2018, 11:05)

  liviu_ [utilizator]

  cum ca armata ar trebui sa apere interesele tarii..
  d c nu intervin acum?!

  e clar ca UE nu ne poate ajuta, SUA nici atat, noi nu prea avem cum si alegeri anticipate nu se pot face... au avut grija pesedeii sa faca tot in asa fel incat sa fie aproape imposibil


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by