Palestinienii au participat marți în număr mare la funeraliile zecilor de persoane ucise de soldații israelieni după protestele la granița cu Fâșia Gaza. Până la prânz, se mai temperaseră temerile că manifestațiile palestinienilor vor fi și mai ample, mai ales că aceștia comemorează marți ”Nakba” (Ziua Catastrofei). Pentru palestinieni, Ziua Catastrofei marchează momentul din 1948 când sute de mii dintre ei au fost obligați să-și părăsească locuințele sau au fugit de luptele apărute la crearea statului Israel. Un bărbat rănit de soldații israelieni și un bebeluș de opt luni afectat de gazele lacrimogene ce au decedat peste noapte au ridicat numărul celor uciși la 60. La îndemnul lui Mahmoud Abbas, în Fâșia Gaza este marți grevă generală

Unde este ambasada SUA din IerusalimFoto: OCHA / BBC

LIVETEXT, evenimentele de marți:

16:54 Un palestinian a fost ucis de tiruri israeliene la granița - ministerul palestinian al Sănătății, citat de AFP

13.59 Un palestinian a fost rănit de gloanțe în confruntările cu forțele israeliene de securitate din Ramallah (Cisiordania)

13.30Kremlinul a făcut apel marți la evitarea acțiunilor care ar putea să amplifice tensiunile din Orientul Mijlociu și și-a exprimat adânca îngijorare privind faptul că armata israeliană a ucis zeci de protestatari palestinieni.

12.29Țările musulmane ar trebui să își revizuiască legăturile cu Israel, a declarat marți premierul turc Binali Yildirim. Turcia a cerut ca organizația pentru Cooperare Islamică să se reunească vineri

11.43 Liderul palestinian Mahmoud Abbas a cerut locuitorilor din Cisiordania să intre în grevă generală marți în memoria celor uciși luni. Școli, universități, bănci, instituții publice și companii vor fi închise.

11.36 Numărul morților după confruntările de ieri a ajuns la 60 după ce încă un palestinian a decedat din cauza rănilor suferite, scrie Haaretz.

11.31În Gaza se vor ține funeralii pentru cei peste 50 de oameni uciși luni de forțele israeliene, notează Guardian. Khaled Batch, unul dintre organizatorii protestelor palestiniene a spus că marți va fi o zi de funeralii, sugerând că nu sunt în plan și alte marșuri la graniță după ce luni a fost cea mai sângeroasă zi din Gaza de după războiul din 2014. Presa israeliană scrie că unele dintre corturile în care protestatarii se strângeau la graniță au fost strânse.

11.23 A fost vorba de o alarmă falsă, transmite armata israeliană.

09.36 Sirenele care avertizează în privința atacurilor cu rachete au început să sune dimineață lângă granița cu Fâșia Gaza, a anunțat armata israeliană, dar nu este clar dacă vreo rachetă a fost trasă din enclava palestiniană

---------------------------

Palestinienii au demonstrat luni, așa cum o fac de șase săptămâni, ca parte a unui protest amplu orchestrat de Hamas, denumit ”Marele Marș al Întoarcerii”.

Cel puțin 55 de palestinieni au fost uciși luni în Fâșia Gazade către soldați israelieni, la granița cu Israelul, unde zeci de mii de persoane au protestat față de decizia de transferare la Ierusalim a ambasadei Statelor Unite, potrivit celui mai recent bilanț al ministerului palestinian al Sănătății. Cel puțin 2.700 de persoane au fost rănite, dintre care jumătate cu muniție de război.

A fost cea mai sângeroasă zi pentru palestinieni de la conflictul din Gaza din 2014 încoace. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apărat folosirea forței de către soldații israelieni, afirmând că țara sa are dreptul să își apere granitele în fața organizației "teroriste" Hamas.

Recomandare de lectura: